DOGAĐANJANASLOVNICAŽUPANIJA

Nakon lockdowna došlo je do porasta broja novoosnovanih poduzeća: Poduzetnički inkubatori VPŽ odigrali su važnu ulogu u oporavku i razvoju gospodarstva

Unatoč negativnim utjecajima pandemije i posljedicama koje je koronakriza ostavila u gotovo svim djelatnostima, posljednji podatci pokazuju da je gospodarstvo na području cijele države u laganom porastu, a posebno se taj trend bilježi u kategoriji poduzetnika.

Slučaj je to i s Virovitičko-podravskom županijom, kaže ekonomist Josip Hetrih (28), stručni specijalist za menadžment malih i srednjih poduzeća, zamjenik direktorice Mreže poduzetničkih inkubatora Virovitičko-podravske županije, koji je nedavno proveo znanstveno istraživanje o utjecaju koronakrize na gospodarstvo i poduzetništvo u toj županiji, a kojim je utvrdio da je pandemija utjecala na negativne trendove u gospodarstvu, ali samo u vrijeme i u području obustave djelatnosti kad je proglašen lockdown.

Nakon toga došlo je do porasta broja novoosnovanih poduzeća, što znači da je nastavljen trend koji je postojao do 2019. godine. U 2020. godini taj je trend zaustavljen, najviše zbog zaustavljenih mjera samozapošljavanja, ali od početka ove godine ponovno se bilježi porast broja novih poduzeća, novih poduzetnika i broja zaposlenih, a smanjuje se broj nezaposlenih osoba.

– Kao na području cijele Virovitičko-podravske županije, tako su i na području grada Slatine u porastu svi glavni pokazatelji kad je riječ o smjeru kretanja gospodarstva. Vidljivo je da se gospodarstvo kreće u dobrom smjeru i zahvaljujući mjerama Vlade RH i svih ostalih potpora koje su gospodarstvu dali Grad i Županija, negativni učinci koronakrize smanjeni su na najmanju moguću mjeru – kaže Hetrih te dodaje da u Poduzetnički inkubator najvećim dijelom dolaze novi poduzetnici koji se počinju baviti određenim obrtničkim djelatnostima kao što su tekstilna industrija, prerada drvnih proizvoda ili ICT djelatnosti.

Analizom novoosnovanih poduzeća možemo vidjeti da su zastupljenije djelatnosti s nižom dodanom vrijednošću kao što su ugostiteljska ili trgovačka djelatnost, ali u posljednje vrijeme možemo vidjeti i lagani trend porasta broja obrtničkih zanimanja i poduzetnika koji se bave obrtništvom. Hetrih ističe da poduzetnici koji žele pokrenuti određeni posao najčešće nemaju dovoljno znanja kako osnovati tvrtku, na koji način voditi poslovanje, kako doći do sredstava za pokretanje poslovanja.

– Tu je naša glavna uloga – da ih usmjerimo. Sa svima zainteresiranima radimo početno savjetovanje, gdje buduće poduzetnike upućujemo na sve prednosti i nedostatke svakog poslovnog oblika – je li za određenu djelatnost bolje otvoriti obrt, koje su prednosti obrta u odnosu prema trgovačkom društvu, je li bolje opredijeliti se za obrt na dohodak ili za paušalni obrt i slično. Mi im dajemo sve te informacije, a i savjete kako doći do određenih nepovratnih sredstava. Nakon toga pružamo im podršku prilikom pripreme poslovnih planova i projekata za mjere samozapošljavanja, ta mjera je definitivno najzanimljivija poduzetnicima početnicima jer mi im odradimo besplatno pripremu poslovnog plana za samozapošljavanje i nakon toga ponudimo i sve ostale usluge Poduzetničkog inkubatora. To znači da Inkubator ne nudi samo uslugu najma prostora, nego i kompletnu uslugu poslovnog savjetovanja poduzetnika, usluge edukacije – od vođenja poslovanja, marketinga do računovodstva i financija… Informiramo ih također o svim natječajima koje za poduzetnike raspisuju jedinice lokalne samouprave, ministarstva ili Europska unija i besplatno radimo pripremu projekata i poslovnih planova – kaže Hetrih i dodaje da u slučaju Virovitičko-podravske županije Mreža poduzetničkih inkubatora ima 12 zaposlenih osoba od kojih šest radi na pripremi projekata, četiri osobe zadužene su za poslove financija i računovodstva za sve ustanove i tvrtke u vlasništvu Županije i za pružanje usluge poslovnog savjetovanja stanara Inkubatora, te dvije osobe koje su zadužene za operativnu uslugu stanarima inkubatora, od administrativnih do svih infrastrukturnih i organizacijskih poslova.

Osim toga, uz svaki novoosnovani inkubator postoji potporna instituciju koja pomaže poduzetnicima i voditeljima inkubatora u operativnoj provedbi i vođenju inkubatora. Nameće se pitanje ima li preklapanja poslova poduzetničkih inkubatora i razvojnih agencija.

– Da, kad bismo gledali samo opis poslova, jer mi također nudimo izradu poslovnih planova i projekata, ali nismo konkurencija, svi smo tu da pomognemo poduzetnicima. Mi sve radimo stanarima inkubatora besplatno, eventualno se naplaćujemo kroz projekte ako je natječajem predviđen trošak provedbe projekta, a tako radi i Gradska razvojna agencija Slatine. Dobro surađujemo, kad imamo povećan opseg posla, šaljemo poduzetnike u GRAS i obratno – kaže Hetrih.

Kad je riječ o “Mreži inkubatora”, naziv je to projekta u kojemu Poduzetnički inkubator Virovitičko-podravske županije d.o.o. kao pravna osoba upravlja svim inkubatorima na temelju ugovora o upravljanju, a Županija je vlasnik objekata. Tako su usluge svih inkubatora identične i svi imaju zajedničko rukovodstvo.

– Rezultat takve organizacije je snižavanje cijene najma prostora poduzetnicima nakon prve (besplatne) godine s 45 kuna po četvornom metru na 35 kuna, a cijena je dodatno snižena povećanom subvencijom Županije. U Slatini će Grad subvencionirati poduzetnicima drugu i treću godinu najma, tako da je Slatina prvi inkubator u mreži koji ima tri godine besplatni najam prostora. To sada pokušavamo ostvariti i u Orahovici. Od 14 uredskih prostora u slatinskom inkubatoru trenutačno je 13 zauzeto. Ako se javi više poduzetnika nego što možemo smjestiti, ponudit ćemo im neke od ostalih inkubatora. U Orahovici sada ima još pet slobodnih uredskih prostora koje možemo ponuditi ili kod nas kad se oslobodi neki od prostora. Poduzetnici, naime, mogu koristiti prostore u inkubatoru od tri do pet godina, ovisno o djelatnosti. Ako je riječ o ICT-u ili djelatnosti proizvodnje, poduzetnik može koristiti prostor pet godina, a ako je to uslužna djelatnost, prostor se može koristiti tri godine. Zainteresirani poduzetnici dolaze na listu čekanja, natječaj je konstantno otvoren i primaju se prijave do prvoga slobodnog prostora. Cilj je inkubatora da mi poduzetnike od tri do pet godina dovoljno ojačamo, da im damo sve potrebne subvencije, savjete i znanja kako bi oni mogli tako ojačani izići na tržište i osigurati svoj prostor u kojemu će nastaviti poslovanje – kaže Hetrih i dodaje da je Mreža poduzetničkih inkubatora u kratkom razdoblju ispunila očekivanja Virovitičko-podravske županije kao osnivača jer su inkubatori popunjeni – poduzetnici dolaze i ulaze u poduzetničke inkubatore, trendovi rastu i sve veći je broj novoosnovanih poduzeća.

Inkubatori nisu samo zidovi

– Želimo razbiti mit da su inkubatori samo zidovi, da poduzetnici dobiju svoj poslovni prostor i da se nitko dalje o njima ne brine. Poduzetnici su zadovoljni upravo zbog toga što tu osjećaju da nisu sami, tu imaju dobro okruženje i pomažu jedni drugima, međusobno se potiču, možda postaju kupci i partneri u određenom poslovanju. Mi želimo poduzetnicima biti partner i zato ne gradimo odnos da smo mi njima nadređeni ili da je do nas teško doći. Želimo naglasiti svoju otvorenost prema poduzetnicima, kojima nastojimo olakšati sve probleme na koje nailaze. Želimo biti one-stop-shop, gdje će poduzetnik doći i dobiti sve potrebne informacije. Kad netko otvara određenu djelatnost gdje su potrebni minimalni tehnički uvjeti, gdje je potrebna komunikacija sa Zavodom za zapošljavanje, Županijom ili određenim ministarstvom, mi mu pružamo podršku i nastojimo riješiti probleme u rješavanju kojih se oni možda izgube kucajući od vrata do vrata – kaže Hetrih.

Redovito se provode ankete o zadovoljstvu poduzetnika

– Mi redovito provodimo ankete o zadovoljstvu poduzetnika inkubatorom, na temelju kojih želimo istražiti koja su očekivanja poduzetnika od inkubatora i imamo li propuste u svome djelovanju kako bismo ih uklonili. Do sada su neki poduzetnici bili nezadovoljni cijenom najma prostora nakon prve godine. Mi smo tu cijenu snizili, ali želimo uvesti i strukturirano savjetovanje poduzetnika. To su predakceleracijski programi gdje poduzetnik besplatno dobije od tri do četiri mjeseca svoga mentora ili grupu mentora koji će ga savjetovati ako razvija novi proizvod ili uslugu. S tim novim proizvodom ili uslugom ulazi u sustav mentoriranja, odnosno predakceleracijski program, i oni prolaze kroz sve faze razvoja proizvoda s tim mentorima koji imaju višegodišnje iskustvo s pravim startupovima, od ideje do plasiranja proizvoda na tržište. To je jedna od usluga koje ćemo pokrenuti krajem godine i vjerujem da će biti korisna poduzetnicima. Ta usluga bit će besplatna i za ostale početnike koji se žele uključiti u predakceleracijski program kako bi poduzetnici i izvan inkubatora bili svjesni o uslugama koje inkubator pruža i da se zainteresiraju za njega – rekao je Hetrih.
(Petar Žarković, Glas Slavonije)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button