NASLOVNICAOD SVEGA POMALO

Novobukovački učenici 5.-8. r. proveli uzbudljiv dan u Knjižnici

Povodom Mjeseca hrvatske knjige 2018. danas su Gradsku knjižnicu i čitaonicu Slatina posjetili i učenici viših razreda Osnovne škole Vladimira Nazora iz Nove Bukovice u pratnji svojih profesorica.

U pratnji knjižničarke učenici su se upoznali s prostorom Knjižnice, od čitaonice dnevnog tiska, preko prostora za rad učenika osnovne škole, dječjeg odjela za najmlađe, odjela za odrasle, studijskog odjela do multimedijske dvorane gdje se razgovaralo o Mjesecu hrvatske knjige, hrvatskoj baštini, posebno knjižnoj.

Knjižničarka je učenicima predstavila knjigu Nene Lončar „Sve o Evi“.
Ovaj uzbudljiv roman o djevojčici Evi koja na svoj osebujan način putuje kroz vrijeme vrlo je zainteresirao učenike, budući da na humorističan način govori o sukobu, ali i povezanosti naoko posve različitih sestara – glavne junakinje, nježne, sanjarenju sklone Eve i buntovne, pomalo divlje i ironične Brune, njihovim roditeljima koji se nađu pred izazovima nepovoljnih društvenih okolnosti, te o ljubavi – između mladih ljudi.

Učenicima je najdramatičniji dio knjige predstavljao ulazak Eve u  samostansku knjižnicu u kojoj joj pažnju privuče jedna uvezana u ljudsku kožu.

Evinu znatiželju probudila je knjiga iz 1874. godine i rečenica: „Usudi se znati“ – zvučalo je kao izazov i poruka. Djevojčica Jaga Haldek ostavila joj je tragove u vremenu.

Na kraju zajedničkog druženja u knjižnici, prof. Božica Filipović Veg odabrala je šesnaest knjiga otpisanih iz knjižnog fonda Knjižnice za potrebe svojih učenika.
(mf/Izvor: Gradska knjižnica i čitaonica Slatina)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button