DOGAĐANJAKOLUMNANASLOVNICA

Novi župnik u župi b. Ivana Merza u Slatini

U nedjelju 13. kolovoza 2023,. na svečanoj Sv. misi delegat požeškog biskupa dr. Škvorčevića, prepošt (predstojnik) Stolnog kaptola sv. Petra u Požegi Ivica Žuljević uveo je u službu župnika vlč. Patrika Alatića.

Ovo je 4. župnik župe bl. Ivana Merza u Slatini od njenog osnivanja 2003. godine. Nasljednik je privremenog upravitelja mons. Vladimira Škrinjarića, vlč. Ivice Razumovića i prečasnog (kanonika) Nikole Jušića od koga smo se dirljivo oprostili 6. kolovoza.

Javnim ispovijedanjem Vjerovanja i potpisivanjem istog pred biskupovim delegatom u skladu s kanonima Zakonika kanonskog prava novi župnik preuzeo je sve ovlasti i dužnosti za upravljanje ovom župom.
Patrik Alatić, rođen je u Požegi 29. prosinca 1980. gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. S 19 godina odlazi u bogosloviju u Zagreb i tamo završava Teološki fakultet. Po rukama požeškog biskupa Antuna zaređen je za svećenika pred Petrovo 2005. i ove godine „proslavlja“ punoljetnost svog svećeničkog poziva. Bio je kapelan u dvije daruvarske župe, zatim župnik u Končanici i na kraju upravitelj u dvije našičke župe, te povjerenik za pastoral Roma u našoj biskupiji.

Delegat prečasni Ivica Žuljević pohvalio je ogroman posao prethodnog župnika Jušića u gradnji i uređenju nove crkve bl. Ivana Merza koja je završena u proteklih 11 godina. Također je rekao da novom župniku ne damo mira, tj. neka velikodušno radi na pastoralu župljana.

Novom župniku vlč. Patriku u ime župljana dobrodošlicu je poželio član Ekonomskog vijeća župe Darijo Vašiček. Ponudio mu je suradnju i poslušnost vjernika u nauku i praksi Katoličke crkve koju će novi župnik provoditi. Spomenuo je da ga čeka još puno posla na izgradnji pastoralnog centra, župske kuće i dovršetku uređenja unutrašnjosti crkve.

Župnik Alatić zahvalio se na toplom prijamu i rekao je da će nastojati da s vjernicima u župi gradi jednu veliku obitelj, te da osjeća jednu veliku odgovornost jer nasljeđuje župnika Jušića koji je s njegovim ocem zajedno išao u školu, a preuzeti ulogu oca obitelji velika je obveza.

U neformalnom razgovoru pred crkvom gdje su odbornici za sve vjernike pripremili osvježenje, župnik se zadržao u razgovoru s pojedincima koji su mu pristupili. Tom prilikom je rekao da je i on dobrovoljni darivatelj krvi, čime i u praksi pokazuje svoju solidarnost s potrebitima koji se bore za svoje zdravlje ili život.

nm (Tekst i foto: Vladimir Jelenčić)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button