DOGAĐANJANASLOVNICA

„Najbolja praksa u lokalnoj samoupravi: Program razmjene iskustava Hrvatske i Turske“ – gradonačelnik Ostrošić u Istanbulu

U Istanbulu se od 2. do 8. veljače ove godine održava manifestacija pod nazivom „Najbolja praksa u lokalnoj samoupravi: Program razmjene iskustava Hrvatske i Turske“ u organizaciji Turske agencije za suradnju i koordinaciju – TIKA i Zajednice gradova i općina turskog svijeta – TDBB u Istanbulu.

U sklopu Programa razmjene iskustva na razini lokalne samouprave na primjerima Hrvatske i Turske čiji je moderator, koordinator-ataše programsko-koordinacijskog ureda TIKA-e u Zagrebu, Haşim Koç koji je jučer dočekao 5-oricu hrvatskih gradonačelnika i načelnika među kojima je i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić, u zagrebačkoj Zračnoj luci „Franjo Tuđman“ gdje je ujedno održan i kratki sastanak.

Do sada je na ovakvoj razmjeni sudjelovalo 47 zemalja, a ovo je prva delegacija iz naše zemlje u kojoj su predstavnici gradova Hrvatska Kostajnica i Slatina, općina Darda i Jasenice te voditelj Hrvatske zajednice općina.

Ovaj poziv proizlazi iz dobrih odnosa u proteklom periodu između predstavnika Republike Turske i TIKA-e s nekoliko općina i gradova u Republici Hrvatskoj.

Sudjelovanjem gradonačelnika Ostrošića u ovome Programu, Slatina i TIKA nastavljaju suradnju započetu prije dvije godine u sklopu koje će u svibnju u Slatini ponovno biti organiziran Dan turske kulture koji će objediniti niz kulturnih i drugih zanimljivih događanja poput izložbi, predavanja, prikazivanja filmova, prezentiranja gastronomske ponude…, a TIKA planira zatvaranje financijske konstrukcije vezane za ranije obećano financiranje dvaju projekata u Slatini u koje su uključeni Dječji vrtić Zeko i Zavičajni muzej Slatina.

Program „Najbolja praksa u lokalnoj samoupravi: Program razmjene iskustava Hrvatske i Turske“, započinje danas posjetom Općini Zeytinburnu gdje će se održati prezentacija projekta „Nula otpada“, a potom i terenski obilazak u sklopu kojega će se održati posjet Zajednici gradova i općina turskog svijeta – TDBB, obilazak Muzeja Panorama i Kuća kulture turskog svijeta.

Sutra je na rasporedu posjet predsjedništvu Općine Bağcılar, gdje će biti održano predavanje na temu Javno zdravstvo u lokalnoj upravi i pomoć skupinama u nepovoljnom položaju, odnosno osobama s invaliditetom i starijim osobama.
Uslijedit će terenski posjet Općini Başakşehir i prezentacija “Prikupljanje i razdvajanje smeća u općinama”.

Srijeda, 5. veljače rezervirana je za posjet predsjedništvu Općine Beykoz, uz prezentaciju pod nazivom „Usluge socijalne općine“, a potom i za posjet Općini Sancaktepe gdje će uz terenski obilazak biti održana i prezentacija „Usluge njege u kući“.

U četvrtak, 6. veljače hrvatska će delegacija u pratnji svojih domaćina posjetiti Općinu Üsküdar gdje je pripremljena prezentacija imena „Postrojenje za prikupljanje i odvajanje“ te obilazak Povijesnog poluotoka.

U petak 7. veljače sudionici Programa posjetit će Općinu Eyüpsultan gdje će im biti prezentirani „Tečajevi stručnog usavršavanja“, a gostovat će i u Općini Beyoğlu koja je pripremila prezentaciju „Život bez prepreka, Beyoğlu bez prepreka“ nakon koje će se održati svečana večera povodom završetka programa i podjela certifikata.

Posljednjeg dana boravka u Turskoj u subotu 8. veljače, sudionici ovoga Programa imati će priliku prije povratka u svoje matične države i za upoznavanje i obilazak Istanbula.
(Mihaela Feldi/Foto: Grad Slatina)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button