NASLOVNICAŽUPANIJA

Najveći u povijesti: Proračun VPŽ će u 2020. biti rekordnih 632,6 milijuna kuna, županija će iduće godine biti veliko gradilište

Nikada Proračun Virovitičko-podravske županije nije bio kao za 2020. godinu, odnosno 632.600.000,00 kuna, izglasali su skupštinari Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije. To je više od 132 milijuna kuna nego za 2019. Pokazatelj je to i rasta investicija i europskih projekata, po čemu je Virovitičko-podravska županija, a pokazali su to i podaci Otvorenog proračuna, gledajući povučena sredstva po glavi stanovnika, lider u Hrvatskoj. Moglo se to čuti na sjednici Županijske skupštine, na kojoj je o Proračunu za iduću godinu, kao i novim projektima govorio virovitičko-podravski župan Igor Andrović kao i pročelnici upravnih tijela VPŽ. Sjednica je održana uz predsjedavanje Mirana Janečića, predsjednika Županijske skupštine, zamjenike župana, Marija Klementa, Darka Žužaka i Igora Pavkovića.

A što će se to raditi u idućoj godini. Župan Andrović, podcrtao je najvažnije smjernice.

– Predviđen je završetak projekata energetskih obnova, škola u Pitomači, Suhopolju i Gornjem Bazju, Josipovu, kao i sportske dvorane Tehničke škole. Bit će tu i novi projekt energetskih obnova škola u Novom Gracu i Okrugljači. Dogradit će se OŠ Petra Preradovića Pitomača, ali i izgrditi dvije nove škole, u Kladarama i Vukosavljevici. Od iduće godine, u Virovitici ćemo imati ponovno Stručni studij drvne tehnologije, a sa 600.00,00 kuna, stipendirat ćemo redovne studente i izdvajati za deficitarna zanimanja. Osim toga, nastavit ćemo i s projektima osiguravanja školske prehrane za djecu u riziku od siromaštava, školske sheme, kao i provođenjem projekta pomoćnici u nastavi. Osim toga, iduće godine izdvojit ćemo do sada najznačajnija sredstva za sport u iznosu od 700.000,00 kuna, a sa 120.000,00 kuna dat ćemo potporu braniteljskim udrugama.

I u zdravstvu će se privesti kraju započeti, ali i početi s nekim novim projektima.

– Završit ćemo energetske obnove Paviljona IV. Doma zdravlja u Slatini, kao i zgrade Opće medicine u Virovitici. Adaptirat ćemo zgradu rodilišta u Virovitici, kroz dvije godina s 20 milijuna kuna, energetski obnoviti zgrade A, B i C Opće bolnice Virovitica. Pripremit ćemo i dokumentaciju za gradnju ambulante Doma zdravlja u Gornjem Bazju. Osim što ćemo 200.000,00 kuna izdvojiti za edukaciju liječnika, što je nova stavka, nastavit ćemo s projektima subvencija najma stanova za liječnike, kao i subvencija za kamate njihovih stambenih kredita. Za to ćemo izdvojiti više od 400.000,00 kuna. Ono što smo već započeli, nastavit ćemo i u 2020., a odnosi se za nabavku vozila Zavodu za hitnu medicinu VPŽ, a provodit ćemo i projekt Razvoja palijativne skrbi na području VPŽ – dodao je župan Andrović.

Jedan od značajnijih projekata vezan je za obnovu Dvorca Janković u Cabuni, bit će to, nakon Kurije Janković u Kapela Dvoru, te Dvorca Janković u Suhopolju, treći županijski dvorac koji će „iz ruševine“ dobiti novo lice i ulogu.

– Uz podršku Vlade RH, kroz Razvojni sporazum za Slavoniju, Baranju i Srijem, u Cabuni ćemo započeti s projektom Centar za kulturu zdravlja – Dvorac Janković Cabuna, čija ukupna vrijednost iznosi 56 milijuna kuna. Izuzev toga, financirat ćemo i rad Skloništa za žrtve obiteljskog nasilja.

Najznačajnije stvari će se događati u gospodarstvu.

– Riječ je o završetku gradnje Tehnološko-inovacijskog centra i Centra za istraživanje u mljekarstvu. Od novih projekata iduće godine krećemo s izradom projektne dokumentacije za sušionicu povrća, koja je vrijedna više od 4 milijuna kuna. Novi proračun donosi znatno veća sredstva za ulaganje u poljoprivredu, gdje, za potpore male vrijednosti, s ovogodišnjih 500.000,00 kn, iznos povećavamo na milijun kuna. Za poticanje razvoja malih i srednjih poduzetnika u drvoprerađivačkoj industriji osigurano je 500.000,00 kuna a za poticanje tradicijskih obrta i malih proizvođača, uz Hrvatsku obrtničku komoru, izdvojit će se više od 100.000 kuna. Kao i uvijek do sada, pripremat ćemo dokumentaciju za neke buduće projekte, pa ćemo tako za projektnu dokumentaciju za Centar za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti izdvojiti 1.300.000,00 kuna, a za istraživanje geotermalnog potencijala na području VPŽ dodatnih 1.200.000,00 kn. Nastavit ćemo i s projektima navodnjavanja. Završit će se Novi Gradac – Detkovac, ali i započeti novi, Kapinci – Vaška II. faza za što su nam već i odobrena sredstva. Projektirat ćemo i nove sustave, Lukač i Čađavica. Ovaj Proračun je temeljen na realnim osnovama, okrenut prema razvoju, jačanju i poticanju poljoprivrede i gospodarstva, dok istodobno povećavamo sredstva i za zdravstvo i za obrazovanje – zaključio je Andrović.
(www.vpz.hr, www.icv.hr/Foto: Kristijan Toplak)


Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button