KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Noć knjige u slatinskoj Knjižnici ponudila i izložbu slika Fabijana Nikića

U sklopu ovogodišnje Noći knjige, u čije se obilježavanje uključila i Gradska knjižnica i čitaonica Slatina otvorena je i izložba slika Fabijana Nikića koji je za ovu prigodu izložio slike izrađene tehnikom pirografije.

Fabijan Nikić inače je umirovljeni hrvatski branitelj i samohrani otac jedanaestogodišnje djevojčice koji se slikanjem bavi oko deset godina. Fabijan crta na drvenoj podlozi pomoću tanke užarene metalne niti prilikom čega nastaju tonovi svjetlije do tamno smeđe ili crne boje. Posebnost Fabijanovih slika je u tome što su rađene ručnim radom. Postoji tehnika bojenja uz pomoć lasera što ubrzava rad, ali je nemoguće postići velik raspon nijansi smeđe boje, a time i željenu ljepotu slike.
Na njegovim djelima prevladavaju sakralni motivi, ali i svjetovni, poput lovačkih i motiva životinja kao i portreti.
Fabijan Nikić slatinskoj je publici poznat i od ranije budući da je sudjelovao na godišnjoj izložbi slika likovnog kluba Slik, a imao je već i jednu manju izložbu u gradskoj Knjižnici.
Ovoga puta izložio je preko pedest slika i nekoliko predmeta u drvetu.

Na otvorenju izložbe sudjelovala je i zavičajna pjesnikinja Azenija Relić pročitavši svoje dvije pjesme, a za glazbeni ugođaj pobrinuo se slatinski glazbenik Krunoslav Matišić.
(mf/Izvor: Gradska knjižnica i čitaonica Slatina)


 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button