DOGAĐANJANASLOVNICA

NEFORMALNO DRUŽENJE PROTIV NASILJA – Nasilnike kazniti, kazne objaviti

Zahvaljujući društvenim mrežama, u Parku 136. slatinske brigade na neformalnom druženju okupila se skupina poznanika i prijatelja koji su htjeli javno iskazati nezadovoljstvo ponašanjem doseljenih Hrvata iz Ćeralija.

Neposredni povod okupljanju bila je tučnjava u noćnom klubu Royal koja se dogodila noću između 29. i 30. lipnja. U sukobu i fizičkom obračunu više ljudi konobar u klubu zadobio je tjelesne ozljede zbog kojih je prevezen u Opću bolnicu Virovitica, a sada se trenutačno nalazi na bolničkom liječenju u Zagrebu. Budući da su sudionici u tom nemilom događaju bili doseljeni Hrvati s Kosova koji žive u Ćeralijama, na jučerašnjem skupu bili su otac i sestra pretučenog konobara i mladići koji su već imali neugodna iskustva sa sunarodnjacima iz Ćeralija. U izjavama za medije okupljeni su iznijeli nekoliko slučajeva neprimjerenog ponašanja i fizičkih nasrtaja doseljenih Hrvata na domaću mladež, ne samo u ugostiteljskim objektima, nego i na drugim javnim mjestima.

– Skupili smo se da bismo ukazali na nasilje u gradu, koje se ne manifestira samo u dječačkom batinanju, nego i na druge, „pametnije“ načine. To traje od 1994. godine, mještani iz Ćeralija dolaze u Slatinu i prave nerede, vrijeđaju, tuku i maltretiraju domaće ljude, ogorčen je Alen Pavić, jedan od organizatora okupljanja.

O svojim sukobima s doseljenim Hrvatima govorili su i drugi nazočni, pokazujući snimke posljedica premlaćivanja koje su pretrpjeli. Nezadovoljni građani kažu da nikakvog povoda za sukobe nije bilo, dovoljno je nekoga u prolazu okrznuti pa da dođe do grupnog osvećivanja, a policija tolerira njihova nedjela. Rješenje problema vide primjerenom kažnjavanju i objavljivanju kazni.

Načelnik Općine Voćin Predrag Filić izražava žaljenje zbog počinjenog nasilja i sukoba koje izaziva nekolicina delikvenata, ali ne odobrava generaliziranje. – Žao mi je što se to dogodilo, žao mi je mladića i njegovih roditelja, ali svatko ima ime i prezime i neka institucije rade svoj posao, rekao je načelnik Filić.
(Petar Žarković, Glas Slavonije/Foto: Robert Turkalj)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button