DOGAĐANJAGOSPODARSTVONASLOVNICA

NAJAVLJENA NEPOSREDNA PRODAJA SLATINSKE TVRTKE AGRODUHAN: Zaustavili smanjenje površina duhana i sačuvali proizvodnju

Prvi put su ugovorene veće površine negoli prethodne godine. Proizvodnja duhana u prošlosti je omogućila razvoj sela i zadržavanje stanovništva na ovom području


Slatinska tvrtka Agroduhan jedini je hrvatski otkupljivač i prerađivač duhanskog lista u većinskom državnom vlasništvu. Budući da je Upravno vijeće CERP-a (Centra za restrukturiranje i prodaju, koji je pravni sljednik Agencije za upravljanje državnom imovinom), odobrilo uvjete za neposrednu prodaju većinskog vlasničkog paketa od 89,8 posto temeljnog kapitala Agroduhana, zanimalo nas je kako posluje i kakva je situacija u tom slatinskom poduzeću.

Od člana Uprave i direktora Krešimira Hrgovića doznali smo da je Agroduhan desetogodišnji trend smanjivanja površina pod duhanom ove godine uspio zaustaviti i prvi put ugovorene su veće površine negoli prethodne godine. Naime, proizvodnja duhana u prošlosti je omogućila razvoj sela i zadržavanje stanovništva na ovom području, ali ta je proizvodnja od osamdesetih godina u Hrvatskoj, kao i u cijeloj Europi, u stalnom opadanju zbog nedostatka radne snage, enormnog povećanja troškova energenata i poboljšavanja uvjeta proizvodnje ostalih ratarskih kultura.

– Povećanje površina pod duhanom rezultat je ostvarenih solidnih i svake godine sve većih prinosa u proizvodnji, osiguravanja duhana od suše, povećane otkupne cijene duhanskog lista za 43 posto, odnosno prosječno 1 euro po kilogramu i stabiliziranje cijena energenata. Najveći doprinos takvom stanju je sortiment koji Agroduhan osigurava kooperantima, a koji nabavljamo u SAD-u, Brazilu, Francuskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, i odabiremo najpotentnije, otporne i nove sorte. Tim sortimentom, ali i agrotehničkim mjerama, preporukama naše terenske službe te brigom kooperanata, radimo određenu disperziju rizika i postižemo rast prinosa po jedinici površine i veće prihode kooperanata – kaže direktor Hrgović.

U financijskom smislu Agroduhan je prošle godine ostvario ukupne prihode u iznosu 63.819.000 kuna i ukupni poslovni prihodi su 15 posto veći u odnosu na 2021. godinu. Ostvarena je brutodobit u iznosu od 5.900.000 kuna, netodobit iznosi 4.800.000 kuna, i uplaćen je porez na dobit u iznosu od 1.047.000 kuna. Važno je napomenuti da su prihodi od gotovih proizvoda, što znači čisti izvorni prihodi porasli za 37 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Cjelokupna se proizvodnja izvozi uz avansno plaćanje, a upravo je kvalitetan proizvod omogućio rast prodajnih cijena i prihoda.

Agroduhan svojim kooperantima osigurava sav repromaterijal i financira kompletnu proizvodnju i energente, a obavlja i kreditiranje kooperanata. Osim prerade duhana od kooperanata, obavlja i uslugu obrade duhanskog lista za partnera iz inozemstva (German Tobacco, nap. a.), što je dodatni izvor prihoda. Obrađene količine duhana skladište se u Agroduhanu, što se također naplaćuje, a potom se distribuiraju njihovim krajnjim kupcima diljem svijeta. U sadašnjem ciklusu tijekom travnja i svibnja bit će obrađeno više od milijun kilograma duhanskog lista.

Godine 2017. kreditno zaduženje Agroduhana kod Hrvatske poštanske banke iznosilo je 26,4 milijuna kuna, a obveze danas iznose 13,2 milijuna kuna. Gledajući glavnicu, kamatu i naknadu, banci je u tom vremenu uplaćeno više od 18 milijuna kuna. Zbog te kreditne obveze prema HPB-u Uprava Agroduhana predlaže usporavanje vraćanja duga CERP-u (oko 16 milijuna kuna) do konačne otplate kredita banci, a potom bi povećali iznos otplate CERP-u. Budući da je prodaja društva u tijeku, i ako dođe do realizacije prodaje, novi investitor stupit će u pregovore o realizaciji te obveze prema CERP-u.

Strateško značenje za gospodarstvo

– Pokušavamo racionalizirati poslovanje gdje god je to moguće. Imamo 47 stalno zaposlenih radnika, tijekom obrade zapošljavamo oko 80 sezonskih djelatnika, a i značajan broj kooperanata proizvodnjom duhana ostvaruje egzistenciju svojih obitelji. Agroduhan posluje od 1955. godine, nekada je zapošljavao bitno veći broj stalnih i sezonskih djelatnika, ali još uvijek je značajan čimbenik i mogli bismo reći tvrtka od strateškog značenja za gospodarstvo Slatine i okolice. U posljednjih deset godina uplaćeno je više od 33 milijuna kuna poreza i doprinosa u državni proračun, a tu je i porez da dobit. Naš interes je da Agroduhan nastavi s poslovanjem i da sačuvamo proizvodnju duhana. Ako dođe do prodaje, novi investitor sigurno neće gasiti proizvodnju, očekuje se da će novim idejama i novim ulaganjima pridonijeti rastu proizvodnje i poslovanja – kaže direktor Krešimir Hrgović.
(Petar Žarković, Glas Slavonije/Foto: Petar Žarković)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button