DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Noć muzeja 2020. – “Velike obljetnice hrvatskih muzeja”

Ovogodišnja Noć muzeja u slatinskom Zavičajnom muzeju započela je nastupom polaznika Dječjeg vrtića Suncokret koji su se i ove godine uključili u obilježavanje ovog velikog kulturnog događaja, a ovoga puta su pripremili igru s pjevanjem na engleskom jeziku „The farmer’s in his den“. Isto tako mališani su prošetali crvenim tepihom sudjelujući u modnoj reviji imena “Zrno tradicije u modnoj reviji” gdje su nosili nakit koji je rađen prema tradicijskim predlošcima slatinskog kraja.

Večer je nastavljena u svečanom tonu otvorenjem izložbe slatinskog umjetnika Fikreta Balića. Na otvorenju je kao domaćin, uvodnu riječ imao v. d. ravnatelja Zavičajnog muzeja Slatina, Srđan Đuričić koji je između ostalog ukratko predstavio cjelovečernji program Noći muzeja kojeg je nosila tema “Velike obljetnice hrvatskih muzeja”, a pod sloganom „Stvaranje, susreti i suradnja“.

Kroz ove riječi najbolje je objašnjen rad svakog muzeja bilo da on slavi 200.-tu obljetnicu poput splitskog Arheološkog muzeja ili 36.-tu kao slatinski Zavičajni muzej koji je ovogodišnji program Noći muzeja u suradnji s Gradom Slatinom, općinama Voćin i Čađavica, te Turističkom zajednicom grada Slatine, osmislio upravo na tragu suradnje.

Dugogodišnja je suradnja između slatinskog muzeja i člana Hrvatskog društva likovnih umjetnika Fikreta Balića koji je za ovu noć pripremio izložbu iz ciklusa „Gestikulacija“ u sklopu kojega promišljeno i dosljedno nastavlja s istraživanjem različitih mogućnosti osnovnih slikarskih sredstava – oblika, fakture i ploha boje – kušajući pomaknuti granice prethodnih ciklusa. I u tome uspijeva, zrelošću neumornog propitivanja mogućnosti slikarskog medija u ostvarivanju svakodnevnog tijeka doživljajnosti, misli, fascinacija, nada…

Brojne posjetitelje, među kojima su se našli i dožupan virovitičko-podravski Darko Žužak i predsjednik Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Miran Janečić, te ravnatelji brojnih gradskih institucija, s nekoliko riječi pozdravio je i sam autor, Fikret Balić, ostavivši prostora svakome ponaosob da stvori svoj osobni dojam o 28 predstavljenih radova na ovoj izložbi.

O, Slatinčanima vrlo dobro znanom, autoru izložbe Fikretu Baliću, govorio je i slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić koji je pohvalio rad ovoga svjetskog putnika, glazbenika i likovnog umjetnika, prijatelja.

Doista mi je drago što je Fikret našao svoj životni prostor za djelovanje upravo u Slatini koju je oplemenio svojim djelima, – istaknuo je gradonačelnik Ostrošić kojega je novi Fikretov ciklus podsjetio na jednu njegovu pjesmu koja govori o tome da je svaki novi ciklus nekakav novi svemir, a svaki svemir donosi puno toga što možemo prepoznati, samo se trebamo prepustiti, te pročitao pjesmu Vrata iz svoje zbirke pjesama, prikladnu upravo za ovaj trenutak otvorenja izložbe slika i 15.-te Noći muzeja, koje je potom proglasio otvorenima.

Otvorenje izložbe svojim su nastupima upotpunili Balićevi prijatelji, sjajni glazbenici iz Požege Marko Rusnov na saksofonu i Tin Tonković na klaviru.

Nakon otvorenja izložbe posjetitelji su imali prigodu razgledati stalni postav muzeja u sklopu kojega je pripremljen program imena „Živa tradicija u Muzeju“ gdje su članovi kulturno-umjetničkih društava Dika iz Slatine, Podravina iz Čađavice i Kulturno-umjetničke udruge iz Voćina, te dugogodišnji suradnici muzeja prikazali pojedine tradicijske radnje kao što su tkanje, vezenje, pletenje, izrada cvijeća od krep papira, kičica od vune, odnosno ukrasa za tamburice ili odjeću, zatim izrada tradicijskog nakita kao što su šalange ili praporci, a izrađivali su se i tradicijski kolači.

Osim toga Noć muzeja je ponudila je i razgledavanje izložbe „Knjige, časopisi i notni zapisi u povodu 200.-te obljetnice rođenja Vatroslava Lisinskog“ koja je postavljena u suradnji s Ogrankom matice hrvatske u Slatini i autorom Stjepanom Sučićem, te svojevrsnu „pretpremijeru“ u sklopu koje je javnosti po prvi puta bila dostupna Soba sporta koju je muzej prošle godine opremio sredstvima Grada Slatine i Ministarstva kulture RH vitrinama i ostalom opremom, no za sada bez eksponata, kojima ju tijekom ove godine imaju priliku opremiti slatinski sportaši svojim idejama ili sportskim donacijama.

Nekoliko sati prije same ponoći zanimljivo predavanje na temu „Muzej i zajednica“ održao je sam domaćin Srđan Đuričić koji je tom prigodom ponudio povijesni pregled razvoja slatinskog muzeja od 1984. godine, odnosno njegovog osnivanja, zatim otvaranja stalnih postava, pa preko Domovinskog rata i preseljenja iz Dvorca u Centar za kulturu, obnove zgrade Starog kotara gdje je muzej trenutno smješten i u konačnici nastanka stalnog postava. Cilj ovog predavanja je bio predstaviti sve ono što je Muzej u 36 godina svoga postojanja proživio i kroz koje je sve razvojne faze prošao zajedno sa svojom zajednicom.
(mf/Foto: Mihaela Feldi, Robert Turkalj)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button