DOGAĐANJANASLOVNICA

Nastavak suradnje gradova Orahovice i Slatine

Nakon što je na sastanku u Slatini krajem prošle godine dogovorena zajednička suradnja između gradova Orahovice i Slatine, na tom tragu početkom ožujka ove godine održan je još jedan sastanak. Ovoga puta gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić posjetio je Orahovicu u pratnji pročelnika Stručne službe Krunoslava Šaraboka i ravnatelja Glazbene škole Milka Kelemena Slatina Antonia Brzice gdje su ih ugostile gradonačelnica Grada Orahovice Ana-Marija Petin i pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Marija Šafer.

Glavna tema sastanka bio je nastavak zajedničke suradnje i daljnje ulaganje u Glazbenu školu Milka Kelemena čiji se područni odjel nalazi u Orahovici gdje je gradonačelnica Petin pojasnila kako je dio prostorija stare zgrade suda uređen za korištenje glazbenoj školi, dok je Zemljišnoknjižni odjel preseljen u također novouređene prostorije u prizemlju jer se upisom sve većeg broja djece u glazbenu školu pa tako i otvaranjem novih odjela za klarinet, trombon, saksofon, flautu… pojavio problem prostora za rad glazbene škole koji se do tada odvijao u prostorima starog vrtića. Preseljenjem djelatnika suda iz Orahovice u Općinski sud u Slatini otvorila se prilika te je sredstvima Gradskog proračuna uređen taj prostor.

Ravnatelj glazbene škole Antonio Brzica istaknuo je kako je razina suradnje škole s oba grada podignuta na viši nivo te je na zavidnoj razini osobito na zadovoljstvo krajnjih korisnika odnosno učenika i njihovih učitelja.
Problem s prostorom postoji već deset godina, s čim je upoznata i gradonačelnica Petin koja je ujedno i majka naših troje učenika, tako da je u direktnom dodiru s glazbenom školom, a na zadovoljstvo svih roditelja napokon ovdje imamo adekvatan prostor za rad s učenicima.“ – zaključio je Brzica te spomenuo i sufinanciranje od strane Virovitičko-podravske županije koja je participirala u troškovima grijanja, a povećanjem prostora nada se nastavku uspješne suradnje u tom smjeru kako se dodatno ne bi opterećivali roditelji, budući da je Grad Orahovica financirao uređenje prostorija, a Grad Slatina nabavu dijela opreme.
Kako je ove godine u svibnju i 10-a obljetnica osnivanja Područnog odjela glazbene škole u Orahovici gradonačelnica Petin predložila je da se svečanost održi u sklopu Dana grada.

Osim glazbene škole na sastanku se razgovaralo o brojnim temama i projektima koji vežu ova dva grada, a dogovoreno je kako bi zajedničku suradnju trebalo zaokružiti pa će se na sljedeći radni sastanak pozvati i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, jer tri grada u Virovitičko-podravskoj županiji trebaju biti nositelji većine aktivnosti i velikih projekata u koje bi se osim gradova uključile i općine.

Jedna od tema sastanka bila je već započeta na prvom sastanku u Slatini, a radi se o razvoju turizma, gdje je gradonačelnik Ostrošić spomenuo između ostaloga, ulaganja u uređenje jezera Javorica kraj Slatine u izletište sa sportskim i drugim sadržajima gdje bi se uklopio i medicinski turizam. Tako bi gosti koji odsjedaju u smještajnim kapacitetima u Orahovici mogli obaviti i kompletan liječnički pa i dentalni pregled pošto u Slatini postoje klinike koje mogu pružiti takvu uslugu. Uz to bi posjetitelji svakako obišli i Jankovac, Orahovačko jezero i Ružicu grad te bi se i u tim segmentima mogla dalje razvijati suradnja dvaju gradova i Turističkih zajednica.
Na tom tragu nove sadržaje planira i Grad Orahovica u suradnji s Fakultetom za dentalnu medicinu i zdravstvo, mogućim otvaranjem Centra za kardiovaskularnu rehabilitaciju u Orahovici što bi bilo od iznimnog značaja za cijelu regiju budući da su na području cijele Hrvatske samo tri ovakve ustanove.
„U širem krugu Slavonije nema ovakvih centara, pa se i u tom smjeru razvija dio naših planova i projekata kao grada, odnosno centra za medicinski turizam.“ – zaključila je gradonačelnica Petin.

Nakon sastanka domaćini su poveli goste iz Slatine u obilazak novih prostora Područnog odjela glazbene škole u Orahovici.
(mf/Foto: tp, Grad Orahovica)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button