NASLOVNICAOPĆINERADIO EMISIJE

„Novosti iz moje općine“ – Gost emisije načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević

U današnjoj emisiji Slatinskog informativnog centra „Novosti iz moje općine“ gostovao je načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević koji je tom prigodom u eteru Radio Slatine govorio o pojedinim projektima i drugim značajnim događanjima na području općine Čađavica koji su planirani tijekom 2024. godine.

Tako smo doznali najsvježije informacije vezane uz projekt izgradnje doma u naselju Vraneševci koje je jedino na području općine koje nije imalo adekvatan dom, a sada će dobiti novi ukupne vrijednosti radova 376.735,96 €.
Projekt je sufinanciran sa 60.000,00 € kroz Program održivog razvoja, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, a radove će izvesti slatinska tvrtka Cestogradnja d.o.o. Radovi su započeli početkom kolovoza 2023. godine, a rok završetka izvođenja radova je 28. prosinca ove godine.

Na društvenom domu u Zvonimirovcu već su neko vrijeme aktualni radovi. Nakon prošlogodišnje sanacije krova i zamjene stolarije ovoga puta riječ je o unutrašnjem uređenju prostorija na kojima je završena druga faza radova. Vrijednost investicije ukupno iznosi 50.733,05 €.
Kako je istaknuo načelnik Rončević do sada je u navedenu zgradu uloženo ukupno 126.002,51 €, a ista će koristiti za aktivnosti Sportske udruge Zvonimirovac. No to nije sve kada je Zvonimirovac u pitanju budući da je za ovu godinu planirana i izgradnja pješačke staze procijenjene vrijednosti od 84.240,00 €.

Nadalje u Noskovcima i Noskovačkoj Dubravi ove je godine planirana rekonstrukcija javne rasvjete, a predviđena vrijednost investicije iznosi 61.322,50 €.
– Zamjenom nove LED rasvjete i modernizacijom sustava ostvarit će se znatne uštede energije, kao što je to vidljivo i u ostalim naseljima koja su već dobila nova rasvjetna tijela, – pojasnio je načelnik te dodao kako Općina priprema i projekt GIS GROBLJA, a radi se o izradi geoinformacijskog sustava groblja koji će mještanima u Čađavici omogućiti lakše pronalaženje grobnih mjesta. Osim toga ovim će se sustavom uvesti i red što se tiče uređenja i održavanja groblja, a ujedno će se riješiti i problem s odlaganjem raznog otpada u spremnike predviđene samo za potrebe groblja, budući da je planiran i video nadzor na groblju.

Općina Čađavica pripremila je u svom proračunu sredstva i za nerazvrstane ceste na području općine te je u tijeku izrada projektne dokumentacije za projekt Izgradnje nerazvrstane ceste u k.o. Čađavica dužine 2,7 km, vrijedan 43.125,00 €.

– Ovaj je projekt itekako važan za razvijanje dravske priče budući da će uz poljske puteve koji će prije svega koristiti poljoprivrednici isti poslužiti i svim posjetiteljima koji planiraju aktivnosti na rijeci Dravi, – istaknuo je načelnik Rončević.

Općina nastavlja ulaganja i u projekte sportske namjene, a ove je godine na redu izgradnja rekreacijskog igrališta u Čađavici, te izgradnja i uređenje nadstrešnica i svlačionica u Čađavičkom Lugu.

Na tragu redovitog ulaganja u vatrogastvo Općina je započela s izradom projektne dokumentacije za projekt Rekonstrukcije građevine javne društvene namjene, odnosno Vatrogasnog centra Čađavica za što je osigurala 35.200,00 € vlastitih sredstava, dok sredstva za njegovu izgradnju planira ostvariti putem odgovarajućih natječaja.

U drugom dijelu emisije načelnik se osvrnuo na projekt Zaželi koji je prošao prvu fazu postupka dodjele bespovratnih sredstava i ulazi u drugu fazu – procjenu kvalitete, te se uskoro očekuje potvrda o odobravanju i potpisivanje ugovora.

U postupku je i objava Javnog natječaja za financiranje javnih potreba Općine Čađavica za 2024. godinu što je važno za sve udruge koje djeluju na području općine, a koje su ovih dana započele i s intenzivnim održavanjem godišnjih skupština na kojima će uz izvješća o radu u proteklom jednogodišnjem razdoblju iznijeti i svoje potrebe i planirane projekte tijekom ove godine.

Reprizu današnje emisije poslušajte u 18:15 sati u programu Radio Slatine.

 (Mihaela Feldi/Foto: Nikolina Mažar)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button