Home / DOGAĐANJA / Ne napuštajte životinje

Ne napuštajte životinje

Brojni građani volonteri diljem Hrvatske svakodnevno ulažu napore da bi od gladi, zanemarivanja, bolesti i smrti spasili brojne životinje koje su najčešće nastradale zbog ljudskog faktora.

Dolaskom proljeća, zasigurno ste primijetili veći broj oglasa onih koji žele udomiti potomstvo nekog kućnog ljubimca. Isto tako, možete primijetiti brojne oglase onih koji su pronašli napuštene životinje i pokušavaju im pronaći novi dom. Ne okrećite glavu od napuštenih ili ozlijeđenih životinja – možda ste im baš vi posljednja nada za spas!

Nesvakidašnja situacija nedavno se zbila u našem gradu Slatini – brojni građani koji žive u ulici Ivane Brlić Mažuranić željeli su pomoći napuštenoj kuji i njezinim štencima. Na žalost, neodgovorni skrbnici napuštaju životinje na rubnim dijelovima grada misleći kako će se one snaći i same pronaći novi dom, no u vrlo velikom postotku, to za njih nije moguće i one ugibaju u najvećim mukama jer nisu naviknule na takvu situaciju i okruženje očekujući stalan povratak skrbnika koji ne dolazi.

U ulici Ivane B.Mažuranić, napuštena kuja oštenila se u jazavčevoj jami. Velik broj zabrinutih susjeda desetak je dana danonoćno dežuralo pored jame da bi uspjeli izvući i spasiti štence i kuju.
Pozvano je i virovitičko sklonište. Tehničar je uspio uhvatiti kuju i smjestiti je u sklonište, ali štenci su ostali duboko u jami… Dobronamjerni susjedi pokušavali su spasiti štence, no nakon 4 dana, nada u njihov spas je počela jenjavati… Odlučili su se na akciju spašavanja psića pomoću bagera.
Sve se to zbilo zbog jednog neodgovornog skrbnika životinje!
Ovim putem javno zahvaljujemo građanima ulice Ivane Brlić Mažuranić na savjesnom i odgovornom ponašanju, Slavenu Šarku koji je volonterski radio s bagerom kopajući tunele do pasa, Stjepanu Galu iz HGSS-a i njegovom potražnom psu te zapovjedniku Javne vatrogasne postrojbe Stjepanu Venusu. Isto tako zahvale idu Nikolini Tomić koja je sve organizirala i udomila jednog psića, te Ivi Zlatuniću koji je udomio drugog spašenog psića.

U akciji je uspješno spašeno i udomljeno 2 štenca. Netko s tolikom lakoćom napusti živo biće, a brojni drugi ulažu zadnje atome snage da bi ga spasili. Budite odgovorni! Ne napuštajte životinje!

Grad Slatina je u srpnju 2018.g. sklopio ugovor s Feliks d.o.o. koji upravlja jedinim registriranim skloništem za životinje na području Virovitičko-podravske županije i koji prihvaća životinje koje su napustili neodgovorni vlasnici te im pokušava pronaći novi dom pun ljubavi.

Ako se nađete u situaciji da ste pronašli izgubljenu/napuštenu životinju, javite se komunalnim redarima.

Primanje prijava o napuštenim i izgubljenim životinjama s područja Grada Slatine usmjereno je prvenstveno preko Komunalnog odsjeka Grada Slatine, a prijave se primaju na e-mail:gradska.uprava@slatina.hr, mob. 091-600-9217 ili 099/216-4349, odnosno u hitnim slučajevima putem službe 112, policije te veterinarske inspekcije uz prethodnu suglasnost ovlaštene osobe Grada Slatine.

Nakon uredovnog vremena (poslije 15:00 sati) građani mogu prijaviti sve situacije, a vezano za poslove komunalnih redara na broj telefona: 060/222-000. Cijena poziva na broj nakon uredovnog vremena s fiksnog telefonskog broja je 1,40 kn/min, a s mobilnog 2,61 kn/min.
Komunalni redari će u što kraćem vremenu preslušati sve snimljene glasovne poruke i postupiti po njima. Kad izađu na teren, oni će životinji očitati čip – ako životinja nema čip, preuzet će je sklonište, a ako ima, pozvat će se vlasnik životinje koji će istu preuzeti, a komunalni redar će postupiti sukladno Odluci o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama pronađenim izvan prirodnog staništa na području Grada Slatine.

Također, ako pronađete bilo koju ozlijeđenu životinju, pomozite joj ili joj organizirajte pomoć te je odvedite u najbližu veterinarsku stanicu ili ambulantu gdje će joj medicinski pomoći, a to vam nalaže i Zakon o zaštiti životinja.
Ako životinja ima čip i utvrdi joj se vlasnik, veterinar će istoga pozvati da preuzme životinju nakon liječenja i plati liječenje. U slučaju da životinja nema čip, nakon liječenja, životinju će zbrinuti sklonište, a račun za liječenje će se ispostaviti Gradu Slatini, sukladno članku 7. Zakona o zaštiti životinja.

Grad Slatina u 2019.g. počeo je s provedbom sufinanciranja kastracije kućnih ljubimaca. Sufinanciranje iznosi pedeset posto cjelokupnog troška sterilizacije i kastracije za jednog psa ili mačku po vlasniku, a bit će ponovno organizirano u jesenskom razdoblju 2020.
Ovom mjerom želi se potaknuti posjednike životinja da budu odgovorni i brinu o reprodukciji svojih kućnih ljubimaca kako bi se spriječilo nekontrolirano razmnožavanje i vodila briga za potomke kućnih ljubimaca.
Osim toga, na taj će se način smanjiti broj napuštenih i izgubljenih pasa i mačaka.
Ne bojte se pružiti ozlijeđenoj životinji pomoć! Ne napuštajte životinje! Udomite! Budite odgovorni!
(Sanja Mrzljak Jovanić)

x

Check Also

Udruga Vretenac počela s provedbom projekta „Škola, mačji kašalj II“

Početak školske godine označio je, kako je i najavljeno, početak provedbe projeka „Škola, mačji kašalj ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org