DOGAĐANJANASLOVNICAUncategorized

Napokon završena 13. sjednica slatinskog Gradskog vijeća

Jučer (ponedjeljak) je u gradskoj vijećnici u zgradi Hrvatskog doma u Slatini održan nastavak 13. sjednice Gradskog vijeća Grada Slatine koju su ovoga puta gradski vijećnici bez prekidanja priveli kraju.

Na samom početku predsjednik Gradskog vijeća Tomo Tomić pozdravio je nazočne vijećnike, njih 10 koliko ih se odazvalo sjednici od ukupno 15, kao i zamjenika gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Iliju Nikolića, privremene gradske pročelnike Marina Kokorića i Krunoslava Šaraboka, ravnatelje i direktore gradskih institucija i tvrtki koji su prisustvovali sjednici, te građane koji su istu pratili u izravnom prijenosu Radio Slatine.

Odmah se pristupilo radu prema predloženom dnevnom redu tamo gdje se stalo, te je jednoglasno prihvaćeno Izvješće o radu Zajednice športskih udruga Slatina za 2022. godinu.

Potom se ravnateljica, odnosno vlasnica Dječjeg vrtića Suncokret iz Slatine Snježana Dupan-Lovrić obratila vijećnicima te iznijela osvrt o radu istoga u proteklih 16 godina svog postojanja i rada. Tom je prigodom istaknula kako sve te godine ovaj vrtić pruža kvalitetnu uslugu svojim korisnicima, a ujedno i pomaže roditeljima i Gradu Slatini u rješavanju problema smještaja djece u vrtiće i smanjenju predugih lista čekanja na upise.

U ovaj je vrtić trenutačno upisano 21 dijete s područja grada Slatine, ostalo su djeca s područja općine Nova Bukovica, općine Voćin i općine Brckovljani, a na listi čekanja je 26 djece koja će se gotovo sva moći upisati početkom rada vrtića u Novoj Bukovici.
No, kako je istaknula, najveći je problem sufinanciranje za ukupno 40-ero djece koliki je kapacitet Dječjeg vrtića Suncokret.
Naime, u prijedlogu Proračuna Grada Slatine za 2024. godinu za sufinanciranje Dječjeg vrtića Suncokret stoji iznos od 35.000 eura, što je isti iznos kao i ove godine.
Zbog povećanja troškova prehrane, energenata i usluga, te povećanja plaća zaposlenicima na koja su obvezni Odlukom Vlade Republike Hrvatske u 2024. godini, uz participaciju roditelja koja trenutno iznosi 136 eura mjesečno, te 103 eura s koliko Grad Slatina sufinancira boravak po jednom polazniku, ovaj vrtić ni izdaleka neće moći pokriti sve troškove.

Kako DV Suncokret od 1.1.2024. godine ne bi morao povećati participaciju roditelja koja bi tada bila gotovo dvostruka, odnosno 260 eura mjesečno, a što si malo koji roditelj u Slatini može priuštiti, ravnateljica je pozvala Grad Slatinu i slatinske gradske vijećnike da osiguraju potrebnih 67.000 eura u gradskom Proračunu za sufinanciranje 40 djece u Dječjem vrtiću Suncokret u idućoj godini ili će u suprotnom zbog financijske neodrživosti poslovanja biti prisiljena staviti ključ u vrata i zatvoriti svoj vrtić koji je prije toliko godina osnovala zajedno sa svojim suprugom.

Na kraju je obrazložila kako povećanje participacije ne bi trebalo predstavljati problem budući da od prošlog mjeseca Grad Slatina dobiva iz Proračuna Republike hrvatske 23.106 eura mjesečno, kako za 214 polaznika Dječjeg vrtića Zeko, tako i za 37 polaznika Dječjeg vrtića Suncokret.

Nakon što su pojedini vijećnici izrazili potporu daljnjem radu ovoga vrtića Gradsko je vijeće jednoglasno donijelo zaključak kojim se prihvaća Godišnje izvješće o radu Dječjeg vrtića „Suncokret“ za pedagošku 2022./2023. godinu.

Uz manje ili više rasprave slatinsko Gradsko vijeće jednoglasno je donijelo Odluku o donošenju Plana upravljanja nekretninama Grada Slatine za 2023. godinu i Odluku o odabiru pravne osobe s kojom će se zaključiti ugovor o skloništu za životinje za područje Grada Slatine, dok je Informaciju o radu i poslovanju Društva „KOMRAD“ d.o.o. za 2022. godinu prihvatilo s 9 glasova za i jednim suzdržanim.

Među informacijama i prijedlozima koje gradski vijećnici većinom glasova nisu prihvatili su one o radu i poslovanju Društva „SLATINA KOM“ d.o.o. za 2022. godinu i o radu i poslovanju Društva „SLATINA PLUS“ d.o.o. za 2022. godinu, kao ni prijedlog Polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Slatine za 2023. godinu.

Pod točkom 9. raspravljalo se o Analizi obavljenog proračunskog nadzora u Gradu Slatini gdje su u ime klubova vijećnika HDZ-HSLS i SDP-Fokus vijećnici Igor Fazekaš i Ksenija Plantak, izdvojivši pojedine odlomke spomenutog izvješća, naglasili kako Grad Slatina nikada u povijesti nije dobio tako loš nalaz revizije u sklopu koje je odgovornost za navedene propuste i nepravilnosti Grada Slatine i bivšeg gradonačelnika itekako velika.

Međutim stavili su naglasak na daljnji rad Grada Slatine iskazavši dobru volju podržati, kako su istaknuli, stvarni rad, rad u skladu sa zakonima i rad Grada Slatine na transparentan način kako bi se određene stvari pokrenule na bolje za dobrobit svih građana, a zanimali su ih daljnji koraci, odnosno koji je plan Grada kako izaći iz ovakve situacije, osobito ukoliko se nađe u nemogućoj financijskoj situaciji zbog eventualnih potraživanja i činjenice da se smanjuju porezni prihodi.

Pojašnjavajući daljnje korake Grada Slatine, zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Ilija Nikolić istaknuo je kako Grad ima rok za otklanjanje nedostataka što se tiče „Kampusa“ do 2025. godine, te da sa svojim stručnim službama i suradnicima, ali i u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom i vlasnikom objekta Jozom Kalemom, kao i s drugim institucijama intenzivno radi kako bi se riješio taj problem.
Između ostaloga najavio je uskoro i novu sistematizaciju radnih mjesta u Gradskoj upravi u sklopu koje se između ostaloga planira zasebno oformiti odsjek za naplatu potraživanja i ovrhe.

Zaključivši raspravu po ovoj temi predsjednik Tomić je konstatirao kako je Gradsko vijeće primilo na znanje Zapisnik o obavljenom proračunskom nadzoru utvrđivanja zakonitosti izvršavanja Proračuna za 2021. godinu u Gradu Slatini.

U nastavku sjednice zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Ilija Nikolić sukladno članku 115. Poslovnika o radu Gradskog vijeća povukao je s dnevnog reda 13. sjednice prijedloge koji su bili uvršteni na razmatranje gradskim vijećnicima vezane uz izmjene i dopune; Programa održavanja komunalne infrastrukture na području Grada Slatine u 2023. godini, Programa građenja komunalne infrastrukture na području Grada Slatine u 2023. godini, Programa korištenja sredstava naknade za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada na području Grada Slatine u 2023. godini, Odluke o korištenju sredstava od prodaje, zakupa i koncesije poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Slatine u 2023. godini, Odluke o izmjenama Programa javnih potreba iz područja društvenih djelatnosti Grada Slatine za 2023. godinu, te Odluke o izmjenama i dopunama Proračuna Grada Slatine za 2023. godinu i Projekcije Proračuna za 2024. i 2025. godinu.

Kako je rečeno, o spomenutim programima i odlukama ponovno će se raspravljati na Međustranačkom vijeću gdje će klubovi vijećnika iznijeti svoje prijedloge, te će se s čelnicima Grada Slatine pokušati dogovoriti i iznaći najbolje moguće rješenje o daljnjem funkcioniranju Grada u narednih godinu i pol dana do redovnih lokalnih izbora.

(mf; Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button