DOGAĐANJANASLOVNICA

Novo izdanje Mjeseca našeg filma: 450 projekcija i 70 filmova u 70 kina i više od 50 gradova diljem zemlje

Svibanj i ove godine proglašavamo Mjesecom našeg filma – naime, od 2. do 31. svibnja spomenuti program koji uključuje 70 domaćih filmova bit će putem 450 projekcija prikazanih u 70 kina i više od 50 gradova diljem Hrvatske, najavljeno je jutros održanoj konferenciji za predstavnike medija u prostoru Uranije. S podnaslovom 70 godina filmskih festivala, u fokusu ovogodišnjeg izdanja Mjeseca su festivali te posljedično filmovi koji su na njima bili prepoznati i nagrađivani.


Prvo izdanje Mjeseca našeg filma održano je 2023. u sklopu cjelogodišnjeg obilježavanja 15 godina djelovanja Hrvatskog audiovizualnog centra . Nakon odličnog odaziva kina, filmske zajednice i publike, ideja je da ova manifestacija postane kontinuirana. Projekt su ove godine predstavili Chris Marcich , ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, pomoćnica ravnateljice Maja Vukić , programski selektor ovogodišnjeg izdanja Mjeseca našeg filma Boško Picula , voditeljica izdavačke djelatnosti Hrvatskog filmskog saveza i filmska kritičarka Diana Nenadić te predsjednica Kino mreže Danijela Fabric Fabijanac .

“Već tijekom organizacije prvog izdanja Mjeseca našeg filma, koji je prvotno zamišljen kao jednokratan program, zabilježili smo sjajne reakcije i motiviranost kina u sklopu Kino mreže, kao i ostalih nezavisnih kina i multipleksa. Stvorena je kvalitetna sinergija fokusirana na povezivanje i interakciju domaćeg filma i publike, pa se odluka da Mjesec našeg filma pokrenemo kao samostalan projekt nametnula kao logičan sljedeći događaj,” izjavio je Chris Marcich .

“Glavna misija Mjeseca jest putem posebno osmišljenog programa potaknuti publiku na odlazak u kino te posljedično na aktivnije praćenje domaćeg filma uopće. Djelovanje HAVC-a, među ostalim, uključuje i neprestano promišljanje novih načina za podsjećanje publike na raznovrsnost i bogatstvo domaće produkcije. Mi želimo da publika filmove (po)gleda te tako preispituje stavove, mijenja perspektive, usvaja nova znanja, preoblikuje vlastito poimanje svijeta. da urone u domaći film”, dodao je Marcich.

“Mjesec našeg filma ove je godine tematski povezan s djelovanjem filmskih festivala. Nakon što je selektor programa Boško Picula odabrao filmove i kreirao program, filmove smo nudili kinima unutar Kino mreže (riječ je o 55 kina), ostalim nezavisnim kinima te multipleksima. Filmove smo složili po programskim paketima kako bi kina mogla uvrstiti raznolik filmski sadržaj – svaki paket uključuje kratke i duge metar kao i različite rodove; te naravno, kinima,”  izjavila je pomoćnica ravnatelja Maja Vukić . “Jako nas veseli broj kina koji se i ove godine uključio. Riječ je o 70 kina u više od 50 gradova, velika je vjerojatnost da će se poneko kino i naknadno uključiti. Nadamo se da će publika i ove godine prepoznati vrijednost projekta i priuštiti si kino doživljaj nekog filmskog klasika ili pak nekog recentnog filma koji, vrlo vjerojatno, nikad nije imao niti će imati priliku gledati na velikoj platnu”, dodala je Maja Vukić.

Selektor programa Boško Picula ovogodišnji je Mjesec kreirao kao svojevrsnu posvetu festivalima. “Kako ove godine obilježavamo 70 godina postojanja domaćih filmskih festivala – prvo izdanje Pulskog filmskog festivala održano je 1954. – bilo je logično da se ovim programom odužimo spomenutim manifestacijama. Program uključuje simboličnih 70 filmova koji su u proteklih 70 godina osvojili glavne festivalske nagrade stručnih ocjenjivačkih sudova na festivalima poput Pula Film Festivala, Svjetskog festivala animiranog filma Animafesta, Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDoxa, Zagreb Film Festivala, Motovun Film Festivala, Festivala eksperimentalnog filma i videa 25FPS, Dana hrvatskog filma i drugih Program H-70 posveta je i sedam desetljeća sustava održavanja filmskih festivala u Hrvatskoj, kao i prvom hrvatskom dugometražno igranom filmu u Puli ovjenčanom prvom nagradom – klasiku H8 Nikole Tanhofera koji je trijumfirao na petom izdanju Pulskoga filmskog festivala 1958. anticipiravši kasnije svjetski popularni žanr filmske katastrofe u maestralnoj priči o sudbinama putnika jednog autobusa. kojemu prijeti kobna prometna nesreća. Izbor festivalskih laureata proteže se od 1950.-ih do prošle godine, a autori su mnogobrojna imena hrvatske filmske baštine i recentnog stvaralaštva.”

Među njima će publika vidjeti i sljedeće naslove: Vlak bez voznog reda Veljka Bulajića , Licem u lice Branka Bauera , Službeni položaj Fadila Hadžića , Prometej s otoka Viševice Vatroslava Mimice , Kontesa Dora Zvonimira Berkovića , Puška za uspavljivanje Hrvoja Hribara , Bogorodica Nevena Hitreca , Duga mračna noć Antuna Vrdoljaka , Svjedoci Vinka Brešana , Što je Iva snimila 21. listopada 2003. Tomislava Radića , Tri ljubavne priče Snježane Tribuson , Neka ostane među nama Rajka Grlića , Pismo ćaći Damira Čučića , Obrana i zaštita Bobe Jelčića , Broj 55 Kristijana Milića , S one strane Zrinka Ogreste , Dnevnik Diane Budisavljević Dane Budisavljević , Tereza 37 Danila Šerbedžije , Zbornica Sonje Tarokić te Veće od traume Vedrane Pribačić , film koji je Veliku Zlatnu arenu osvojio 2023.

Izbor čine i animirani Putnik drugog razreda Borivoja Dovnikovića Borde , Dnevnik Nedeljka Dragića, Satiemania Zdenka Gašparovića , Levijatan Simona Bogojevića Naratha i Biciklisti Veljka Popovića te dokumentarni i eksperimentalni radovi, među njima i Plašitelj kormorana Branka Ištvančića , Dečko kojem se žurilo Biljane Čakić Veselić , Anine pjesme Vlatke Vorkapić , Dobro jutro Ante Babaje , Srbenka Nebojše Slijepčevića te Jedna od nas Đure Gavrana . “Program uključuje izbor većine filmova koji su tijekom desetljeća na spomenutim festivalima dobivali glavne nagrade vodećih računa o njihovoj dostupnosti vezanoj uz autorska prava i tehničke standarde filmskih kopija uz želju da se preostali naslovi prikažu na nekom budućem retrospektivnom događaju”, zaključio je Picula.

Voditeljica izdavačke djelatnosti Hrvatskog filmskog saveza i filmska kritičarka Diana Nenadić osvrnula se na vrijednost i važnost festivala za razvoj i edukaciju publike te dostupnost neovisnog filma. “Povijest nas uči da su domaći filmski festivali, odnosno njihovi selektori i žiriji, osobito kada su se vodili nefilmskim (pa i političkim) kriterijima, katkad bili slijepi za vrijedne filmove, ostavljajući ih revalorizaciju budućih generacija. Od vremena tranzicijske dekinofikacije koje nažalost još traje , toj se nuspojavi komplementarne audiovizualne politike može progledati kroz prste Jer, festivali su, ničući sukcesivno u svim hrvatskim regijama od druge polovice 1990-ih, odigrali važnu „prosvjetiteljsku“ ulogu, ukazujući upravo na one vrijednosti koje isključivo komercijalne kinomreže ne vide ili svjesno. Učili su nas da filmovi ne dolaze samo iz „prvog“ ili „drugog“ svijeta, da se najbolje i istinski vide tek na „srebrnoj“ platnu te da je odlazak na kinoprojekciju važan društveni i komunikacijski događaj u kojem više nismo samo pasivna publika. I hrvatski je film sudjelovao u toj utješnoj pogonosti, „samouvjereno“, i bez straha od regionalne ili globalne konkurencije, i dobio početnu vidljivost. Ostalo je da ga vratimo na redovni repertoar kina, naravno, nakon što, i njemu i festivalima, stvorimo nove kinoprostore za novu publiku milenija”, izjavila je Diana Nenadić.

“Kino mreža danas broji 55 kina, od čega ih je 36 od 43 grada uključeno u ovogodišnji Mjesec našeg filma. Ovaj projekt ima veliku vrijednost jer pruža platformu za promociju i slavljenje domaćeg filmskog stvaralaštva. Također, potiče interes publike za hrvatski film, ističući raznolikost i kvalitetu domaće kinematografije pruža vam priliku da se filmovi prikažu diljem zemlje,” izjavila je predsjednica Kino mreže Danijela Fabric Fabijanac . 

“Mjesec našeg filma može privući različite segmente publike, a to može rezultirati razvojem odane publike koja će redovito pratiti domaću produkciju, što bi dugoročno moglo povećati posjećenost kina. Za razvoj publike općenito je ključno ulaganje u promociju, kao i edukaciju publike te prilagodbu programa koji odražava interese i potrebe lokalne zajednice, nadam se da će rad na filmskoj pismenosti u lokalnim zajednicama, na čemu radimo u suradnji s HAVC-om, obrazovati nove pojedince koji će se buduće razvijati. da s ljubavlju gledaju i cijene domaći film”, zaključila je Fabric Fabijanac.

Otvaranje Mjeseca našeg filma održat će se u četvrtak, 2. svibnja istovremeno na čak 11 lokacija diljem Hrvatske: u Belom Manastiru, Bjelovaru, Blatu na Korčuli, Buzetu, Drnišu, Karlovcu, Križevcima, Novom Gradišcu, Rijeci, Splitu i Varaždinu.

“Iako će se dio programa održati u Zagrebu i to kroz program u multipleksima CineStar i Cineplexx te uz manji opseg u Kinu Metropolis (MSU), Dokukinu KIC te na privremenim lokacijama kina Tuškanac (Tuškanac u gostima), aktualni problem nedostatka kinodvorana za nezavisni film Bez kina filmska umjetnost nema vrijednosti jer tu dolazimo do trenutne rane i Zagreba kao velikog problema s deficitom kina Europa u dugotrajnom procesu sanacije; Zagreb, osim Kinoteke Metropolis u MSU i Dokukina KIC nema neovisno kino koje bi prikazivalo kinotečne naslove i nezavisni film, te uopće moramo aktivno djelovati u smjeru bržeg nalaženja. rješenja za spomenuti problem”, zaključio je ravnatelj HAVC-a Chris Marcich.

Program u sklopu Mjeseca našeg filma održavat će se u kinima u sklopu Kino mreže, nezavisnim kinima te u multipleksima CineStar i Cineplexx diljem Hrvatske. Projekcije u okviru projekta Mjesec našeg filma održavaju se u (još jednom provjeriti gradove): Belom Manastiru, Benkovcu, Bjelovaru, Bolu, Buzetu, Čakovcu, Daruvaru, Delnicama, Drnišu, Dubrovniku, Hvaru, Imotskom, Ivancu, Karlovcu, Koprivnici, Korčuli, Krapini, Krapinskim toplicama, Križevcima, Krku, Kutini, Labinu, Lovranu, Ludbregu, Makarskoj, Mariji Bistrici, Metkoviću, Novalji, Novigradu/Cittanovi, Novom Gradišci, Novom Marofu, Novskoj, Osijeku, Pazinu, Puli, Rijeci, Rovinju, Samoboru, Slatini, Slavonskom Brodu, Splitu, Supetru, Svetom Ivanu Zelini, Šibeniku, Trogiru, Varaždinu,Velom Lošinju, Vukovaru, Zaboku, Zadru i Zagrebu.

Ulaznice za Mjesec našeg filma su besplatne ili dostupne po popularnim cijenama između 2 i 3 eura, ovisno o kinima. Detaljan program po gradovima dostupan je na početnoj stranici www.havc.hr.

Fotografije s konferencije za medije preuzmite OVDJE (autorica je Nina Đurđević).
Fotografije iz svih filmova iz programa pronađite OVDJE . 

U tekstu: Špica programa; autor špice je Simon Bogojević Narath.

(mf; Izvor: Havc.hr)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button