NASLOVNICAOPĆINERADIO EMISIJE

„Novosti iz moje općine“ – Gost emisije načelnik Općine Sopje Berislav Androš govorio o brojnim projektima

U današnjoj emisiji Slatinskog informativnog centra „Novosti iz moje općine“ gostovao je načelnik Općine Sopje Berislav Androš koji je tom prigodom u eteru Radio Slatine govorio o nizu projekata koji su završeni, u tijeku, te onima koji tek trebaju krenuti u realizaciju.

Tako smo doznali kako je Općina Sopje uspjela osigurati sufinanciranje za projekt Obnove mjesnog doma u Josipovu koji je nedavno i završen.
Riječ je o sufinanciranju od strane Ministarstva graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine u iznosu od 23.000,00 eura, dok je iznos ukupne vrijednosti projekta 39.750,00 eura.

Još jedan projekt ulazi u svoju završnicu. Riječ je o Izgradnji vatrogasnog spremišta za DVD Vaška na kojemu su radovi privedeni kraju čime će vatrogasci ovoga DVD-a dobiti adekvatne i moderne prostorije za svoj rad. Vrijednost spomenutih radova iznose 81.257,55 eura, uz sufinanciranje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u vrijednosti 33.201,00 eura.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU odobrilo je Općini Sopje projekt Izgradnje parkirališta kod mjesnih domova u Kapincima i Novakima. Tim povodom ovih se dana otvara natječaj za odabir izvođača radova, a radovi moraju biti gotovi do sredine prosinca ove godine.

– Vjerujem da ćemo realizacijom ovoga projekta uvelike promijeniti vizuru naša dva naselja – Kapinaca i Novaka, a drago mi je što će tome doprinijeti i izgradnja ceste Novaki – Zidine. To je 2. po veličini projekt koji Općina samostalno realizira. Za isti je provedena javna nabava i potpisan ugovor s izvođačem radova, a njegova ukupna vrijednost iznosi 344.242,85 eura.
Drago mi je što smo uspjeli osigurati sufinanciranje putem programa Slavonija, Baranja i Srijem u visini 264.000,00 eura što je gotovo 77 % ukupne vrijednosti. Radovi kreću, građevinska dozvola je konzumirana, a ugovoreni rok je 12 mjeseci, iako je izvođač najavio da bi radovi trebali biti gotovi i puno ranije, – pojasnio je načelnik Androš.

Nadalje je govorio o projektima kojima se žele osigurati što bolji uvjeti za najmlađe žitelje općine, sportaše, kao i najstariju populaciju mještana.

– Središnji državni ured za demografiju i mlade odobrio nam je projekt “Uređenje dvorišta dječjeg vrtića Bambi“ kojim će se postaviti pergole, pješčanik i koševi te poučni prometni poligon. Projekt je vrijedan gotovo 28.000,00 eura uz sufinanciranje od 22.000,00 eura.
Spomenuti radovi uskoro kreću i drago mi je da i tim, za nas, financijski manjim projektima možemo povećati standard boravka djece i odgojitelja u našem vrtiću, – rekao je načelnik te dodao kako uskoro kreću i radovi na izmjeni ograde na nogometnog igralištu u Novoj Šarovki što je samo nastavak ulaganja u sportsku infrastrukturu jer ove su godine već obnovljene svlačionice u Grabiću, a prije nekoliko godina realiziran je i najveći sportski projekt na području općine Sopje i to baš u Novoj Šarovki. Ujedno je istaknuo kako je Općina Sopje trenutačno 2. u Republici Hrvatskoj po ulaganjima u sportsku infrastrukturu.

Govorio je načelnik i o još jednom značajnom projektu koji se ponajviše tiče starijih i nemoćnih osoba.

– Projekt Zaželi – Općina Sopje, po prvi puta smo prijavili samostalno i to u prvoj minuti kako su prijave bile moguće. Iako do sada nismo bili nositelji u projektima Zaželi imamo dosta iskustva kao partneri u nekoliko njih. Potrebe onih najugroženijih skupina žitelja općine Sopje bi trebale biti zadovoljene provedbom ovoga projekta, a u okvirima prijave planiramo zaposliti 7 osoba čiji je posao pružanje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu za 42 krajnja korisnika starijih od 65 godina na području općine Sopje.
Iskreno se nadam da ćemo proći te na taj način doprinijeti povećanju socijalne uključenosti i prevenciji institucionalizacije ranjivih skupina osiguravanjem dugotrajne skrbi kroz pružanje usluge potpore i podrške uz nabavu i podjelu paketa potrepština potrebitima tijekom 36 mjeseci koliko je trajanje projekta vrijednog 357.000,00 eura, – rekao je načelnik Androš te na kraju emisije najavio dvije manifestacije koje će se u naredna dva vikenda održati na području općine Sopje.

Naime, u nedjelju, 1. listopada s početkom u 9 sati u Gornjem Predrijevu će se održati tradicionalna manifestacija „Mijoljska potkova“ u organizaciji Konjičke udruge „Mijoljska potkova“ Gornje Predrijevo i Općine Sopje, a posjetitelje i ove godine uz atraktivne konjičke utrke očekuje niz kulturnih i zabavnih sadržaja. Osim toga uz pomoć Općine i brojnih sponzora osiguran je i nagradni fond za sudionike i pobjednike konjičkih natjecanja.

Nadalje, Udruga žena Josipovo uz pokroviteljstvo Općine Sopje i brojnih sponzora organizira tradicionalnu manifestaciju „Zagorske jeseni“.
Ova će se manifestacija održati u nedjelju, 8. listopada u Josipovu s početkom u 14 sati.

Najavio je načelnik kako pojedini sportaši, kao i orači s područja općine Sopje narednog vikenda sudjeluju na državnim natjecanjima te im zaželio puno uspjeha i dobre rezultate, a ujedno je iskoristio još jednom pozvati slušatelje Radio Slatine i sve zainteresirane na Mijoljsku potkovu i Zagorske jeseni.

Reprizu današnje emisije poslušajte u 19:15 sati u programu Radio Slatine.

(Mihaela Feldi/Foto: Elvis Marković)

 

UDRUGA ZENA JOSIPOVO – Plakat Duba

 

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button