NASLOVNICAOPĆINERADIO EMISIJE

„Novosti iz moje općine“ – Gost emisije načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević

U današnjoj emisiji Slatinskog informativnog centra „Novosti iz moje općine“ gostovao je načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević koji je tom prigodom u eteru Radio Slatine govorio o pojedinim projektima, demografskim mjerama i različitim događanjima koja su održana u proteklih mjesec dana.

Tako smo doznali kako sredinom kolovoza ove godine u realizaciju kreću dva projekta. Prvi je izgradnja doma u naselju Vraneševci koje jedino na području općine koje nije imalo adekvatan dom, a sada će dobiti novi ukupne vrijednosti 376.735,96 €.
Projekt je sufinanciran sa 60.000,00 € kroz Program održivog razvoja, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, a radove će izvesti slatinska tvrtka Cestogradnja d.o.o.
Drugi projekt na kojemu će radovi početi nakon blagdana Velike Gospe je postavljanje energetskih vodova i ugradnja led rasvjete u naselju Zvonimirovac ukupne vrijednosti 34.942,38 €, a isti će s 20.000,00 € sufinancirati Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine kroz poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda.
Kako doznajemo led rasvjeta će biti postavljena na svaki stup, a ne kako je to do sada bilo uobičajeno na svaki drugi, a na oba projekta Nadzor će obaviti tvrtka H-ING d.o.o. Slatina.

Načelnik se dotaknuo i projekta Izgradnje rekreacijskog igrališta u Čađavici za koji je izvršena projektna prijava u suradnji s LAG-om Marinianis kroz TIP OPERACIJE 3.1.1. „Poboljšanje društvene infrastrukture i proširenje lokalnih temeljnih usluga“, a planirana vrijednost projekta iznosi 35.979,88 €.

U proteklom je periodu prijavljen i projekt Uređenje društvenih prostorija u naselju Zvonimirovac vrijedan 49.241,25 € u sklopu kojega je, prema riječima načelnika Rončevića, planirano uređenje donje etaže zgrade na kojoj je prošle godine zamjenom krovišta i dijela stolarije zaustavljeno propadanje.

– Potencijali ovoga prostora (tzv. stare škole) su veliki no da bi cijela zgrada išla u rekonstrukciju potreban nam je ozbiljan investitor. Spomenutim projektom osigurat ćemo prostor za rad novoosnovane Sportske udruge Zvonimirovac u sklopu koje su se aktivirali mladi Zvonimirovčani te između ostaloga uredili i nogometno igralište koje se nalazi uz samu zgradu.
Osim što je Općina Čađavica bez naknade ustupila prostor za njihov rad u sklopu zgrade planirano je i uređenje glavne centrale u sklopu projekta širokopojasnog interneta, – rekao je načelnik Rončević.

Dotaknuo se načelnik i tema vezanih uz zdravstvo i školstvo u sklopu kojih će i nadalje sufinancirati dolazak liječnika specijalista u sklopu urološke i oftalmološke ordinacije u Domu zdravlja VPŽ u Slatini te će za svaku u narednih godinu dana izdvojiti 172,54 eura mjesečno, a financirat će i nabavu radnih bilježnica i likovnih mapa za sve učenike od 1. do 8. razreda osnovne škole za što će iz svoga proračuna izdvojiti oko 7.800,00 eura.

Spomenuo je i projekt Zaželi 3 – Općina Čađavica u sklopu kojega je 11. srpnja održana završna konferencija, no naglasio je kako su u tijeku pripreme za 4. Zaželi koji bi trebao trajati 3 godine što će osigurati nova radna mjesta gdje bi se zaposlile i muške osobe za obavljanje težih poslova, i u konačnici pomoć za 80-ak starijih i nemoćnih osoba s područja općine, no konkretni uvjeti provedbe projekta znat će se nakon što se otvori novi natječaj pojasnio je Rončević.

Osvrnuo se i na vrlo uspješnu proslavu Dana općine i blagdana Petrova, te na kraju govorio o novootvorenoj streljani Lovačke udruge „Sokol“ Čađavica, koja je inače četvrta streljana na našoj županiji te je od velikog značaja za sve lovce budući da je u ovom okruženju nema sve do Velikog Rastovca, Orahovice i Bušetine.
Pohvalio je LU „Sokol“ Čađavica za organizaciju vrlo uspješnog turnira u TRAP-u, gađanje zračnom puškom i gađanje pokretne mete (zeca) kao i  Nogometni klub Mladost 1930 Čađavica, koji je također protekloga vikenda pod pokroviteljstvom Općine Čađavica i Udruge HVIDR-a Slatina organizirao Memorijalni nogometni turnir naziva ”Bero-Zvonko-Vabec”, u sjećanje na hrvatske branitelje i velike prijatelje kluba Berislava Martinčevića Beru, Zvonka Šomođija i Dragana Bazuka Vabeca.

Na kraju emisije uputio je upozorenje svojim mještanima da pripaze na svoju imovinu tijekom ovog nestabilnog vremena i mogućih oluja, a pozvao je i sve one koji su u mogućnosti da dođu u općinske prostorije preuzeti plave kante za reciklabilni otpad papir, a koje uskoro idu u podjelu kućanstvima. Podjelom plavih kanti za papir, žute će mještanima ostati za odvajanje plastike, a kako je načelnik Rončević naglasio, ovim izmjenama, odnosno pružanjem dodatnih usluga za sada se cijene odvoza otpada neće mijenjati.

Reprizu današnje emisije poslušajte u 19:15 sati u programu Radio Slatine.
(Mihaela Feldi/Foto: Nikolina Mažar)

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button