NASLOVNICAOD SVEGA POMALORADIO EMISIJE

Nemojte čekati da se dogodi promjena, budite promjena za koju želite da se dogodi svijetu – Tamara Dorić u eteru Radio Slatine

“Ja sam majka, odgajatelj, student, skladateljica, tekstopisac, sestra, tetka, veliki prijatelj i osoba koja voli život! Volim pomagati drugima i izazvati na svačijem licu osmijeh!” – Tako se ukratko opisala naša jučerašnja gošća Tamara Dorić koju smo ugostili u poslijepodnevnom programu Radio Slatine.

Ljubav prema glazbi gaji od malih nogu jer je njena obitelj uvijek pjevala i plesala.

– Nisu imali glazbenu izobrazbu, ali se uvijek pjevalo i plesalo. Kada sam slušala melodije često mi se nisu sviđale riječi pa sam ja na istu melodiju izmišljala svoje stihove, – priča nam Tamara koja dodaje kako je često sa svojim prijateljima pisala pjesme kada su od to od nje tražili i uvijek je imala inspiraciju.

Prvi susret s javnim nastupom je doživjela s dvadeset godina kada je na nagovor sestre Tajane i časne sestre Danice iz Voćina napisala pjesmu za crkveni zbor, ali ju je stjecajem okolnosti sama izvela na Festivalu duhovne glazbe.

Prva pjesma i prva glazbena suradnja je bila za pjesmu “Mama” koju je napisala za priredbu povodom Majčinog dana. Glazbu i aranžman je napisao slatinski glazbenik Miško Granjaš, a izvela ju je Tatjana Granjaš Kovač. Pjesma je napisana 2015. godine, ali je ove godine korištena kao podloga spotu Dječjeg vrtića Zeko koji je podržao kampanju udruge “Sve za nju” pod nazivom “Mama, budi zdrava”.

– Kada vidiš da djeca vole pjevati pjesme koje si stvorio – dobiješ poticaj za dalje. Puno sam pjesama napisala za svoje vrtićke skupine, ali izdvojila bih skupinu Tratinčice koja je davno baš na Radio Slatini snimala pjesmu “Evo sunca – evo proljeća” koju sam napisala, – govori Tamara.

Tamara surađuje i s Glazbenom školom Milka Kelemena gdje uz dobru suradnju s Andrejom Kligl, Sarom Mojzeš, Milošem Cvjetkovićem i malim zborom nastaju pjesme “Slatinsko zlato”, “Puževa pjesma”, “Božićna pjesma”, “Uskrsna pjesma”. Za većinu pjesama su napravljeni i spotovi.

Potaknuta pozitivnim događanjima napravila je i “Božićnu pjesmu” koja nije bila niti za crkveni, niti za dječji zbor. U suradnji s Dariom Vrbaslijom u Slatini je osnovan zbor mladih “Slavis”, a poticaj je bila upravo ta pjesma.

– Bile su to dvije nezaboravne godine s divnim glazbenicima i prekrasnim pjesmama. Stalno gajim nadu da takav zbor ponovo zaživi u Slatini. Puno pjesama posvećujem upravo gradu Slatini iako sam rođena u Voćinu i ponosna sam na to. Više od pola života živim u Slatini i smatram se dijelom Slatine, – priča nam Tamara.

Izvrsnu suradnju ostvaruje i s Osnovnom školom Eugena Kumičića i Osnovnom školom Josipa Kozarca. Također piše pjesmu za Osnovnu školu Davorin Trstenjak u Čađavici. Sve te škole imaju svoje himne koje su napravljene u suradnji s Tamarom.

Tamarin nemiran duh nije mogao mirovati niti u vrijeme pandemije koronavirusa i u Dječjem vrtiću Zeko je unatoč mjerama bilo puno događanja. Tamara se kostimirala i u Djeda Božićnjaka, Pčelicu Maju, a posebno je bio zanimljiv dabar Virko koji je maskota naše Vatrogasne zajednice. Djeci je bilo posebno zanimljivo jer su mislili da imaju goste, a nisu znali da se ispod kostima krije teta Tamara. Naravno da je uz te aktivnosti nastala i pjesma “Dabar Virko”.

Sestra blizankinja Tajana, koja je oboljela od carcinoma, željela je da Tamara napiše pjesmu za Udrugu žena “Nismo same” za žene oboljele od karcinoma. Glazbu su napravile uz pomoć mladog slatinskog glazbenika Siniše Radića. Nastala je pjesma puna emocija, podrške i ljubavi. Pjesmu su poklonile udruzi “Nismo same” povodom rođendana, koja je potom objavljena na stranicama udruge.

Tamara je majka dvoje djece, odgajateljica je u vrtiću, volontira u dvije slatinske udruge, glumi u amaterskom kazalištu i uz sve to još studira. Vjeruje u cjeloživotno učenje jer život se mijenja i djeca se mijenjaju i jednostavno stečena naobrazba vrijedi i danas, ali nije dovoljna. Upisala je diplomski studij želeći steći nova znanja koja će primijeniti.

– Tako mislim da pružam i dobar primjer svojoj djeci, a i okolini. Kada me pitaju za moj posao, ja kažem da radim najljepši posao na svijetu s najbitnijim bićima na svijetu i na mom poslu ja sam jako voljena. Tu je prisutna jako velika odgovornost, ali i jako velika ljubav. Zato dajem sve od sebe, zato se školujem i nastojim biti najbolja što mogu, – govori nam Tamara.

Izrazit angažman dolazi do izražaja kada su bile stroge mjere u vrijeme pandemije i bila je preporuka da djeca ostanu kod kuće. Tamara uz pomoć ostalih djelatnika vrtića organizira “online vrtić”. Različite radionice, kuhanje, igranje, učenje, priče za laku noć, obilježavanje blagdana, uveseljavalo je svaki dan djecu, roditelje i osoblje vrtića.

Tamara je članica i Gradskog amaterskog kazališta “Leo Srdoč” Slatina od samog početka. U kazalište se uključila zajedno s kćeri Tarom.

– Jako sam ponosna na rad kazališne družine gdje sam stekla divna prijateljstva. Prekrasno je bilo gledati kako mi obični ljudi uz rad i angažman postajemo glumci. Predstava “Kvar na dvostrukoj peći s četiri prigušnice” je bila malo velik “zalogaj”, ali smo ga uspješno savladali i za izvedbe se tražila karta više. Ponovna izvedba bi trebala biti početkom ožujka i tome se jako veselim, – kaže Tamara.

Tamara je i volonterka u UOSI “Vretenac” čije korisnike smatra posebnim, iskrenim i toplim prijateljima. Naravno da je volontiranje i druženje s njima rezultiralo pjesmom odnosno himnom Vretenaca “Osvijetli moje boje”. Kaže kako je od njih puno naučila i još uvijek uči.

Od 2005. volontira u Društvu “Naša djeca” Slatina i trenutno obnaša funkciju tajnice udruge. Osmislila je projekt naziva “Eko projekt – Uključimo prirodu”.

– Naziv “uključimo prirodu” je proizašao iz igre riječi. Djeca danas uključuju igračke, mobitele, računala, sve se uključuje. Zašto ne bismo “uključili” i prirodu. Cilj projekta je djecu naučiti igrama u prirodi i s prirodom. Tu se razvijaju i socijalne vještine i mogu naučiti puno toga. Kroz različite radionice učimo ih ekološkoj osviještenosti i samoodrživosti. Izvrsnu suradnju smo ostvarili s Kinom Slatina, Gradskom knjižnicom i čitaonicom Slatina, Posebnim odjelom učenika Osnovne škole Josipa Kozarca. Možda najveću suradnju smo imali s Natašom Rap, rukovoditeljicom Eko odjela Uprave Hrvatske šume podružnica Slatina koja je s nama sadila cvijeće i začinsko bilje te se pratio njihov rast i razvoj. Različite igre od prirodnih materijala koje je priroda odbacila. Sadili smo drveće. Pred Božić smo imali Eko radionicu gdje smo s ukrasima kitili posađenu jelku, da djeci pokažemo da drveće treba saditi, a ne uništavati, – kaže Tamara o “Eko projektu – Uključi prirodu” koji je dobio povelju “Naj-akcija 2022” na razini cijele Hrvatske.

Tamara ističe da ništa ne bi bilo moguće bez podrške volontera, predsjednice udruge te roditelja i djece. Pozvala je slušatelje da dovedu svoju djecu na subotnje radionice DND Slatina, a aktivnosti i teme mogu pratiti na stranicama udruge.

Za sam kraj našeg druženja, Tamara je poslala jednostavnu poruku citirajući stihove iz svoje pjesme “Budi se Slatina”: “Ovdje smo zvijezde mi u Slatini – postanite i vi zvijezde svoga grada. Nemojte čekati da se dogodi promjena, već budite promjena za koju želite da se dogodi svijetu. I budite kao ja stalno okruženi Slatinskim Zlatom.”

Ispričali smo još jednu prekrasnu priču. Teti Tamari želimo puno uspjeha i veselimo se novim pjesmama.

(nm/Ratka Turk)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button