DOGAĐANJANASLOVNICAOPĆINERADIO EMISIJE

„Novosti iz moje općine“ – Gost emisije načelnik Općine Nova Bukovica Tomislav Bračun

Ove srijede u emisiji „Novosti iz moje općine“ gostovao je načelnik Općine Nova Bukovica Tomislav Bračun koji je govorio o provedenim projektima u protekloj 2022. godini, te planiranim projektima i ostalim aktivnostima u 2023. godini na području općine koja broji osam naselja: Bjelkovac, Brezik, Bukovački Antunovac, Dobrović, Donja Bukovica, Gornje Viljevo, Miljevci i Nova Bukovica koja je ujedno i sjedište Općine Nova Bukovica.

Tako smo doznali da je tijekom 2022. godine ostvaren proračun vrijedan 13,420.000 kn kroz niz projekata, dok je za 2023. godinu planiran i nešto veći proračun od 2,100.000 €.

Među brojnim investicijama tako se našla izgradnja i dovršenje dva mjesna doma, i to u naseljima Bjelkovac i Gornje Viljevo što je, prema riječima načelnika Bračuna, uz ulaganje u ostalu infrastrukturu itekako vrijedna investicija s ciljem vraćanja života u spomenuta naselja. Tu je izrazio zahvalnost Virovitičko-podravskoj županiji koja je krenula s pripremnim radovima za izgradnju županijske ceste od Donje Bukovice do Gornjeg Viljeva.

Odrađena je i konstrukcijska sanacija s izgradnjom novoga krovišta na Mjesnom domu u Donjoj Bukovici kako bi se zgrada sačuvala od propadanja i bila spremna za dalju obnovu kada se za to stvore uvjeti.

Uz veliki projekt digitalizacije poslovanja novobukovačke javne uprave, izgrađeno je i novo stepenište te pristupna rampa za ulaz osobama s invaliditetom u zgradu Općine.

U tijeku je izgradnja asfaltne ceste u duljini od 562 metra u Ulici Zrinskih i Frankopana u Novoj Bukovici vrijedna 95.000€, a u završnoj je fazi uređenje fasade i okoliša Mjesnog doma u Bukovačkom Antunovcu, također uz sufinanciranje MRRFEU-a.

Osim toga uz igralište NK Zrinski N. Bukovica uz potporu Ministarstva turizma i sporta izgrađeno je vanjsko vježbalište koje je vrlo posjećeno i korišteno, kao i  novouređena dječja igrališta u Miljevcima i Dobroviću čime ih je od 2017. godine uređeno ukupno devet.

U planu je još jedan projekt koji će se zbog velikog obuhvata morati raditi u fazama, a riječ je o izgradnji biciklističko-pješačke staze od Nove Bukovice, kroz Brezik do središta Miljevaca, a u tijeku je pribavljanje građevinske dozvole.

Kako bi se sva ta komunalna infrastruktura i ostale javne površine što lakše održavale Općina je nabavila i novi traktor za potrebe komunalnih djelatnosti vlastitog pogona, koji će uz nabavu dodatnih priključaka poslužiti i za obavljanje poslova zimske službe.

Jedan od najvećih projekata svakako se ističe planirana izgradnja Multifunkcionalnog centra u predjelu Nove Bukovice popularno nazvanim „Meksiko“. Projekt je u partnerstvu s Virovitičko-podravskom županijom te uz potporu Poduzetničkog inkubatora VPŽ, prijavljen na natječaj Nacionalnog plana oporavka i otpornosti Ministarstva turizma i sporta.
Realizacijom ovoga projekta ukupne vrijednosti oko 30 milijuna kuna stara bi se derutna zgrada nedovršenog sportskog centra koja stoji već 30 godina i predstavlja opasnost po mještane, zamijenila modernim kompleksom koji bi između ostaloga sadržavao skate-park, igralište za futsal i košarku, atletsku stazu i boćalište uz velike tribine na vanjskom dijelu, dok bi u unutrašnjosti bila uređena četverostazna profesionalna kuglana sa svim potrebnim pratećim sadržajima, dvorane za edukacije te prostori za udruge i razne aktivnosti.

Još je jedan projekt od iznimne važnosti za područje općine Nova Bukovica. Riječ je o izgradnji Dječjeg vrtića koji Općina gradi uz pomoć kredita HBOR-a i trebao bi biti dovršen ove jeseni. Isti će započeti s radom čim se pribave sve potrebne suglasnosti i dozvole, do kada će Općina sufinancirati boravak djece u sadašnjim vrtićima koje pohađaju djeca s novobukovačkog područja.

Tijekom emisije načelnik Bračun osvrnuo se i na raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem za koje je natječaj pokrenut još 2020. godine no isti je zbog novih izmjena u Zakonu o poljoprivrednom zemljištu još uvijek u proceduri.

Kroz naredne mjesece bit će još prilike za razgovor i detaljnije upoznavanje pojedinih projekata Općine Nova Bukovica, kao i za predstavljanje udruga, klubova i općenito sportskog i kulturnog života na novobukovačkom području.

Reprizu današnje emisije poslušajte u 19:15 sati u programu Radio Slatine.
(Mihaela Feldi/Foto: Elvis Marković)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button