NASLOVNICAUDRUGE

Novost skore izložbe vina – sljubljivanje vina i sira

Sadržajno bogata bila je godišnja izvještajna skupština Udruge vinogradara i vinara Slatinsko vinogorje održana u ugodnoj atmosferi restorana Jošavac. Skupštinu je vodila predsjednica udruge Tihana Bišćan osvrnuvši se na aktivnosti udruge u protekloj godini. S obzirom na zacrtani plan, unisoni je zaključak članstva bio taj da se bez obzira na ispunjenje zadanih planova moglo učiniti još više, iz razloga što su sami članovi, ponajviše zbog osobnih razloga i nedostatka vremena, izostali u samoj organizaciji događaja te na tom detalju vide mogućnost poboljšanja odnosno veće uključenosti u rad tijekom ove godine. Bez obzira na navedeni problem prilično skromnog odaziva članstva na događaje  upravo u organizaciji njihove udruge, uspješno je u prošloj godini organizirana još jedna izložba vina, zatim proslava Martinja u suradnji s Gradom i Turističkom zajednicom, kao i dvije edukacije.

Neostvarena želja još je uvijek realizacija ”vinske ceste”, no odlukom članova isti projekt probat će se ostvariti ove godine. Pozitivan signal na ovu temu odaslao je gradski pročelnik Marin Kokorić predloživši članovima udruge da se u dogovoru s Gradom probaju što prije javiti na natječaj Interreg jer isti omogućava kroz mađarsko-hrvatsko partnerstvo puno lakše ostvarenje projekata turističko promotivnog sadržaja baš  kakav su željene vinske ceste.

O novostima sa 24.sjednice grupacije vinogradarstva i voćarstva Hrvatske gospodarske komore – županijske komore Virovitica vezanim uz uzgoj vinove loze, aktualnim bolestima s kojima se bore vinogradari, uopće sa stavkama vezanim uz vinogradarstvo i podrumarstvo, prisutne je upoznao Damir Kufner.
Zanimljiva tematikom aktualna predavanja su održale gošće skupštine. Ivana Češek iz poljoprivredne savjetodavne službe podijelila je informacije o lokacijama  s novim nalazima zlatne žutice te savjetovala u vezi zimske zaštite vinograda.
Skupštini slatinskih vinogradara prisustvovale su i predstavnice Gradske razvojne agencije Slatine Antonela Oužecky i Nada Ranitović informirajući pri tom prisutne vinogradare  o Nacionalnom programu pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019 . do 2023. godine.

Od samih početaka ove udruge posebno mjesto u njihovom radu zauzima već spomenuta izložba vina. Ista će ove godine biti održana 22. ožujka, a prve pripreme za istu odrađene su već sinoć za trajanja skupštine. Naime, marljivog iscrpnog ”kiselo-slatkog” posla uhvatile su se enologinje Ivana Nemet(PP Orahovica) i Antonia Čeme (Feravino) kušajući dvadesetak uzoraka vina i poneke rakije proizvoda prisutnih članova Slatinskog vinogorja.
Nakon gotovo dvosatne analize navedeni dvojac izvijestio je nestrpljive vinogradare o trenutnim rezultatima njihova cjelogodišnjeg truda i ulaganja. S obzirom da je do same izložbe ostalo još više od mjesec dana nekim će vinogradarima dobro doći savjeti što ih je recenzirajući vina pri tom iznijela Ivana Nemet. Izuzetno je bilo zanimljivo slušati ovu stručnjakinju iz područja kvalitete vina, a posebice onim članovima udruge čija su vina već sada dosegla visok stupanj kvalitete i koji su ” prozvani” da imaju čast ponuditi svoj proizvod na novom dijelu izložbe koji će se zvati ”Sljubljivanje vina i sira”.
(dj/Foto: Damir Jukić)


 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button