DOGAĐANJANASLOVNICAOPĆINE

Najveće ulaganje u geotermalne izvore u županiji

71 milijun eura vrijedna je do sada najveća investicija na području Virovitičko-podravske županije

ČAĐAVICA

Čađavicu kao potencijalno mjesto velike geotermalne investicije posjetio je Dragan Jurilj, investitor u postrojenja koja služe za iskorištavanje geotermalne energije u gospodarske svrhe i vlasnik više specijalnih projektnih društava od kojih svako razvija svoj projekt. U razgovoru s virovitičko-podravskim županom Igorom Androvićem i načelnikom Općine Čađavica Mirkom Rončevićem razmotrena je buduća investicija na području Čađavice, vremenski okvir njene provedbe i benefiti koje ona donosi.

– Po završetku investicije u Velikoj Cigleni kod Bjelovara, gdje smo izgradili i pustili u pogon geotermalnu elektranu, koja je sada već dvije godine u radu, razmišljao sam o još jednoj takvoj investiciji, istraživao sam geotermalni potencijal, i pronašao sam u Slatini jedan još bolji, još kvalitetniji geotermalni potencijal nego što je u Velikoj Cigleni, rekao je Jurilj.

Izgradnja elektrane i svih rudarskih bušotina i rudarskog postrojenja investicija je vrijedna približno 71 milijun eura. – To je početno ulaganje, a na to se može nadovezati gospodarstvo, jer imat ćemo tu i toplinu kao sekundarni proizvod. Prvo je nužno osigurati dugotrajan i kvalitetan resurs, a nakon toga moguće je kaskadno korištenje geotermalne energije, ali o tome kako je dodatno iskoristiti, privući još dodatna ulaganja i time pomoći zapošljavanju i razvoju uopće razgovarat ćemo s načelnikom i županijom.

Investitor Jurilj kaže da je već krenulo investiranje i već je puno toga napravljeno, pa je dobivena i lokacijska dozvola. Sada se priprema početak radova na testiranju potencijala i remontu nekih postojećih bušotina i izradi novih, što će krenuti početkom ljeta. Lokacija buduće elektrane je oko dva kilometra od središta Čađavice.

– Obnovljivi izvori energije su od interesa za Republiku Hrvatsku, koristimo domaći resurs, osiguravamo radna mjesta i zapošljavanje ljudi, a time pomažemo i boljoj demografskoj slici. Za ovaj projekt imamo specijalno projektno društvo koje se zove Geopower Zagocha, jer se Čađavica nekad zvala Zagocha.   

Načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević podsjetio je na višegodišnju suradnju s Juriljom i na aktivnosti na pripremama projekta, od sagledavanja nekadašnjih spoznaja dobivenih istraživanjima INA-e i fizičkog traženja bušotina do izmjene Prostornog plana Općine i Županije i napokon dobivanja lokacijske dozvole.

– Meni je kao načelniku izuzetno drago da u vrijeme kad se priča kako sve staje i da se ne ulaže u Slavoniju i Baranju, moja Čađavica će imati jedno veliko ulaganje, proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, a to je topla voda. Važno je novo zapošljavanje, ali i da tu bude naša operativa, kao i da se kasnije topla voda iskoristi za plastenike, za navodnjavanje i za druge svrhe. Općina je tu da pomogne investitorima osiguranjem uvjeta i potrebne dokumentacije, rekao je načelnik Rončević.

Spoznajom o tako velikom ulaganju na području Virovitičko-podravske županije ugodno je iznenađen i župan Igor Andrović.

– Moram priznati da je ovo do sada najveća investicija u području Virovitičko-podravske županije i stoga mi je veliko zadovoljstvo što sam danas imao čast biti na sastanku s investitorom Juriljom, kao i s načelnikom Rončevićem, budući da je investicija na području općine Čađavica. To je hvale vrijedna investicija proizvodnje električne energije iz geotermalnih izvora. Drago mi je da smo i mi kao Županija pomogli u onom segmentu gdje smo mogli pomoći, kao što su izmjene i dopune Prostornog plana kako bi bio u skladu s ovom investicijom. Plan je morala usvojiti i Županijska skupština, nisu jednostavne procedure, ali mi smo tu za sve investitore jedna operativna instanca koja mora raditi u sinergiji i s općinama, i s investitorima, pa smo izdali i lokacijsku dozvolu. Mi smo i dalje na usluzi da pomognemo gdje možemo.

Prema riječima župana Androvića, u Virovitičko-podravskoj županiji bilo je mnogo investicija, ali nikad ovako izdašna i velika kao ova. (Petar Žarković, Glas Slavonije)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button