DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

NOVA KNJIGA OLIVERA JUKIĆA: „Mavro Bröder i njegovi kamaradi“

„Način na koji se mali, običan čovjek nosi sa svojom sudbinom u teškim vremenima neiscrpan mi je izvor inspiracije“


Zagrebački nakladnik CeKaPe – Centar za kreativno pisanje početkom travnja hrvatskoj je čitalačkoj publici podario još jednu knjigu kratkih priča slatinskoga književnika Olivera Jukića. Njegovo novo djelo naziva „Mavro Bröder i njegovi kamaradi“ bit će predstavljeno javnosti tijekom mjeseca svibnja, ovisno o raspoloživim terminima svih sudionika.

Jukićevu novu knjigu uredio je Miroslav Mićanović, autor antologije suvremenoga hrvatskog pjesništva Utjeha kaosa (2006.) i dugogodišnji urednik časopisa Quorum. U pogovoru na zaslovnici on je zamijetio da se u Jukićevim pričama o ratu, poraću, tranziciji, sportu, igrama i manipulaciji provlače „zapleti i prešućenosti, neočekivane poante, negiranja i poricanja zla, prešutno uvjerenje o nužnosti dobra“.

„Pripovjedač postupno i pregledno podastire zgode i nezgode o muškarcima i njihovim kamaradima koje se zasnivaju na predajama i legendama, pretpostavkama i sumnjama: od usmenog i pučkog do seoskog i gradskog miljea u kojem se zbivaju nesporazumi, ubojstva, putovanja i nestanci, što ih čini mračnim dijelom i naših života… Čitanje knjige Olivera Jukića Mavro Bröder i njegovi kamaradi započinje u suvremenosti, onoj čije pandemijske i ratne okolnosti nadrastaju fikciju teksta. Vijesti o našim životima su zapravo fikcija s kojom smo se čitajući već sreli i uvjerili se da smo još živi. Čini se da je upravo zbog toga njezino čitanje spasonosno i ohrabrujuće,“ navodi urednik Mićanović.

Knjiga je podijeljena u dvije cjeline, naziva „Unplugged“ i „Između dvije vatre“, od kojih svaku čini sedam pripovijedaka. Neke od njih već su ranije objavljene i nisu ostale nezapažene.

Da, prvu cjelinu otvara priča „Legenda“, na koju se nadovezuju nagrađivane satire „Nivelator“ i „Unplugged“. Slijede ih „Zločin u crkvi svetog Josipa“ i „Sudbina“, krimići sa začinom znanstvene fantastike. Pretposljednja priča, „Atomski zdesna“, simpatična je satira koja će postajati sve aktualnija kako proljeće odmiče, dok cjelinu zatvara „Povjerenik“, priča čije mjesto radnje je „gradić u Slavoniji u vrijeme privatizacije“. Organizacijski odbor Dana Mirka Jirsaka 2021. u Slatini tu je pripovijetku posebno pohvalio za izvrsnost u oslikavanju poslijeratne zbilje na našim prostorima.

U drugom dijelu su pripovijetke u kojima tematizirate sudbinu pojedinaca u ratnim vremenima.

Prve tri priče vezane su uz Drugi svjetski rat, nakon čega slijede tri priče u kojima je sudbina glavnih likova vezana uz vrijeme Domovinskog rata. Iz tog dijela, priča „Rokovnik“ također je dobila posebnu pohvalu, ovaj put na Jirsakovim danima 2020. godine. Zbirku zatvara minijatura „Marlboro“, priča koja je, inspirirana „Sarajevskim marlborom“ Miljenka Jergovića, nastala na dan zagrebačkog potresa.

Knjiga nosi naslov „Mavro Bröder i njegovi kamaradi“ po liku iz priče „Kvar na dvostrukoj peći sa četiri prigušnice“. Kojim povodom se to ime nalazi u naslovu cijele zbirke?

„Elektro-Bioskop Bröder“ iz Slatine zapisan je kao darovatelj u „Upisniku milodara za nutarnje uređenje župne crkve“ iz 1911. godine pod rednim brojem 50. To je otkrio, istražujući arhiv Župe svetog Josipa u Slatini, dr.sc. Žarko Španiček, pročelnik Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Požegi. Tragajući za više detalja o tom poduzeću, koje je očito bilo prvo u ovom gradu koje se bavilo prikazivanjem filmova, pronašao sam informaciju da je vlasnik Mavro Bröder skončao u logoru Auschwitz 1942. godine skupa sa svojom obitelji. Na neki način ova knjiga je i hommage tom čovjeku, iako se u pričama ne spominje kino, niti ovaj književni lik ima izravne veze s „pravim“ Mavrom.

A tko su njegovi kamaradi?

To su svi oni likovi koji se zajedno s njim, ili neovisno o njemu, nalaze u žrvnju u kojem ih povijest melje, uglavnom bez neke velike mogućnosti da oni svoju sudbinu promijene. Ljudska sudbina, a posebno način na koji se mali, običan čovjek nosi s njom u teškim vremenima, neiscrpan mi je izvor inspiracije.

Kakvi su vam planovi za budućnost?

Priču „Kvar na dvostrukoj peći sa četiri prigušnice“ namjeravam dramaturški obraditi i postaviti kao kazališnu predstavu. Nadam se da ću u tome uspjeti jer to predstavlja jednu novu vrstu izazova, ali dobar motiv mi je tekst koji je nastao na temelju kratke priče i koji mi djeluje kvalitetno. Iz ove procjene, naravno, treba odbaciti i određenu dozu subjektivnog.
(Petar Žarković, Glas Slavonije)

 

 

 

 

 

 

Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button