DOGAĐANJANASLOVNICAOPĆINE

„Novosti iz moje općine“ – Gost emisije načelnik Općine Sopje Berislav Androš

U današnjoj emisiji Slatinskog informativnog centra „Novosti iz moje općine“ gostovao je načelnik Općine Sopje Berislav Androš koji je tom prigodom u eteru Radio Slatine najavio manifestaciju Ivanje 2023. koja će se održati u petak, 23. lipnja s početkom u 20 sati.

Tako smo doznali kako je Općina Sopje u suradnji s KUD-om “Podravac” Sopje i Udrugom sportske rekreacije “Sport za sve” iz Sopja i Vaške pripremila bogat program kojim će se ove godine obilježiti blagdan Rođenja Ivana Krstitelja.

– Ivanje je izvorni sopjanski običaj kakvog nema u drugim krajevima Hrvatske, a karakteristična je po preskakanju vatre i lilanju.
Za tu svečanost Sopjani pripremaju lilaljke, rašljaste štapove u kojima je pričvršćen snopić slame. Mnogi mještani svih uzrasta sudjeluju u lilanju tako da zapale slamu i vrte štap s gorućom slamom oko sebe u visini glave, što stvara posebni ugođaj u mraku, – pojasnio je lilanje načelnik Androš te pozvao slušatelje Radio Slatine da posjete Sopje 23. lipnja te se i sami okušaju u lilanju ili samo uživaju u bogatom programu i zajedničkom druženju.

U nastavku emisije govorio je o natječaju za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Općine Sopje koji je otvoren 1. lipnja ove godine i traje mjesec dana. Kroz ovaj natječaj poljoprivrednicima s područja općine Sopje bit će dostupno 1750 ha zemljišta, a kako doznajemo u pripremi je još jedan natječaj koji će također biti realiziran u skladu s novim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu.  

Govorio je načelnik Sopja Berislav Androš i o pojedinim projektima važnima za razvoj općine. Tako se dotaknuo brojnih informacija vezanih uz projekt obnove svlačionica u Grabiću koji se u 100%-tnom iznosu financija proračunskim sredstvima Općine Sopje i trebao bi biti dovršen sredinom srpnja ove godine.
Nadalje se radi na izgradnji vatrogasnog spremišta u Vaškoj, a u pripremi je i uređenje vatrogasnog spremišta u Sopju. Osim toga u tijeku je III. faza na obnovi Mjesnog doma u Josipovu u sklopu koje će biti obnovljena fasada, a u posljednjoj fazi radova uredit će se sustav grijanja i sam interijer.
Istaknuo je načelnik i kako se ove jeseni nazire kraj dugogodišnjoj „sagi“ oko obnove Mjesnog doma u Španatu za koji su također osigurana sredstva, ali se priprema dokumentacije odužila zbog imovinsko-pravnih odnosa.

Što se tiče projekata putem Fonda za zaštitu okoliša spomenuo se GIS sustava i projekta izgradnje pametne punionice i nadstrešnice za električne i obične bicikle s nabavkom istih, a sve u sklopu razvoja ciklo turizma.
Osvrnuo se i na temu sadržaja vezanih uz rijeku Dravu koje će sada biti lakše organizirati budući da je jučer obavljeno zaprašivanje komaraca na području općine Sopje što će uvelike smanjiti njihovu populaciju, te samim time poboljšati kvalitetu života stanovnika i posjetitelja općine.

Novosti iz općine Sopje moći ćete čuti i sljedećeg mjeseca, odnosno 19. srpnja u 11 sati, a reprizu današnje emisije poslušajte u 19:15 sati u programu Radio Slatine.
(Mihaela Feldi/Foto: Elvis Marković)

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button