DOGAĐANJANASLOVNICA

Nastavlja se plansko uređenje na grobljima u Slatini i prigradskim naseljima

Kako je protekle godine najavljeno, Grad Slatina u suradnji s gradskom tvrtkom Slatina kom d.o.o. koja je zadužena za upravljanje grobljima, kontinuirano radi na podizanju kvalitete usluga i poboljšanja infrastrukture, kako na gradskom groblju u Slatini tako i na grobljima u prigradskim naseljima.
To je itekako vidljivo u Novom Senkovcu i Sladojevcima gdje su krajem prošle godine započeli radovi na izgradnji pristupnih staza koje su sada spremne za asfaltiranje, te se pristupilo i samom uređenju oba groblja.
Ista su jučer obišli gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić i direktor tvrtke Slatina kom d.o.o. Sanjin Hmelik.

– U proteklom periodu Grad Slatina i tvrtka Slatina kom napravili su sporazum kojim će se planski nastaviti s uređenjem grobalja na području grada Slatine, a kojih je preko petnaest, što katoličkih, što pravoslavnih.

Riječ je o grobljima koja imaju određenu infrastrukturu o kojoj se u proteklih nekoliko godina vodilo računa kroz redovito održavanje, od košnje zelenih površina, orezivanja i održavanja zelenila, do odvoza otpadnih materijala, no prema planu u narednom razdoblju poradit ćemo na tome da se urede mrtvačnice, pristupne staze kao i sam okoliš, odnosno rubni dijelovi na svim grobljima. Na taj način uvodimo red, jer kada se određene parcele omeđe stazama tek se tada vidi koliko je još mjesta za nove grobnice, – rekao je gradonačelnik Ostrošić, te dodao:

– Pojedine su mrtvačnice već uređene i opremljene rashladnim uređajima i ostalom potrebnom opremom, stoga molim građane za strpljenje, kako u Slatini tako i u prigradskim naseljima u kojima će se također pristupiti uređenju istih prema planu Slatina koma, jer ništa ne radimo stihijski već prema pomno pripremljenim projektima.
Vjerujem da ćemo u idućih nekoliko godina vidjeti veliki napredak što se tiče uređenja grobalja na slatinskom području, – zaključio je gradonačelnik Ostrošić.

Što se do sada odradilo i kakav je konkretno daljnji plan pojasnio je direktor Slatina koma Sanjin Hmelik.

– Na groblju u Novom Senkovcu izgrađena je centralna staza prema staroj kapelici duga 54 m uz širinu od 2 m, zatim staza uz rub postojećeg groblja u dužini od 58 m i širine 1,80 m, te staza dužine 14,80 m koja spaja obje novoizgrađene staze prema platou ispred mrtvačnice. U sklopu ovoga projekta obavljeni su svi pripremni radovi do asfaltiranja koje će se obaviti kada se za to steknu vremenski uvjeti.
Isto tako uklonjena su dotrajala stabla i krošnje koje su predstavljale opasnost za prolaznike, odnosno spomenike koji bi se njihovim urušavanjem mogli oštetiti.

U narednom razdoblju plan je ograditi groblje i produžiti staze koju su do sada izgrađene kako bi na pravi način odvojili parcele na groblju koje bi tako dobile smisao te mogućnost za plansko proširenje groblja ukoliko to bude potrebno, – rekao je Hmelik te dodao:

– Što se tiče groblja u Sladojevcima do sada su obavljeni pripremni radovi na izgradnji staza koje su sada spremne za asfaltiranje, a koje će se također obaviti kada se za to steknu vremenski uvjeti. Novoizgrađenom stazom duljine oko 112 metara i širine 1,5 metar omeđena je postojeća površina groblja od nove koja će, ukoliko se za to ukaže potreba, omogućiti proširenje grablja za dodatnih 50-ak novih grobnica. U sklopu spomenutih radova započeta je i izgradnja centralne staze počevši od mrtvačnice, a čiji se nastavak izgradnje planira u narednom razdoblju kao i krajobrazno uređenje groblja.

Na taj način planirano je uređenje i lijeve strane groblja koje će se očistiti od raslinja i dotrajalih stabala između grobova te nakupljenog otpada. Urušit će se i preostali dio stare kamene ograde na kojoj je vidljiv „zub“ vremena, te više nema nikakvu svrhu, a očistit će se i zapušteni kanali uz samo groblje te urediti plato ispred groblja.

Isto tako u narednom je razdoblju planirano unutarnje i vanjsko uređenje mrtvačnice što će uključivati radove na sanaciji zidova koji će se nakon sanacije oličiti novim slojem boje, a obavit će se i sitnije potrebne prepravke kako bi mrtvačnica nakon obnove mogla funkcionirati na pravi način. Spomenuti radovi planirani su tijekom ove godine, – rekao nam je direktor Slatina koma Sanjin Hmelik.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Foto: Groblje u Novom Senkovcu

Foto: Groblje u Sladojevcima

Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button