DOGAĐANJA

Najznačajnija odlikovanja za pokojnog zapovjednika JVP Slatine Stjepana Venusa, DVD Voćin i zapovjednika DVD-a Voćin Zdravka Ojkića

Vatrogasna zajednica Virovitičko-podravske županije izvijestila je javnost o dodjeli najznačajnijih odlikovanja za pokojnog zapovjednika JVP Slatine Stjepana Venusa, te za najpothvat u 2022. godini DVD Voćin i zapovjednika DVD-a Voćin Zdravka Ojkića.

Naime, pokojni Stjepan Venus, dugogodišnji zapovjednik JVP Slatina i županijski vatrogasni zapovjednik temeljem poticaja glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, dobitnik je odlikovanja Republike Hrvatske, Red hrvatskog pletera kojeg dodjeljuje Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. Za osobit doprinos razvirku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobit njezinih građana.

Odlikovanje će se posthumno uručiti članovima obitelji na svečanoj dodjeli državnih odlikovanja koje će se održati danas, 2. svibnja u uredu predsjednika Republike Hrvatske.

-Od strane Hrvatske vatrogasne zajenice Stjepan Venus odlikovan je nagradom za životno djelo u vatrogastvu Poveljom i plaketom s likom Gjure Stjepana Deželića. Uručenje odlikovanja održati će se povodom obilježavanja Dana svetog Florijana i dana vatrogastva 4. svibnja u Državnoj vatrogasnoj školi u Zagrebu.

Stjepan Venus je bio desetogodišnji županijski vatrogasni zapovjednik Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Slatine više od 20 godina, jedan od osnivača Udruge profesionalnih vatrogasaca Republike Hrvatske, počasni član nekoliko dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi s područja Virovitičko-podravske županije, inicijator međunarodne suradnje vatrogasaca Republike Hrvatske i pokrajine Tirol iz Austrije, vatrogasni časnik 1. klase.
Kroz svoje djelovanje unutar vatrogasne struke dao je veliki doprinos u obuci, opremanju i pozitivnoj percepciji vatrogastva Republike Hrvatske. Javna vatrogasna postrojba grada Slatine kao i Virovitičko-podravska županija su uvelike poboljšale i unaprijedile kvalitetu svog djelovanja za vrijeme njegovih mandata. Za svoj doprinos lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj zajednici primio je bezbroj priznanja i odlikovanja: vatrogasnu spomenicu za 40 godina djelovanja u vatrogasnim organizacijama, povelju i plaketu s likom Mirka Kolarića, spomenicu vatrogasnog veterana, Redom hrvatskog trolista, Odlikovanje za posebne zasluge, Brončanu, srebrnu i zlatnu vatrogasnu plamenicu, Brončanu, srebrnu i zlatnu vatrogasnu medalju, Spomenicu Domovinskog rata, razne pohvale i priznanja.

-Dobitnici nagrade najpothvat u vatrogastvu za 2022. godinu su DVD Voćin i zapovjednik Zdravko Ojkić. Naime 6.12.2022. godine na području Općine Voćin tijekom planske obučne aktivnosti srušio se avion MIG-21. Zahvaljujući uspješnoj potrazi vatrogasaca, kojih je u traženju sudjelovalo dvadesetak te uz pomoć mještana pronalaze pilote i predaju ih posadi helikoptera odnosno Ministarstvu obrane Republike Hrvatske.

Radilo se o iznimno nepristupačnom terenu na kojemu se do pojedinih dijelova moglo isključivo pješice, a sve je dodatno otežavala poteškoća u komunikaciji jer se je radilo o šumskom području. Vatrogasci su ujedno pronašli i trup aviona koji je bio u plamenu te su isti brzom reakcijom ugasili, a samim time i spriječili njegovo daljnje širenje na šumu i naselje. Uručenje nagrade održati će se povodom obilježavanja Dana svetog Florijana i dana vatrogastva 4. svibnja u Državnoj vatrogasnoj školi u Zagrebu.
(mf/Izvor: Vatrogasna zajednica Virovitičko-podravske županije/Foto: Mihaela Feldi, arhivska fotografija)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button