DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Neda Mađarac odabrana u ekspertnu radnu skupinu Europske komisije

Neda Mađarac odabrana u ekspertnu radnu skupinu Europske komisije za izradu kurikuluma i unaprjeđenje obrazovanja.

Ekspertna radna skupina Europske komisije, osnovana kao inicijativa za postizanje “Europskog obzora za obrazovanje do 2025.”, okupila je osamnaest stručnjaka iz cijele Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva, a među kojima se našla i jedna Slatinčanka – Neda Mađarac! Skupinu čine predstavnici akademske zajednice, obrazovni savjetnici, psiholozi, treneri učitelja te praktičari s bogatim iskustvom i kompetencijama u unaprjeđenju obrazovnih sustava.

U svom obraćanju zemljama članicama od 14. rujna 2022., predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pokrenula je osnivanje nove radne skupine s ciljem poboljšanja obrazovanja i uključivanja mentalnog zdravlja kao ključnog aspekta razvoja obrazovnih sustava do 2030. Skupina će surađivati s drugim inicijativama Europske komisije, poput implementacije okvira za kvalitetu ranog odgoja i obrazovanja, poticanja razvoja kompetencija učitelja putem novih Akademija za nastavnike, te primjene preporuka za hibridno i digitalno obrazovanje u osnovnim i srednjim školama. U sinergiji s programom Obzor Europa 2020  radna skupina ima dva glavna zadatka: razviti preporuke za obrazovanje i javne politike za sve zemlje članice te preporučiti načine implementacije obrazovnih politika Europske komisije zemljama članicama.

Radna skupina će pružati podršku Agenciji za obrazovanje Europske unije u razvoju kvalitetnih i praktičnih preporuka te promicanju dobrobiti učenika i mentalnog zdravlja u kreiranju i provedbi kurikuluma. Preporuke će uključivati strategije i mjere kako bi zemlje članice, posebno relevantni dionici u obrazovanju, osigurale uspješne pristupe stvaranju poticajnih okruženja za učenje, napredovanje i obrazovanje. Radna skupina će se u idućih 15 mjeseci sastati 10 puta. Predviđeno je da završno izvješće s preporukama bude predstavljeno u travnju 2024.

Osim toga, radna skupina će informirati Europsku komisiju o potencijalnim budućim prioritetima vezanim uz raspisivanje natječaja za financiranje projekata uključujući pitanja inkluzije, podržavajućih okruženja za učenje i dobrobiti te mentalnog zdravlja učitelja i učenika.

dj

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button