NASLOVNICAŽUPANIJA

Novih 18 studenata potpisalo ugovore o stipendijama: Stipendiju Virovitičko-podravske županije od 800 kuna primat će svih 12 mjeseci

Novih 18-ero stipendista potpisalo je sa županom Igorom Androvićem ugovor o stipendijama koje daje Virovitičko-podravska županija u iznosu od 800 kuna u periodu od 12 mjeseci za akademsku 2021./2022. godinu. Stipendisti su ugovor potpisali jučer u Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije, a samom potpisivanju je nazočila i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju VPŽ, Martina Bunić, te članovi Povjerenstva za dodjelu stipendija, Hrvoje Belobrk i Rikard Bakan.
 
Virovitičko-podravska županija u Proračunu ima osigurana sredstva od 451.200 kuna za visokoškolske stipendije. Županija trenutno ima 34 stipendista, a uz 18 novih, bit će ih ukupno 52.
 
– Ove godine smo planirali dodijeliti ponovno šesnaest stipendija, ali otvorila su se mjesta za još dva stipendista jer je riječ o deficitarnim zanimanjima. Kao i svih godina do sada, proširivali smo planiranu listu za nekoliko dodatnih stipendija i vjerujem da ćemo tako raditi i ubuduće – rekao je tom prigodom župan Igor Andrović.
 
Stipendije je dobilo 15 studenata prve, te tri studenta druge i viših godina studija. Na ovogodišnji Javni natječaj za dodjelu stipendije zaprimljeno je 54 zahtjeva. Uz uspjeh u školovanju, bodovao se: socijalni status, školovanje za deficitarna zanimanja i znanstveno-stručni i umjetnički rad studenta.
 
-Vjerujem da je ovo od velikog značaja za studente, pogotovo ako uzmemo u obzir da se stipendija isplaćuje svih 12 mjeseci, što znači da se isplaćuju i u onim mjesecima kada traju praznici i smatram da je to vrlo dobro za njihov socijalni status. I ove je godine puno deficitarnih zanimanja koja su izuzetno tražena i na području naše županije. Kada završe svoje fakultete, vjerujem da će posao naći upravo u Hrvatskoj, jer je Hrvatska njihova domovina, a još više vjerujem da će to biti u Virovitičko-podravskoj županiji. Mi smo tu da stvorimo uvjete, otvorimo nova radna mjesta i da upravo ti studenti ostanu raditi na području naše županije – zaključio je župan Andrović.
Prema evidenciji koju vodi Upravni odjel za obrazovanje i demografiju Virovitičko-podravske županije, u razdoblju od 2002. do 2021. godine dodijeljeno je 349 stipendija Virovitičko-podravske županije. Obveza stipendista je redovito upisivati svaku sljedeću akademsku godinu, izvješćivati davatelja stipendije u roku od 15 dana od nastanka svake promjene, te se po završetku školovanja zaposliti na području Virovitičko-podravske županije.
 
Javni natječaj u akademskoj 2021./2022. godini raspisan je za 16 novih stipendija, ali je lista proširena za još dvije dodatne stipendije jer se radi o studentima deficitarnih zanimanja. Pravo na stipendiju ostvarili su: četiri studenta građevinarstva, dvoje matematike, te po jedan student – medicine, elektrotehnike, logopedije, farmacije, sestrinstva, poduzetništva, psihologije, informacijskih i poslovnih sustava, prehrambeno-tehnološkog, prava, engleskog jezika i književnosti i povijesti, njemačkog jezika i književnosti i pedagogije.
 
Stipendije su dobili: Karlo Velić (Virovitica), Marko Kenjerić (Čađavica), Dorian Nagy (Virovitica), Ana Blažev (Virovitica), Marta Štampar (Virovitica), Franko Perković (Orahovica), Sandra Stjepanović (Virovitica), Lucija Vargović (Virovitica), Monika Cvijanović (Virovitica), Mateja Potočki (Slatina), Marta Kunkić (Virovitica), Sara Garaj (Virovitica), Viktor Lovrić (Slatina), Vanesa Prpić (Virovitica), Ida Kuda (Virovitica), Katarina Halgaš (Orahovica), Beata Brlas (Virovitica) i Mateja Horvatinović (Virovitica).
Virovitičke studentice Ida Kuda (Prehrambeno tehnološki fakultet u Osijeku) i Vanesa Prpić (Matematika na Sveučilištu J. J. Strossmayera u Osijeku) jedne su od zadovoljnih stipendistica. Kako i same kažu, stipendija u iznosu 800 kuna olakšat će im školovanje i ‘rasteretiti’ kućni budžet. Nakon završetka studija, obje imaju veliku želju ostati u Virovitičko-podravskoj županiji i uspješno se zaposliti u svojoj struci.
 
Što studiraju novi stipendisti možete vidjeti OVDJE.
(icv.hr, vpz.hr, foto: K. Toplak)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button