DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

“NAJLJEPŠI ŠKOLSKI VRTOVI” – Tri nagrade i dva priznanja školskim vrtovima u VPŽ

Nagrade i priznanja dobile su
IOŠ Slatina, OŠ A.G.Matoša Čačinci, OŠ Vladimira Nazora Nova Bukovica i OŠ Mikleuš


Petak je bio veliki dan za sve ljubitelje prirode, uređivanog, lijepog i održivog okoliša odgojno-obrazovnih ustanova u Virovitičko-podravskoj županiji.

Naime, u studiju Anton Marti HRT-a održana je svečana dodjela nagrada i priznanja ekološko-obrazovnog projekta “Najljepši školski vrtovi”, koji Hrvatska radiotelevizija već 27 godina provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te brojnih donatora. Organizatori na taj način podupiru rad na uređivanju vrtova predškolskih i školskih ustanova i učeničkih domova, vodeći pritom brigu o energetskoj učinkovitosti i očuvanju prirode općenito. Nagrade je, između ostalih, uručila Vesna Šerepac, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Virovitičko-podravska županija već godinama je perjanica nagrada za najljepše školske vrtove, a to se potvrdilo i ove godine. Školama na slatinskom i orahovačkom području dodijeljeno je čak pet priznanja, što pokazuje da veliki napori na uređenju okoliša škola nisu bili uzaludni.

Priznanje za poseban vrtni element dobile su OŠ Vladimira Nazora Nova Bukovica u kategoriji ‘sobno bilje‘ i Industrijsko-obrtnička škola Slatina u kategoriji ‘cvjetna haljina‘. Istodobno, Industrijsko-obrtnička škola Slatina, dobila je i treću nagradu u kategoriji ‘Očuvanja tradicijskog uzgoja‘, kao i OŠ Mikleuš, koja je dobila treću nagradu u kategoriji ‘Učionica na otvorenom‘.
U glavnoj kategoriji ‘Najljepši školski vrt‘, OŠ Antuna Gustava Matoša iz Čačinaca osvojila je drugu nagradu u Hrvatskoj.
Nagrade i priznanja preuzeli su ravnatelji škola, Kristina Krmpotić iz Čačinaca, Lareta Žubrinić iz Nove Bukovice, Dragan Kraljik iz Mikleuša i voditeljica školskog vrta IOŠ Slatina Ružica Pekar.

Na svečanosti su također bili pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju VPŽ Martina Bunić te načelnik Općine Mikleuš Robert Grabar i načelnik Općine Čačinci Alen Jurenac.

Industrijsko-obrtnička škola u Slatini prošle je godine za svoje učenike organizirala niz radionica iz područja održivog razvoja. Tada je praktični dio uređivanja školskog vrta s prenamjenom i recikliranjem starih odbačenih predmeta osmislila i realizirala voditeljica školskog vrta Ružica Pekar, koja je s učenicima ispred školske zgrade stvorila pravu cvjetnu oazu, urbani vrt u kojemu svi učenici škole rado provode školske odmore i slobodno vrijeme. Škola je prvi puta prijavila svoj vrt na natječaj projekta HRT-a “Najljepši školski vrtovi” još 2018. godine.

“Volim se baviti uređenjem vanjskih prostora, to radim i kod svoje kuće pa sam dio iskustava prenijela i u školu,” rekla je Ružica Pekar uz napomenu da su učenici pomogli i u prikupljanju starina koje su pridonijele ljepoti prostora.
Te godine slatinska škola osvojila je priznanje za originalnu ideju u vrtu, OŠ Vladimira Nazora iz Nove Bukovice osvojila je drugu nagradu za najljepši školski vrt u državi, priznanja su dobile i Tehnička škola Virovitica te OŠ Antuna Gustava Matoša Čačinci, a posebnu nagradu za promicanje ekoloških vrijednosti i rad na školskom vrtu dobila je OŠ Mikleuš. Industrijsko-obrtnička škola iz Slatine 2019. godine dobila je priznanje za poseban doprinos vrtnoj kulturi i vještini.

Sve je to dokaz da je uređivanje školskih okoliša kontinuirana aktivnost, što cijelom natječaju daje posebnu vrijednost.
mf (Petar Žarković, Glas Slavonije)

Pobjednici

Zlatnu povelju HRT-a za pobjednički školski vrt osvojila je Osnovna škola Sirač, najljepši je vrtić Sunčica iz Krapine, najljepšu učionicu na otvorenome ima OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića iz Varaždinskih Toplica, Zelenu povelju FZOEU osvojila je OŠ Lipik, nagradu za tradicijski uzgoj osvojila je OŠ Draž u Baranji, a najljepšu područnu školu ima OŠ Gola – Područna škola Otočka.

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button