DOGAĐANJANASLOVNICA

NASTAVLJENA TRADICIJA MUNTANJA: Za čudesne piliće 80 eura, prase “kupio” vlasnik za 50

Vjernici prinose dar sv. Antunu pustinjaku, a novac je namijenjen obnovi crkve

SLADOJEVCI

Blagdan svetog Antuna, opata i pustinjaka, na slatinskom je području obilježen misnim slavljem u župnoj crkvi svete Barbare u Sladojevcima, koju je služio župnik, vlč. Darijo Šimić. U tom prigradskom naselju Slatine, naime, na poseban način štuju se sveta Barbara, zaštitnica mjesta, Župe i župne crkve, sveti Antun Padovanski, kome je posvećen jedan oltar u crkvi, i sveti Antun, opat i pustinjak, zaštitnik stoke, domaćih životinja i ljudi koji žive od svoga rada baveći se stočarstvom i ratarstvom. Govoreći o tom svecu i njegovu poslanju, vlč. Šimić je upozorio na sve manji broj domaćih životinja u seoskim kućanstvima, neisplativost njihova uzgoja, uvoz mesa i drugih prehrambenih proizvoda sumnjive kakvoće i bolesti koje se zbog toga pojavljuju.

Budući da se taj omiljeni svetac smatra zaštitnikom domaćih životinja i poljoprivrede, nakon svete mise održano je već tradicionalno muntanje – svojevrsna licitacija domaćih životinja i domaćih proizvoda na kojoj uobičajeno sudjeluju mještani Sladojevaca i okolnih sela. Oni donesu svoje kućne proizvode i životinje koje su namijenili muntanju, župnik vjernicima objavi tko je što donirao za muntanje, blagoslovi sve donirane proizvode i životinje, i oni se po izlicitiranim cijenama prodaju prisutnim vjernicima. Na taj način vjernici prinose dar svetom Antunu pustinjaku uz molitvu za zaštitu, plodnost i dobro stanje domaćih životinja i poljoprivrede, a prilozi se koriste za obnovu župne crkve.

I ove godine muntanje je održano po uobičajeno hladnom vremenu, ali zbog kiše nije moglo biti u crkvenom dvorištu, pa su se vjernici okupili na otvorenom prostoru ispod zvonika i dijelu crkve ispod kora. Posluženi su topli napitci i kolači sponzora kako bi boravak u vrijeme muntanja bio što ugodniji. Dražbu je, kao i na dosadašnjim muntanjima, vodio osobno župnik Šimić, koji je uvijek spreman na pošalice, pa je postizao dobru cijenu, što i jest svrha muntanja, a asistirao mu je Gabriel Pinčar, koji je donirao rakiju od dunje. Ponuđeni proizvodi redovito postignu nerealno visoku cijenu, ali vjernici ne žale ako u nadmetanju neki proizvod plate mnogo više nego što on doista vrijedi jer je sav ostvareni prihod namijenjen obnovi sladojevačke crkve.

Na ovogodišnjem sladojevačkom muntanju najviše je bilo domaćih jaja, a ponuđeni su također liker od aronije, rakija, med, našao se tu i jedan sušeni buncek, domaći rezanci, pilići, čak i jedan živi pijetao. Vrećice domaćih rezanaca od približno 25 dag prodavane su po pet, osam i deset eura, kutije s deset jaja postizale su različitu cijenu, od četiri do 7,5 eura, boca likera od aronije “prodana” je za 12 eura, med za 11 i 15 eura, boca rakije od dunje postigla je cijenu od 25 eura, buncek je prodan za 12 eura i 20 centi, a pijetao je “otišao” za 12 eura. Za dva “čupava” pileta župnik Šimić dao je 54 eura i ponovno ih dao na licitaciju za početnih 15 eura. Ti čudesni pilići postigli su i dodatnu cijenu od još 26 eura, a živo prase od približno 20 kg “prodano” je vlasniku Nikoli Perkovcu za početnih 50 eura.

Inače, svetkovina sv. Antuna opata i pustinjaka slavi se 17. siječnja, na dan kad je u svojoj 105. godini, nakon isposničkog života na kruhu, vodi i soli, preminuo 356. godine. Sv. Antun opat rođen je u bogatoj obitelji i odrastao u blagostanju. Roditelji su mu umrli kad je imao samo 18 godina i on je trebao upravljati imanjem i uzdržavati maloljetnu sestru. On je, međutim, naslijeđeno bogatstvo razdijelio siromasima, sestru je povjerio djevojačkom domu, a sam se posvetio asketskom životu u postu, molitvi i odricanju. Na slikama se prikazuje sa svinjom koja izvorno označava demone s kojima se borio, pa se smatra zaštitnikom uzgoja svinja i stoke.
mf (Petar Žarković/Fotografije snimio Željko Felbar)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button