DAN GRADA SLATINEDOGAĐANJAFOTO GALERIJENASLOVNICAUDRUGE

Nakon dvogodišnje pauze ponovno nagrađeni slatinski vinogradari

Udruga vinogradara i vinara „Slatinsko vinogorje“, uz pokroviteljstvo Grada Slatine i Turističke zajednice Grada Slatine, za jučer je, na terasi restorana “Stari podrum”, organizirala 26. izložbu vina slatinskog kraja.

Izložbu je otvorila predsjednica udruge Tihana Bišćan. Podsjetila je da je zadnja izložba vina bila 2019. godine i da se obično održava u ožujku, oko blagdana sv. Josipa. Također je naglasila da je tema ove godine bila „Slatko-Slađe“ pa su zamolili poznatu slastičarku, našu „slatku kraljicu“, Sandru Jadek, da im pomogne u realizaciji teme izložbe.

Da slatinski vinogradari i vinari imaju dugu tradiciju bavljenja ovom gospodarskom granom, potvrđuje ova izložba koja se jučer održala po 26. put. O dugoj povijesti vinogradarstva i vinarstva u Slatini, ovom prigodom ispričao  je kustos slatinskog Zavičajnog muzeja Srđan Đuričić, u okviru uistinu zanimljivog predavanja o povijesti slatinskog vinogorja. Teško je izdvojiti pojedine dijelove spomenutoga predavanja, no ipak ćemo to pokušati učiniti.

„Iako, iz vremena Rimskog carstva, u čijem sastavu je slatinski prostor od 9. godine nove ere, nemamo fizičkih tragova vinogradarstva ili proizvodnje vina, ipak brojni ulomci amfora koji su pronađeni na slatinskom kraju, posebice uz rijeku Dravu, govore u prilog tvrdnji da je konzumacija vina ovdje bila prisutna, a i pretpostavka o mogućoj proizvodnji nije nemoguća. O srednjovjekovnoj Slatini imamo malo podataka, ali ono što nam je poznato govori u prilog tvrdnji o postojanju vinogradarstva i vinarstva. Novovjekovno razdoblje u Slatini obilježeno je prodorima Osmanskog Carstva koje 1544. godine zauzima Slatinu i stavlja ju u sastav Požeškog sandžaka. Iako je konzumacija vina u islamu zabranjena, popisi poreza za prostor Sandžaka Požega govore o postojanju vinograda kao i zakoni u kojima su regulirani iznosi poreza za posjedovanje vinograda kako za kršćane tako i muslimane. Nakon oslobađanja Slatine, obavljen je popis cjelokupnog prostora Slatine te u nekim izvorima zatječemo podatak od 3000 trsova vinove loze na prostoru Slatine. Uspostavom habsburške vlasti u Slavoniji dolazi do teritorijalne reorganizacije te prostor Slatine ulazi u sastav Virovitičkog vlastelinstva. U novom vlastelinstvu prostor Slatine se razvija a krajem 18. stoljeća postavljeni su temelji današnjeg vinogradarstva. Tijekom 19. stoljeća značajno se povećavaju površine pod vinogradima da bi krajem 19. stoljeća na prostoru k.o. Slatina pod vinogradima se nalazilo oko 220 hektara. Upravo u vrijeme 19. stoljeća vinogradarstvo u Slatini dobiva na važnosti nakon otvaranja podruma u sklopu vlastelinskog posjeda kao i sadnja vlastelinskog vinograda površine oko 22 hektara. Zanimljivost je da je ovaj vinograd u Slatini činio 30% površine svih vlastelinskih vinograda na prostoru Virovitičkog vlastelinstva. Ujedno u ovo vrijeme započinje u Slatini proizvodnja pjenušca. Kada govorimo o vlasničkim odnosima prostor slatinskog vinogorja vrlo je zanimljiv jer katastarske karte iz 19. stoljeća govore nam kako su vinogradi bili u vlasništvu ne samo Slatinčana nego i mještana okolnih sela. Slatinska vinogradarska i vinarska povijest je bogata i duga, a na nama svima je da ovu tradiciju njegujemo, čuvamo i prije svega nastavimo“, među ostalim je istaknuo Đuričić.

Gradonačelnik Denis Ostrošić je naglasio da mu je drago što se Udruga, ovom izložbom vina, pridružila obilježavanju 725. obljetnice Grada Slatine. Također je napomenuo kako ga veseli što je kvaliteta ocjenjivanog, odnosno prošlogodišnjeg vina dobra. Vinogradarima je poželio svako dobro i još puno dobrog i kvalitetnog vina.

Potom je predsjednica Udruge domaćina, Tihana Bišćan, predala riječ dvjema damama, već spomenutoj našoj slastičarki Sandri Jadek i enologinji Ivani Nemet.

Ivana Nemet prva je govorila, i prije spomena vina čestitala kustosu našega muzeja, Đuričiću, na izvrsnom predavanju.

„Što se tiče vina, davno je bilo ocjenjivanje i svaka čast što ste zadržali vina s obzirom na to da je ova godina poznata po tome da vina imamo sve manje u podrumu. Ove godine izdvojili smo ovdje frankovke i graševine koje se u ocjenjivanjima uvijek istaknu i izdvoje kao najbolja vina. Udruga kao i svake godine ima taj jedan splet proizvođača koji se svake godine natječu, to su na neki način već poznata imena, mada uvijek netko iznenadi. Tako je bilo i ove godine. Mi nećemo danas sljubljivati kolače i vino jer je to u pravilu teško, ali mi je drago da je Sandra inspiraciju za svoje slastice našla u vinu“, istaknula je Nemet.

„Pokušala sam sljubiti vino i kolače. Pri tome su mi glavna misao vodilja bili istarska Malvazija i istarski cukerančići. Ja sam pokušala sljubiti domaće tradicionalne kolače s vinima našega vinogorja. Radila sam i malo modernije kolače, ali fokusirala sam se na one tradicionalne. Tako sam radila domaće kekse na mašinu koje sam pokušala sljubiti s graševinom i medenjake koje sam pokušala sljubiti s frankovkom. Što se tiče modernije izvedbe slastica, napravila sam deserte u čašicama“, priča Jadek.  

Uslijedio je najzanimljiviji dio događaja – podjela plaketa koju su realizirali slatinski gradonačelnik Ostrošić, Sandra Jadek i Ivana Nemet.

Nagrađeni su:

 • Priznanje za stolno bijelo vino 2021. godine: Davor Orban
 • Brončanu plaketu graševina i rose 2021.: OPG Marija Kufner
 • Brončana plaketa za stolno bijelo vino 2021.: Josip Podboj
 • Brončana plaketa graševina 2021.: Bernard Kovačić
 • Brončana plaketa graševina 2021.: Zvonimir Perković
 • Srebrna plaketa rizling 2021.: Franjo Rogina
 • Srebrna plaketa graševina 2021.: Obitelj Križetić
 • Srebrna plaketa graševina 2021.: OPG Nada Šaponja
 • Srebrna plaketa graševina 2021.: OPG Zagorac
 • Srebrna plaketa graševina 2021.: Zvonimir Koić
 • Srebrna plaketa pinot sivi 2021.: OPG Marija Kufner
 • Srebrna plaketa chardonnay 2021: Mato Krpačić
 • Srebrna plaketa stolno bijelo vino 2021: Bernard Kovačić
 • Srebrna plaketa stolno bijelo vino 2021: Krunoslav Cukor
 • Srebrna plaketa rose 2021.: Franjo Rogina
 • Srebrna plaketa frankovka 2021.: Marin Kokorić
 • Srebrna plaketa frankovka 2021.: Obitelj Križetić
 • Srebrna plaketa liker višnja i liker aronija 2021.: Branko Cerovski
 • Zlatna plaketa rajnski rizling 2021.: Zvonimir Koić
 • Zlatna plaketa graševina 2021.: Obitelj Lukač
 • Zlatna plaketa jabukovača 2021.: Franjo Rogina
 • Zlatna plaketa graševina 2021.: Vlatko Kelemen
 • Zlatna plaketa travarica 2021.: Franjo Rogina
 • Zlatna plaketa frankovka  i vino aronija 2021.: Obitelj Lukač
 • Zlatna plaketa cuvee i graševina 2021.: Obitelj Bosak
 • Zlatna plaketa i najbolje ocijenjeno vino godine – graševina 2021.: Obitelj Bosak

Uz već spomenute, izložbi vina, prisustvovali su pročelnik Stručne službe Grada Slatina Krunoslav Šarabok, zamjenik direktora TZ Grada Slatine Hrvoje Valpovac, prijatelji Udruge vinogradara i vinara „Slatinsko vinogorje“ te drugi zainteresirani posjetitelji. Svi skupa prionuli su druženju i kušanju već ranije spomenutih slatkih, ali i tradicionalnih slanih delicija te naravno – neizostavnih domaćih slatinskih vina. 

(Tekst i foto: Tea Kiš Slačanac)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button