DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Najpoznatiji istarski ples balun, u srcu Slatine zaplesala i „Dika“

Na ideju Vlatka Možara, predsjednika i voditelja Folklornog društva „Umag“ pokrenut je projekt „Balunom kroz Europu“ kojemu je prvotni cilj bio promovirati ovo Društvo i najpoznatiji istarski ples balun no ubrzo je ta ideja prerasla u nešto puno više.
Naime, ideja je bila biciklom „spojiti“ oko 30 folklornih društava iz 5 država: Hrvatske, Rumunjske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Rumunjske i Slovenije, gdje bi po jedna članica folklornog društva u izvornoj narodnoj nošnji svoga kraja otplesala po jedan korak baluna s Vlatkom Možarom u istarskoj narodnoj nošnji, što će biti snimljeno kamerom te će se na kraju sve povezati i montirati u veliku video koreografiju.

 – Kada smo iz Umaga krenuli s projektom u koji se prvotno uključilo 20 društava, vijest se ubrzo proširila društvenim mrežama budući da se cijelo vrijeme bicikliranja moglo pratiti preko „live strema“, priključilo nam ih se još toliko tako da ćemo ovu folklornu priču, koja vjerujem još do sada nikada nije napravljena u ovom smislu, zaokružiti s 40 društava, odnosno 40 prekrasnih folklorašica koje su se zaista iskazale u našem najpoznatijem istarskom plesu.

Međunarodni projekt „Balun“ je prije svega zamišljen da sportom i folklorom, kao u kakvom kolu, povežemo što više folkloraša i običaja od Umaga do Rumunjske te pošaljemo poruku da sport i kultura povezuju različite narode i jačaju zdrav duh u čovjeku.

– Na put smo krenuli 5. rujna, a svoje putovanje završavamo 23. rujna na domaćem terenu u Umagu, – ispričao nam je Vlatko Možar kojemu je jedna od postaja bila i Slatina gdje je na prostoru EPIcentra Sequoia nekoliko pokreta baluna snimio s članicom Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Dika Slatina Anom Bičanić.

Kako bi ova cijela priča bila još specifičnija Vlatko Možar i Danijel Lamuš uz logističku pratnju Ksenije Mikulaš, koja je ujedno i snimateljica, odlučili su se biciklima odvesti od Umaga do Rumunjske koja im je bila prvotni cilj gdje su željeli posjetiti rumunjske Hrvate koji kao nacionalna manjina u tim krajevima žive više od 600 godina, ali su nastavili njegovati hrvatski jezik i običaje iz drevne postojbine u svom folklornom društvu, a s kojima već imaju odličnu suradnju te su im postali partner i na ovom projektu.

– Biciklirali smo preko tisuću kilometara, da je bilo lako, nije, ali jesmo li to ostvarili, jesmo, i drago mi je da smo u tome uspjeli, no ostatak rute smo nastavili s kombijem. Ono što je dodatna posebnost ovoga projekta i ono što me ispunjava je njegov humanitarni aspekt. Naime, u Vukovaru i Slavonskom Brodu, od kuda sam inače rodom, napravili smo humanitarne akcije. Tako smo u Brodu pomogli jednu ustanovu za djecu bez roditelja, te smo im uz sponzorstvo Trgovačkog lanca Lidl, donirali odjeću i prehrambene potrepštine, dok smo u Vukovaru na isti način, te uz određena novčana sredstva pomogli jednu gospođu sa šestero djece koja je nakon što joj je prije dva mjeseca suprug preminuo, ostala samo na dječjem doplatku. I to je ono što me doista ispunjava, ta dječja radost u nekoliko zajedničkih trenutaka, i to mi je nit vodilja za daljnje projekte, – rekao je Možar te istaknuo kako je u Rumunjskoj ujedno imao i promociju svoje knjige „Sjetite se zašto ste počeli“, a u kojoj prva rečenica glasi „Budite dobri bez razloga.“.

Dodao je kako su ovu priču željeli učiniti još zanimljivijom:

– U svakom mjestu ostali članovi folklornih društava u civilu su s nama otplesali nekoliko pokreta na popularnu dance glazbu poput Dancing monkeys ili Love not war, što se također snimalo i u konačnici će se pretvoriti u jednu veliku plesnu koreografiju koja će isto tako u dogledno vrijeme biti dostupna na društvenim mrežama i bit će jedna lijepa promocija svih mjesta koja smo u sklopu ovoga projekta posjetili. Do tada će se nekoliko YouTube filmova s ovog putovanja moći pogledati na mom kanalu, – dodao je Možar s kojim su u Slatini osim članova Dike zaplesali i učenici 3. i 4. razreda slatinskih osnovnih škola Eugena Kumičića i Josipa Kozarca.

–  Ovom prilikom moram pohvaliti Anu Bičanić koja je vrlo brzo i kvalitetno „pohvatala“ korake našeg baluna i odradila snimanje vrhunski, – zaključio je Možar te se zahvalio slatinskoj Diki na sudjelovanju u ovom velikom projektu.

– Drago mi je što je Dika također sudjelovala u ovom projektu te je bila jedan od 40 folklornih društava koja su se uključila u ovaj lijepi događaj koji će na svojevrstan način promovirati naš KUD i našu lijepu Slatinu, – istaknula je Ana Bičanić.

Na kraju se u ime HKUD-a Dika Marica Brezec zahvalila na potpori Gradu Slatini i Turističkoj zajednici Grada Slatine, kao i slatinskim osnovnim školama Eugena Kumičića i Josipa Kozarca.

– Uz veliku podršku Grada Slatine i naša Turistička zajednica se uključuje i pomaže oko gotovo svih naših projekata i na tome im veliko hvala, a svaka čast i učiteljicama i ravnateljicama naših osnovnih škola koje su uveličale ovaj događaj te dovele učenike koji su se vrlo aktivno uključili u ovaj projekt, te zajedno s nama zaplesali. Stoga se nadam da će se jednog dana priključiti radu naše Dike, a možda uskoro i postati folkloraši dječje skupine koja će se ponovno pokrenuti čim to uvjeti s obzirom na Covid dozvole, – istaknula je Marica Brezec.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button