DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Noć knjige – razmišljanja mladih o distopiji

Noć knjige manifestacija je koja je usmjerena na populariziranje knjige i čitanja i koja simbolično objedinjuje dva datuma – Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dan hrvatske knjige (22. travnja).

Svake godine Noć knjige obrađuje drugu temu. Tako je prošle godine ova manifestacija bila posvećena fenomenu umjetne inteligencije, a ove godine glavna je tema predstavljena sloganom „Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena“. Globalni ratovi, društvene i financijske krize, iskorištavanje prirodnih resursa, klimatske promjene obilježavaju suvremeni svijet zbog čega se takve teme odražavaju i na književnost.

O velikim književnim djelima distopijske književnosti jučer su u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina na panel raspravi „Utopija i distopija“ sudjelovali  učenici Srednje škole Marka Marulića. Uz pripremu svojih profesora Sanje Mrzljak Jovanić i Zorislava Jelenčića predstavili su poznata djela Aldousa Huxleya, Georga Orwela i Raya Bradburyja. Govorilo se o osnovnim obilježjima koncepata „utopija“ i „distopija“ i njihovim prepoznatljivim elementima u književnosti i popularnoj kulturi općenito. Srednjoškolci su nam otkrili koji su elementi distopije u djelima „Vrli novi svijet“ („Divni novi svijet“), „1984“ i „Fahrenheit  451“ prepoznatljivi i u svijetu koji nas okružuje te kako, nasuprot tome, oni sami zamišljaju utopiju. Učenici su na kraju odgovorili na kratko pitanje o tome koje sadržaje preferiraju čitati: one koji upozoravaju na loše aspekte društva, odvraćaju misli, motiviraju na promjene ili nude nadu.

Distopiji i kataklizmi usprkos, jednostavnom raspravom i druženjem srednjoškolci su u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina stvorili temelj puno optimističnijeg scenarija.

tks (S.P., GKiČ Slatina)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button