DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Noć knjige 2023. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina

Gradska knjižnica i čitaonica Slatina i ove godine je organizirala niz aktivnosti u prigodi najmasovnije nacionalne manifestacije koja promiče knjigu i čitanje – Noć knjige 2023.

Ovogodišnja manifestacija temom „Sanjaju li roboti električne knjige?“ propitkivala je fenomen umjetne inteligencije, koja polako, ali sigurno, unosi promjene u poimanje umjetničkog, pa onda i književnog stvaralaštva, namećući pitanja vezana uz originalnost, autorstvo i autorska prava.

Program je u slatinskoj knjižnici započeo u petak, 21. travnja, akcijom vraćanja knjiga bez naplate zakasnine i besplatnog članstva za osobe 3. životne dobi i 1. razreda srednje škole. Korisnici su također imali priliku za sebe odabrati knjige iz redovitog godišnjeg otpisa, koje su dostupne do kraja zaliha.

U prostoru knjižnice postavljena je izložba obljetničarke Marije Jurić Zagorke, prve hrvatske profesionalne novinarke i jedne od najčitanijih hrvatskih književnica, rođene prije 150 godina.

U suradnji s Osnovnom školom Eugena Kumičića Slatina, u petak ujutro posjetili su ih učenici 7. c razreda s nastavnicom hrvatskog jezika Elvirom Vujčić i knjižničarkom Melitom Schmitz. Dočekala ih je ravnateljica Gradske knjižnice Neda Mađarac, te su zajedno istraživali život i djelo Marije Jurić Zagorke (MARIOIDI AI). Učenici su pokušali napisati futurističku priču u kojoj su se našli likovi Zagorkinih djela, pri čemu su koristili digitalne uređaje za pisanje priče.

Isti dan u 17 sati je organizirana pričaonica na kojoj je knjižničarka čitala priču „Roboti“, a potom su pristupili izradi straničnika na tu temu.

Nakon toga je uslijedila radionica za stariji uzrast naziva “Robotska posla”. Nakon održane prezentacije na temu umjetne inteligencije u svakodnevnom životu, pokušali su doći do odgovora postaju li ljudi emotivni androidi.

Uz pregršt zabave, dosjetki i promišljanja, izradili su i plakat budućnosti u obliku stripa „Slatina 3352.(0)“

(Nikolina Mažar/GKiČ Slatina)

Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button