DOGAĐANJAFOTO GALERIJEKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Nakon tri godine održana skupna izložba Slatinskog likovnog kluba

Slatinski likovni autori već duži niz godina prikazuju svoja likovna djela na skupnim i samostalnim izložbama, tako su sinoć (petak) nakon dužeg vremena u Zavičajnom muzeju Slatina pripremili izložbu slika članova svoga likovnog kluba.

U galerijskom prostoru Zavičajnog muzeja Slatina okupljene posjetitelje pozdravio je ravnatelj Zavičajnog muzeja Vlado Majhen te im zaželio dobrodošlicu, nakon kojega se kustos muzeja Srđan Đuričić zahvalio svim autorima i svima koji su pomogli u pripremanju i postavljanju ove izložbe, a pritom je objasnio i razlog zbog kojega SLIK već tri godine nije održao izložbu svojih članova.

– Sama ideja o postavljanju i otvaranju izložbe SLIK-a u našem Zavičajnom muzeju rodila se 2020. godine, no unatoč svima poznatim okolnostima uzrokovanim pandemijom, tek ove godine izložba je realizirana, a prikazuje izabrane radove 12 članova Slatinskog likovnog kluba s ukupno 49 radova. S obzirom na broj autora, a zbog ograničenog kapaciteta prostora, svaki umjetnik predstavljen je s po 4 svoja djela, uz izuzetak skulptora Ante Obšivača koji je izložen s 5 svojih radova, – rekao je Đuričić.

S obzirom na to da je riječ o zajedničkoj izložbi, vrlo je teško podvući zajedničku crtu među autorima. Svaki od njih ima svoj „stil“ koji je njima svojstven i prepoznatljiv. Motivi su također raznoliki – ima tu pejzaža, mrtve prirode, veduta, figuralnih prikaza te apstrakcije. Upravo u prikazima pejzaža se vidi raznolikost slikarske tehnike, a posebno šarolikost prostora iz kojeg umjetnik crpi inspiraciju – od Papuka, Drave, Kopačkog rita i slavonskih šuma, sve do planinskih masiva i Jadranskog mora. Autori su također tehnički svestrani i na izložbi se mogu vidjeti ulja i akril na platnu, tempera na kartonu, akvareli, gvaš, kombinirane tehnike kao i pirografija i kiparstvo kako u drvetu tako i u kamenu.

Slatinski likovni klub osnovan je krajem 1996. godine, a trenutno broji 14 članova koji se bave raznim vidovima umjetničkog stvaranja. U ime SLIK-a, prisutne je pozdravio predsjednik kluba Josip Gribl koji je napomenuo kako im je ovo 54. skupna izložba, a od toga 22. u Slatini, a sudjelovali su na 325 likovnih kolonija.

– Nekada je klub svoje radove redovito izlagao u prostoru nekadašnje galerije, a današnje Gradske knjižnice i čitaonice Slatina, i to uvijek krajem godine, u prosincu, sve dok galerija nije prestala s radom. U međuvremenu smo izlagali izvan Slatine, a posljednja slatinska izložba održana je 2019. godine. Uslijed pandemije, klub nažalost nije mogao održavati redovite izložbe, a ovo je prvi put da su skupni radovi članova izloženi u prostoru Zavičajnoga muzeja, – istaknuo je Gribl te dodao kako se nada da će se vratiti staroj tradiciji i da će se od sada redovito u prosincu održavati zajedničke izložbe u galerijskom prostoru slatinskog muzeja.

Prije službenoga otvorenja izložbe, posjetiteljima se obratio i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić:

– Grad koji ima svoje glazbenike, svoje kazalištarce i svoje slikare je doista grad. Možemo biti ponosni što imamo i jedno i drugo i treće. Umjetnici su nerijetko samozatajni i često ni ne znamo tko se sve od nas bavi slikarstvom, no organiziranje ovakvih izložaba je jedan od načina da budu vidljivi svima nama. Nadam se da će prosinac od sada tradicionalno biti obilježen SLIK-om, – rekao je Ostrošić te potom izložbu proglasio otvorenom.

Članovi SLIK-a čiji su radovi izloženi:

 • ČURIK, GORDANA
 • DIRMAL, VLADIMIR
 • GRIBL, JOSIP
 • LUC, VERA
 • LULIĆ, JAROSLAVA
 • LULIĆ PRPIĆ, TATJANA
 • MILKOVIĆ, JOSIP
 • NIKIĆ, FABIJAN
 • NOVAK, VLATKA
 • OBŠIVAČ, ANTE
 • PRŠA, SNJEŽANA
 • ŠTRAJTENBERGER, TOMISLAV

(Tekst i foto: Nikolina Mažar)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button