DOGAĐANJANASLOVNICA

Nastavljeni radovi na obnovi crkve sv. Josipa u Slatini

Nakon ljetne pauze nastavljeni su radovi na obnovi i zaštiti župne crkve sv. Josipa u Slatini koja je zaštićeni spomenik kulture Republike Hrvatske.

U tijeku je oslikavanje unutrašnjosti, odnosno radovi na zidnom i stropnom osliku. Naime, vrijedni oslik, rad poznate slovenske škole obnavlja se i vraća u izvorni oblik iz 1913. godine.

Konzervatorsko-restauratorskim radovima prethodili su opsežni radovi na rekonstrukciji i uređenju, kako unutrašnjosti crkve tako i krovišta koje je zamijenjeno, a riješeno je i pitanje vlage, te je između ostaloga postavljena toplinska i hidroizolacija.
Trenutno se obnavlja lijeva lađa, a nakon toga slijedi obnova središnjeg stropa. U tijeku je i obnova lijevog bočnog ulaza, stubišta te ulaza na kor. Obnova crkve sv. Josipa financira se prvenstveno darovima vjernika, slatinskih poduzetnika i obrtnika, institucija, te dijelom kroz program ministarstva kulture za nepokretnu kulturnu baštinu.

Uz restauratorske radove u tijeku su i drugi radovi kako bi ova prekrasna građevina u samom srcu Slatine zasjala u punom sjaju i bila što dostupnija svim vjernicima. Na desnom bočnom ulazu u izgradnji je pristupna rampa za osobe s invaliditetom koja se gradi u suradnji Župe sv. Josipa i Grada Slatine, a trebala bi biti gotova narednih dana.

Isto tako u perivoj oko crkve postavlja se vanjski križni put sa svojih četrnaest postaja koji podižu i grade župljani župe sv. Josipa. Svaka postaja sastavljena je od kamenog postolja, gotičke rešetke, te skulpture postaje križnoga puta.
Križni put i crkva bit će izvana diskretno osvijetljeni i uređeni.

– Sve vanjske radove kopanja i uređenja napravili su brojni župljani koji su ovih dana došli pomoći na čemu im od srca zahvaljujem, – rekao je župnik Župe sv. Josipa Slatina i dekan Slatinskog dekanata, vlč. Dragan Hrgić koji je temeljitu obnovu crkve počeo još 2015. godine. Izrazio je nadu da će radovi na postavljanju križnog puta biti završeni do blagdana Svih svetih.
(mf/Foto: Mihaela Feldi, vlč. Dragan Hrgić)
 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button