DOGAĐANJANASLOVNICAOD SVEGA POMALO

Nastavljen program u povodu Dana Palčića

Grad Slatina i Društvo Naša djeca Slatina organizatori su programa u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremeno rođenoj djeci – Dana Palčića.

Nakon jučerašnjih aktivnosti, osvjetljavanja zgrade Gradske uprave ljubičastim svjetlom, simbolom obilježavanja tog Dana jer u vizualnom identitetu ljubičasta predstavlja osjetljivost i iznimnost, te radionice u prostoru DND-a Slatina, program je danas nastavljen u prostorijama Osnovne škole Eugena Kumičića. Predavanje za roditelje pod nazivom „Jezično-govorni razvoj i kako ga poticati?“ održala je logopedica Tatjana Žnidarec.

Ovim predavanjem predstavljen je kalendar govorno-jezičnog razdoblja. Razvoj  od rođenja do 7.godine u govoru i jeziku je najvažnije razdoblje .Logopedica je objasnila na koje načine možemo poticati razvoj jezika i govora, dala je osnovne savjete kako komunicirati s djetetom određene dobi, kako se razvijaju vještine čitanja i pisanja. Napomenula je da je uredan razvoj govora i jezika temelj za razvoj predvještina čitanja i pisanja koje su onda temelj za usvajanje sposobnosti čitanja i pisanja pomoću kojih kada ih ovladamo ćemo kasnije usvajati dodatna znanja, jer je jezik nešto što se razvija cijeli život.

Paralelno s predavanjem, jednim dijelom u školskoj dvorani, a drugim dijelom u susjednoj učionici odvijala se radionica za djecu pod vodstvom Ivane Sabolić, koja je po struci edukacijski rehabilitator i volonterke Julijane Pavlešić.

Ova radionica nazvana je „Poticanje razvoja fine i grube motorike kod djece“. Radionica je bila namijenjena kako djeci predškolske dobi tako i onima u dobi od 6 do 10 godina.

Ivana Sabolić istaknula je da je vrlo važno za razvoj djeteta razvijati finu i grubu motoriku, te dodala kako svaki roditelj može poticati i finu i grubu motoriku djeteta i to uz pomoć svakodnevnih stvari koje pronađemo u kuhinji, ladicama, s gumbima…..

Razvoj fine motorike najproduktivnije je poticati kod zabavne igre i aktivnosti.

Primjere kako razvijati grubu, odnosno finu motoriku Ivana Sabolić prikazala je uz pomoć prisutne djece koja su se pri tome jako dobro zabavljala.

(tks/Foto:Tea Kiš Slačanac)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button