NASLOVNICAOD SVEGA POMALO

NEOBIČNO PRIJATELJSTVO U KOZICAMA: Kokoš Đurđa zajedno s mačkom grije tri mačića

Brižnu mačju roditeljsku funkciju mačka Crna i kokoš Đurđa često obavljaju zajedno, jedna pokraj druge, ili pak izmjenično 


Ivan Medved (66) iz slatinskoga prigradskog naselja Kozica je umirovljenik, ali nije mu teško raditi, premda ima nekih zdravstvenih teškoća. Ima dosta životinja pa se mora baviti i poljoprivredom da osigura hranu za njih pa u svome dvorištu u kozičkoj Ulici Rim ima i odgovarajuću poljoprivrednu mehanizaciju.  

U vrijeme kad obavi poslove za koje je balirka (preša) za sijeno namijenjena, Medved je spremi u otvorenu garažu, gdje čeka sljedeću poljoprivrednu sezonu. Dio balirke gdje izlaze prešani snopovi sijena ili slame, i koji izgleda poput četvrtastog korita, postao je dom neobičnim stanovnicima.

– Naša kokoš Đurđa nese jaja u toj balirki za sijeno otkako je počela nositi jaja, a od prošle jeseni tu spava i mačka Crna, koja nam ne ulazi u kuću. Tako u isto vrijeme na istom mjestu često borave i mačka i kokoš. Inače, mačke i kokoši nisu osobiti prijatelji pa nisam ni pomišljao da bi se naša Crna upravo tu mogla i omaciti. A upravo to se dogodilo, Crna se omacila pored Đurđe. Jedno jutro prije tjedan dana supruga me pozove da vidim to čudo, kokoš i mačka zajedno čuvaju male mačiće i kokoš ih brani. – ispričao nam je Ivan Medved svoj neobični doživljaj. Nikad ranije, kaže, nešto slično nije se dogodilo.

Ima obitelj Medved razne domaće životinje, među njima i još tridesetak kokoši, ali jedino Đurđa dolazi na balirku, sve ostale su u stražnjem dvorištu.

– Ova je posebna, zna biti dosadna kao ona navigacija Đurđa, tako je i ona ostala Đurđa. Satima sjedi na tom gnijezdu, a dogodi se da ostane i po cijeli dan grijati mačiće. Tu mačju roditeljsku funkciju često obavljaju zajedno, i mačka Crna, i koka Đurđa, jedna pored druge, ili se izmjenjuju.  

Kad Ivan ujutro krene hraniti svoje blago, životinje koje se slobodno kreću dvorištem okupe se oko njega pa i mačka Crna krene za njim. Ona je do sada redovito ostajala s ovcama, s njima je najviše vremena boravila pa se događalo da se kod njih i omaci, a onda samo prenese mačiće u prednje dvorište.

– Ovaj puta, međutim, cijelu je zimu spavala u tom sijenu na balirki, gdje je i kokoš snijela jaja. Ostale su zajedno, valjda su se sprijateljile, pa se tu i omacila, pretpostavljam zato što se više ne boji kokoši,“ govori nam Medved.

MNOGI DOLAZE VIDJETI ĐURĐU I MACE

Kaže Ivan da je Crna već iskusna mačka, ima sigurno četiri godine. Kad je bila mladunče bila je lutalica pa ju je Ivanov unuk uzeo, hranio i, naravno, razmazio, i od tada je ljubimica cijele obitelji. I to je jedina mačka koju Medvedi imaju, sada s tri mladunčeta koje ona hrani, a Đurđa grije. Priča o neobičnom prijateljstvu mačke i kokoši brzo se, zahvaljujući društvenim mrežama, proširila slatinskim krajem, a prijatelji obitelji Medved morali su se i osobno uvjeriti u dadiljske sklonosti – Đurđe.
(Petar Žarković, Glas Slavonije)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button