NASLOVNICAŽUPANIJA

Najveći do sada: Prošao je projekt Geopriče UNESCO geoparka, asfaltirat će se cesta do Jankovca, Voćin će dobiti Geo Info centar, vrijednost projekta iznosi 77.238.120,20 kuna

Prošao je do sada najveći projektni prijedlog prijavljen u Virovitičko-podravskoj županiji čiju studiju izvodljivosti i prijavnu dokumentaciju je izradila VIDRA agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije.

Naime, Javna ustanova Park prirode Papuk prijavila je Geopriče UNESCO geoparka na Javni poziv – Promicanja održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a u partnerstvu sa Županijskom upravom za ceste Virovitičko-podravske županije.

– Ovim projektom namjera je doprinijeti ubrzanju društveno gospodarskog razvoja navedenih općina što će se odraziti na cjelokupni razvoj Virovitičko-podravske te Požeško-slavonske županije i ojačati njihov razvojni potencijal – istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Virovitičko-podravske županije, Igor Andrović.

Javna ustanova Park prirode Papuk, 21. ožujka je primila obavijest o odobrenju financiranja projekta Geopriče UNESCO geoparka prijavljen u listopadu 2016. godine u suradnji sa Županijskom upravom za ceste Virovitičko-podravske županije. Ovo je sjajno priznanje za Park prirode Papuk koji je na plenarnoj sjednici 38. Generalne skupštine UNESCO u studenom 2015. postao prvi i za sada jedini hrvatski geopark – Geopark Papuk, uvršten na kartu vrijednih UNESCO lokaliteta uz novi UNESCO logotip.

Projekt obuhvaća ulaganje Javne ustanove Parka prirode Papuk u posjetiteljsku infrastrukturu i sadržaje na nekoliko lokacija – najveće od njih zasigurno je ulaganje u izgradnju multimedijalnog Geo – info centra u Voćinu.

centar geo vocin
Bit će to mjesto gdje će posjetiteljima na inovativan i interaktivan način pomoću multimedija i raznih postava biti interpretirana prirodna i kulturna baština Parka prirode Papuk na površini od cca 800 m2, a otvorenje centra očekuje se u siječnju 2020. godine.

Već tijekom 2018. godine posjetiteljima će biti dostupni mnogi sadržaji. Adaptirat će se dvije dvorane u prizemlju Centra za posjetitelje Velika – budućoj Kući Panonskog mora u kojoj će biti prezentirana geološka povijest Papuka: uz korištenje multimedijalne tehnologije prezentirat će se Panonsko more koje se na ovom području rasprostiralo prije 16 milijuna godina. Najmlađi posjetitelji će u vanjskoj učionici i igraonici na interaktivan način kroz igru upijati osnovna znanja o Papuku.

Untitled-1

Adrenalinski park bit će dodatan sadržaj za posjetitelje željne aktivnog provođenja slobodnog vremena, a nalazit će se pokraj Eko kampa Duboka kod Velike. Planinari i ostali posjetitelji koji aktivno provode slobodno vrijeme Papuk će razgledati s 5 obnovljenih i jednog novoizgrađenog vidikovca na području Parka. Svi će biti opremljeni namještajem za odmor i opremom za razgledanje te info tablama.

adrenalinski
U 2019. godini dovršit će se rekonstrukcija prometne dionice Slatinski Drenovac – Jankovac – Granica Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije, što će omogućiti kvalitetnije povezivanje postojećih i novih sadržaja i atrakcija za posjetitelje na cijelom zaštićenom području u objema županijama.
Dionica Slatinski Drenovac-Jankovac-Granica Županije planirana za rekonstrukciju

cetaa
Zaposlenici Papka prirode Papuk kroz razne edukacije i osposobljavanja nadogradit će vještine i znanja kako bi posjetiteljima pružili veću sigurnost i bolju informiranost tijekom njihova boravka u zaštićenom području. Prisustvo na najvećim međunarodnim turističkim sajmovima u Europi, kao i znanstveni i turistički eventi i prezentacije u vlastitoj organizaciji omogućit će bogatu promociju Parka prirode Papuk.

Unaprjeđenjem turističke infrastrukture Parka prirode Papuk uvođenjem inovativnih načina prezentiranja kulturno- povijesnog, geološkog i biološkog bogatstva te boljeg sustava upravljanja posjetiteljima povećat će se broj posjetitelja Parku, produžiti njihov boravak a društveno-gospodarski razvoj učiniti održivim. Uspostava ovog tipa turističke atrakcije potaknut će i druge dionike da pokrenu posao u području turizma, kao što su smještajni kapaciteti, ugostiteljski objekti ili suvenirnice.

jankovac
Ocjenjivanje projekta prošlo je kroz 4 standardne faze procedure u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije prije same Odluke o financiranju koja prethodi potpisivanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava. Nakon provjere prihvatljivosti ukupni prihvatljivi troškovi iznose 77.238.120,20 HRK bez PDV-a uz 85% potpore MRRFEU, a ostatak sredstava uložit će Park prirode Papuk i Županijska uprava za ceste Virovitičko-podravske županije.
To je do sada najveći projektni prijedlog prijavljen u Virovitičko-podravskoj županiji, a studiju izvodljivosti i prijavnu dokumentaciju izradila je VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko- podravske županije. (www.ravidra.hr)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button