NASLOVNICAŽUPANIJA

Nikad posjećeniji Srednjovjekovni viteški turnir na Jankovcu i PReKUL festival u Slatinskom Drenovcu

Zbivanja u Parku prirode Papuk proteklog vikenda nadmašila su sva očekivanja. Tradicionalni Srednjovjekovni viteški turnir po prvi puta pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović okupio je rekordan broj posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske, ali i svijeta. Tako su se šetnjom ovim slavonskim biserom mogli susresti posjetitelji iz Mađarske, Slovenije, Njemačke, Nizozemske pa čak i SAD-a.

Organizatorima manifestacije, Parku prirode Papuk, Turističkoj zajednici općine Čačinci, Redu vitezova Ružice grada i Hrvatskim šumama ove godine vremenska prognoza bila je osobito naklonjena pa je viteški turnir došao kao kruna na kraju rekordne turističke sezone.

Osim po broju posjetitelja, ovogodišnji viteški turnir okupio je i najveći broj izlagača tradicionalnih suvenira, nakita, hrane i pića.

Za vrijeme trajanja srednjovjekovne bajke na Jankovcu,  u Slatinskom Drenovcu održavao se PReKUL festival, odnosno „Bitka za utvrdu Klak“.

Klak je smješten na 305 m nadmorske visine i dominantno se uzdiže iznad mjesta Slatinski Drenovac. Sam drenovački posjed s utvrdom najranije se spominje u povijesnim izvorima iz 14. st. kad je pripadao voćinskom vlastelinstvu.

Da ne ostane sve na mašti,  srednjovjekovna bitka se odigrala u podnožju drenovačkog Klaka u subotu 26. listopada. Red vitezova Ružice grada bitkom su dočarali srednjovjekovlje, zvuk mačeva i duh viteštva. Na istom mjestu odvijao se i streličarski turnir.

Kako je „PReKUL festival“  festival promicanja kulturno-povijesne baštine i sastavni dio projekta Geo priče UNESCO geoparka bitno je napomenuti njegov značaj za područje PP Papuk. Nositelj projekta je Javna ustanova Park prirode Papuk, a projektni partner je Županijska uprave za ceste Virovitičko – podravske županije. Projekt je odobren za sufinanciranje iz Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.’, prijavljen na poziv „Promicanje održivog korištenja prirode baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“ Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Ukupna vrijednost projekta s neprihvatljivim troškovima je 90.090.587,54 kn, dok iznos ukupnih prihvatljivih troškova iznosi 77.238.120,20 kn, a od toga 85%, odnosno 65.652.402,17 kn bit će financirano bespovratnim sredstvima EU.
(mf/Izvor: Park prirode Papuk)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button