NASLOVNICAOPĆINE

Nakon tri godine seosko zvono opet podsjeća na podne

GORNJE PREDRIJEVO – U srpnju 2015. godine višedesetljetni zvonar u Gornjem Predrijevu Ivan Mikić prestao je potezati užad zvona u zvoniku sv. Mihaela. Bio je posljednji zvonar u Općini Sopje i Virovitičko-podravskoj županiji. Za njegova života nitko nije razmišljao tko će zvonom označavati podne ili rastjerivati ledonosne oblake kad on jednoga dana ode.

Prošloga tjedna, a prošlo je više od tri godine otkako zvonar Mikić ne podsjeća svoje sumještane na sredinu dana i na večernje pozdravljenje, zvono sv. Mihaela ponovno je oživjelo. Zahvaljujući predsjedniku Vijeća Mjesnog odbora Milanu Dvojaku, u zvonik je ugrađeno električno zvono. Ipak, kad iz zvonika počnu dopirati poznati zvukovi, malo je onih koji ne pomisle na zvonara Mikića.

– Mještanima Gornjeg Predrijeva, predrijevačkoj dijaspori i svima koji vole Predrijevo uputili smo zaključak Vijeća MO o namjeri ugradnje električnog zvona i dobivenu ponudu s cijenom za taj posao. Uspjeli smo skupiti više od 10.000 kuna, što je 85 posto cijene. Bilo je to ugodno iznenađenje svima nama, ali i našem župniku, kao i načelniku Općine – ispričao nam je Dvojak.

Zvonik je prošle godine obnovljen sredstvima općinskog proračuna, dobio je novi krov i uređena je fasada.

U Gornjem Predrijevu živi 58 duša u 28 domaćinstava. Unatoč tako malom broju stanovnika, u Gornjem Predrijevu od 1937. godine djeluje DVD, a posebno je aktivna Konjička udruga Mijoljska potkova. U selu nema učenika osnovnoškolskog uzrasta, a nekoliko srednjoškolaca svakodnevno putuje u Slatinu.

Dvojak ističe da je riječ o selu koje karakterizira izuzetna složnost mještana. Dokaz tomu je doček nove godine, koji je u cijeloj općini organiziran jedino u Gornjem Predrijevu i u Josipovu. Selo je dobilo električnu energiju 1968. godine, prije nego općinsko središte Sopje. Mještani su se, naime, složili, dogovorno sadili suncokret i prodavali ga Tvornici ulja Zagreb, a dobivenim novcem financirali su struju. Složnost mještana do punog je izražaja došla i ‘71. godine, kao i dvadeset godina kasnije, ali i u akcijama poput prosvjeda za dobivanje vodovoda.
(Glas Slavonije/Petar Žarković)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button