CORONAVIRUS INFONASLOVNICA

Nacionalni stožer civilne zaštite: Ovo su sve nove mjere od kojih neke stupaju na snagu već od subote 6. studenog

Nacionalni stožer civilne zaštite najavio je da se od 15. studenog širi upotreba Covid potvrda koje će biti obvezne za korisnike i zaposlenike javnih i državnih službi, a od subote 6. studenog se dodatno ograničavaju okupljanja.

Za sprječavanje širenja zaraze potrebno je djelovati u tri smjera: postići što veću procijepljenost, ograničiti okupljanja, postići što veću sigurnost prilikom obavljanja poslovanja koja se neće ograničiti – kazao je na konferenciji za medije načelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović.

Najavio je da će se zbog toga uvesti nove epidemiološke mjere, od sutra se ograničavaju okupljanja, a od 15. studenog širi upotreba Covid potvrda.

Tako će potvrda o cijepljenju, preboljenju i negativan test od sredine studenog biti obavezna za sve zaposlenike državnih i javnih službi, kao i za građane koji će se koristiti njihovim uslugama i dolaziti u njihove prostore. Iz Stožera su najavili da će se u još širu upotrebu Covid potvrda ići također od sredine studenog, ako brojke novozaraženih nastave rasti, a tada će se uvesti u ugostiteljske objekte, odnosno kafiće, restorane, teretane, rekreacijske i fitness centre u zatvorenom.

Božinović je najavio da će se testiranje moći obaviti samo u registriranim ustanovama, a da će za početak, trošak testiranja snositi poslodavac na zahtjev zaposlenika.

Istaknuo je da, ako ne dođe do poboljšanja situacije, od 4. siječnja uvode Covid potvrde koje će moći dobiti samo one osobe koje su cijepljene ili su preboljele covid-19, odnosno više ih neće dobiti oni koji su se testirali.

Taj razmak je ostavljen jer je to dovoljno vremena za sve one koji se nisu cijepili da se stignu cijepiti do početka sljedeće godine – kazao je Božinović.

Stožer je novom odlukom koja na snagu stupa sutra, u subotu 6. listopada, dodatno ograničio okupljanja u zatvorenom i na otvorenom.

Od subote 6. studenog su tako zabranjena sva javna okupljanja u zatvorenim prostorima iznad 50 osoba, osim onih na kojima sudjeluju osobe koji imaju Covid potvrdu, ali od sada će biti obvezno i nošenje maski te održavanje distance.

Na javnim okupljanjima na otvorenom, mogu se organizirati događanja iznad 100 sudionika samo ako svi sudionici imaju EU digitalnu Covid potvrdu. Iznimno, na otvorenom će se moći održavati događanja iznad 100 osoba samo uz odobrenje HZJZ-a koji će izraditi epidemiološki okvir.

Sva se okupljanja ograničavaju tako da moraju završiti do 24 sata, uz izuzetak kino projekcija koje su započele do 23 sata te svadbenih svečanosti na kojima svi imaju covid potvrdu. Svadbe tako moraju završiti najkasnije do 2 sata iza ponoći, a razmotrit ćemo i dodatna vremenska ograničenja – najavio je Božinović.

Kongresi i konferencije moći će se održavati uz uvjet da svi imaju Covid potvrdu, nose masku i održavaju distancu.

Sportska natjecanja moći će se održavati uz prisustvo gledatelja u zatvorenom samo ako svi imaju Covid potvrdu te obvezno koriste maske za lice. Covid potvrde morat će imati i sudionici natjecanja na otvorenom, ali neće morati nositi maske – kazao je Božinović.
(hina, Fotografija: Ilustracija)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button