NASLOVNICAOPĆINERADIO EMISIJE

„Novosti iz moje općine“ – Gošće emisije predstavile Udrugu žena Josipovo

Ove srijede u emisiji „Novosti iz moje općine“ imali smo prigodu upoznati Udrugu žena Josipovo koja djeluje na području općine Sopje.

Tim povodom naše su gošće bile predsjednica Udruge žena Josipovo Marija Čupar i tajnica iste Ljiljana Neugebauer.

U samom uvodu doznali smo kako je Udruga osnovana početkom 2017. godine te broji 40-ak članova među kojima se svakako ističu članice ženskog zbora, a to su uz već spomenute Mariju Čupar i Ljiljanu Neugebauer, Vesna Škrlin, Spomenka Matija, Kristina Milković, Marijana Bajt i Katarina Dupan.

Jedna od najistaknutijih aktivnosti ove udruge je organizacija manifestacije Zagorske jeseni koja se inače održava svake godine početkom listopada, a u čije se pripreme uključuju svi mještani, od djece do baka i djedova, što je predivno za vidjeti jer Josipovo je „mlado“ selo sa 80-ak domaćinstava, odnosno 250 žitelja od kojih je 60% do 50 godina starosti.
Uz brojne sponzore velika im je potpora i Općina Sopje na čelu s načelnikom Berislavom Androšem, koja prati i pomaže njihov rad od samih početaka, kao i Virovitičko-podravska županija čiji je župan Igor Andrović kum zastave s logom cvijeta kamilice kojom se Udruga predstavlja tijekom manifestacija i gostovanja.
Osim toga njihovi su nastupi prepoznatljivi i po slavonskim haljinama i reklicama u kojima nastupaju, a osim njih kompletirale su i crne haljine na čijem je remenu zlatovezom izvezeno ime svake pjevačice na glagoljici.

Pjevački zbor se osim nastupa u svome mjestu i široj okolici može pohvaliti i gostovanjima na Dravskom proljeću u Republici Mađarskoj te na danima Babića u Bosni i Hercegovini.

Udruga se bavi i izradom ručnih radova, a svoje radionice, probe zbora i različita druženja održavaju u prostorijama koje im je na korištenje ustupila Općine Sopje.

Vješte ruke tako izrađuju različite rukotvorine ovisno o blagdanima, a ujedno kroz izradu ukrasnih i uporabnih predmeta nastoje očuvati od zaborava svoju tradiciju i kulturu primjenom različitih tehnika kojima žele podučiti svoje mlade.

Osim što svoje rukotvorine izlažu na manifestacijama i sajmovima koriste ih i za sudjelovanje u raznim humanitarnim akcijama, a nerijetko ostvaruju suradnju s drugim udrugama i organizacijama kao što su KUD Podravac iz Sopja, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac Slatina, Zavičajni muzej Slatina…

Brojne su aktivnosti ove hvalevrijedne udruge a među njima svakako treba istaknuti i organizaciju koncerta crkvenih zborova uoči blagdana Svete Cecilije koji se održava svake godine u kapelici Blažene Djevice Marije Kraljice što znači da pjevaju i u crkvenom zboru te sudjeluju na duhovnim koncertima i korizmenim stolovima uoči Uskrsa.
Isto tako organizacijom maškara u selu u vrijeme poklada također skupljaju sredstva za potrebe kapelice.
Uz sve to organizirali su i nekoliko izleta za svoje članove i ostale mještane, te s radošću pamte odlazak u Vukovar i na Plitvička jezera.  

Na kraju emisije predsjednica Udruge žena Josipovo Marija Čupar pozvala je sve slušatelje Radio Slatine na manifestaciju Zagorske jeseni koja će se održati 8. listopada ove godine uz vrlo bogat program koji će započeti svetom misom u 14 sati.

Poseban je doživljaj povorka kroz selo koja će okupiti članove iz najmanje šest KUD-ova među kojima će se naći i Zagorci s kojima Udruga žena Josipovo inače gaji prijateljske odnose, o čemu između ostaloga svjedoči i drvo prijateljstva, odnosno Gupčeva lipa posađena prije nekoliko godina u Josipovu, a kojom su se povezali Mjesni odbor Josipovo i Općina Gornja Stubica.

Tijekom Zagorskih jeseni Udruga žena Josipovo kao i svake godine sve posjetitelje će počastiti besplatnom kavom i kolačima koje same pripremaju, kao i večerom te tortom, a zabava će se nastaviti uz nastup Dubravka Biondića.

Reprizu današnje emisije „Novosti iz moje općine“ možete poslušati u petak, 4. kolovoza u 18 sati.
(Mihaela Feldi/Foto: Nikolina Mažar)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button