CORONAVIRUS INFODOGAĐANJANASLOVNICA

NOVA/STARA STRATEGIJA CIJEPLJENJA: Mobilni timovi u dijelovima Slavonije već dulje aktivni, obilaze i najudaljenija sela

Virovitička županija prva je u RH imala COVID bus * Čekaju se upute s nacionalne razine

Virovitička županija prva je u RH imala COVID bus * Čekaju se upute s nacionalne razine


Nakon što je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, u okviru nove strategije cijepljenja, najavio povećanje broja mobilnih timova obiteljskih liječnika za cijepljenje u kući, prijevoz timova autobusima ili kombijima u ruralnim sredinama i stimuliranje drive-in cijepljenja kako bi se u svojim mjestima cijepili svi koji ne mogu doći do županijskih središta ili drugih mjesta za cijepljenje, županijski zavodi za javno zdravstvo u Slavoniji ističu kako još nisu dobili službenu obavijest o načinu provedbe takve najave.

DOBRA SURADNJA

U Virovitičko-podravskoj županiji ističu kako je sve ono što je Capak najavio kod njih organizirano i provedeno prošle godine. “Krajem svakog mjeseca objavimo vrijeme i mjesto cijepljenja za sljedeći mjesec, pa za veljaču imamo raspored i nećemo ga mijenjati do kraja mjeseca ako ne dobijemo neku službenu obavijest”, rekao je prim. dr. sc. Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije. Prvi COVID bus u Hrvatskoj organizirao je upravo taj zavod, a njegovo uvođenje pohvalili su tada ministar Vili Beroš i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, pa su i osobno cijepili građane u njemu 14. lipnja prošle godine na njegovoj prvoj stanici u Starom Gradcu. Autobus nije mogao ući baš u svako mjesto, ali obišao je sva manja i udaljenija mjesta u svim jedinicama lokalne samouprave u toj županiji. Koncept je bio obići naselja gdje inače nije organizirano cijepljenje na neki drugi način, a mjesta su dogovarana s načelnicima i gradonačelnicima.

“Uz autobus uvijek je išlo i vozilo hitne pomoći. Nakon uvodnih riječi i objašnjenja ljudi su ulazili na prednja vrata autobusa, cijepili se, mi smo ih upisali i u stražnjem dijelu autobusa sjedili su propisanih 15 minuta, a potom na stražnja vrata izlazili iz autobusa. Odaziv je bio vrlo dobar, u prvom krugu procijepili smo približno 1600 ljudi, od kojih je više od tisuću primilo prvu dozu. S obzirom na oblik i položaj naše županije, u kojoj gotovo uopće nema javnog prijevoza, s obzirom na pretežito staračko i samačko stanovništvo u ruralnim mjestima, mislim da smo napravili dobar posao. U dva autobusa označena naljepnicama ‘Misli na druge, cijepi se’ radila su dva tima Zavoda za javno zdravstvo”, kaže dr. Miroslav Venus i podsjeća da su prilikom premještanja COVID busa cijepljene i nepokretne osobe u kućama.

Ideja COVID busa realizirana je po “štamparovskom” modelu da svatko najbolje poznaje stanje na svome terenu i najbolje može ocijeniti koji bi model na njegovu području bio najučinkovitiji. “S liječnicima obiteljske medicine na području Virovitičko-podravske županije imamo iznimno dobru suradnju i oni su se uključivali u sve aktivnosti dogovorene na Stožeru civilne zaštite u koje su se trebali uključiti, pa i ostali liječnici, čak i stomatolozi, i do sada nije bilo problema. Ne očekujem da će u takvim slučajevima i ubuduće na području naše županije biti problema. Jedan lijep primjer uključivanja u cijepljenje je slatinska Ljekarna Plantak, koja cijepi i u svojoj ispostavi u Voćinu”, dodaje dr. Venus.

VENUS: RAZOČARAN SAM BROJKAMA

Virovitičko-podravska županija prva je u Hrvatskoj pokrenula drive-in cijepljenje, prvo u Virovitici 3. svibnja, a potom i u Slatini 10. svibnja prošle godine. To je također bila jedna od mogućnosti cijepljenja ponuđena stanovnicima županije. Upravo zbog tako dobro organiziranih mogućnosti cijepljenja, začuđuje podatak da je s danom 13. veljače u Virovitičko-podravskoj županiji cijepljenje završeno kod 54,1 posto ukupnog stanovništva, dok je procijepljenost na državnoj razini 57,1 posto. Ako promatramo postotak cijepljenih kod odraslog stanovništva, pokazatelj je nešto bolji i iznosi 63 posto, ali je ipak nešto slabiji od državnog, koji je 65,2 posto. “Doista ne znam koji model bismo mogli primijeniti a da ga već nismo na području naše županije isprobali. Žalostan sam i razočaran takvim brojkama”, kaže dr. Venus.
(Petar Žarković, Glas Slavonije)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button