KULTURA I OBRAZOVANJENAJAVE DOGAĐANJANASLOVNICA

Noć knjige 2023. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina u petak, 21. travnja

Tema ovogodišnje Noći knjige je „Sanjaju li roboti električne knjige?“

Gradska knjižnica i čitaonica Slatina i ove godine organizira niz aktivnosti u prigodi najmasovnije nacionalne manifestacije koja promiče knjigu i čitanje Noć knjige 2023. koja će se održati 12. godinu zaredom, od 21. do 23. travnja, s čak više od 1100 programa i akcija diljem Hrvatske.

Ovogodišnja manifestacija temom „Sanjaju li roboti električne knjige?“ propitkuje fenomen umjetne inteligencije, koja polako, ali sigurno, unosi promjene u poimanje umjetničkog, pa onda i književnog stvaralaštva, namećući pitanja vezana uz originalnost, autorstvo i autorska prava, ali nudeći i rješenja koja čovjeku mogu biti od pomoći – pa i pri čitanju knjiga.

Noć knjige ove godine brojnim programima podsjeća i na važne obljetničare – Mariju Jurić Zagorku, Dinka Šimunovića, Antuna Gustava Matoša, Miroslava Krležu i Miljenka Smoju.

Slatinska knjižnica svojim korisnicima i svim zainteresiranim građanima nudi mogućnost da o toj temi doznaju nešto više kroz nekoliko akcija i događaja koja su isplanirale knjižničarke.

Tako će u petak, 21. travnja, trajati akcija vraćanja knjiga bez naplate zakasnine, a osobe 3. životne dobi i 1. razreda srednje škole moći će se besplatno učlaniti. Korisnici će također imati priliku za sebe odabrati i neke knjige iz redovitog godišnjeg otpisa.

Kako ovogodišnja manifestacija propitkuje fenomen umjetne inteligencije ali i podsjeća na naše istaknute književnike, slatinska će knjižnica u suradnji s Osnovnom školom Eugena Kumičića Slatina u 8 sati istražiti život i djelo Marije Jurić Zagorke, a sudionici će pokušati napisati priču u kojoj će se naći likovi Jurićkinih djela i roboti s umjetnom inteligencijom, pri čemu će koristiti digitalne uređaje za pisanje priče.

Niz aktivnosti za djecu počinje u 17 sati kada će biti organizirana pričaonica i radionica naziva “Robotska posla” koja će uključivati i čitanje slikovnice “Roboti”. Knjižničarke će isto tako održati prezentacije na temu umjetne inteligencije u svakodnevnom životu, a pokušat će se doći i do odgovora postaju li ljudi emotivni androidi. Također će se izrađivati i plakat na temu “Slatina u budućnosti”.

(Nikolina Mažar/GKiČ Slatina)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button