DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama u Udruzi Vretenac Slatina

Odluka o proglašenju Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama donesena je na sjednici Hrvatskog sabora 2017. godine, a obilježava se svake godine 16. svibnja.

Ovaj dan obilježava se s ciljem senzibiliziranja javnosti na prava i mogućnosti osoba s intelektualnim teškoćama, ali i kako bi se pokazalo da su i oni ravnopravni članovi zajednice društva u kojem žive.

Udruga Vretenac Slatina tim povodom i ove godine pripremila je brojne aktivnosti kojima je obilježila ovaj dan!

Prvotno su održani 1. inkluzivni sportski susreti 9. svibnja u sklopu projekta Pokreni promjenu II, na školskom igralištu Osnovne škole Eugena Kumičića pod vodstvom učitelja Tomislave Medvedović i Borivoja Kocića te edukacijskih rehabilitatorica Patricije Karaman, Ivane Sabolić i Anje Majdenić. Cilj ovih susreta bio je promicanje inkluzivnog društva i poticanje suradnje i prijateljstva između svih učenika bez obzira na njihove razlike. Osim toga, sportski susreti ove vrste, mogu smanjiti stigmatizaciju i diskriminaciju učenika s teškoćama u razvoju te poboljšati svijest i razumijevanje drugih učenika o njihovim potrebama i izazovima.

Vretenci su potom na sam dan obilježavanja Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama, 16. svibnja 2023. sudjelovali na radionici u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina pod nazivom „Prava osoba s invaliditetom“ koju je održala ravnateljica knjižnice, Neda Mađarac, a na istoj su se pridružile i slatinske patronažne sestre. U sklopu ove aktivnosti, sudionici su se bavili pitanjem prava za osobe s invaliditetom, a radionica se sastojala od pisanja i razgovora o ljudskim pravima.

Kako bi ostali aktivni i razmišljali o svom zdravlju, pod vodstvom licencirane Relax kids trenerice; Melite Schmitz, sudjelovali su i na radionici JUST RELAX! Relax kids radionica prilagođena je osobama s teškoćama u razvoju i odvija u sedam koraka: Pokreni se-Igraj se-Istegni se-Osjeti-Diši-Vjeruj-Opusti se.

Kroz radionicu sudionici pomoću fizičkih vježbi aktiviraju i zagriju tijelo, te uz timske igre uče surađivati i poštovati druge osobe, ali i zauzeti se za sebe. Tijekom treninga posebna pažnja posvećuje se koraku istezanja i masiranja tijela u kojoj se sudionici opuštaju i smiruju tijelo i duh i na taj se način pripremaju za opuštanje koje se odvija na kraju treninga.

Ono najbolje i najslađe Vretenci su ostavili za kraj, naime u petak, 19. svibnja održali su Večer s volonterima u sklopu aktivnosti Hrvatska volontira. Prva aktivnost bila je priprema sladolednih kupova gdje su se svi angažirali u odabiru raznih okusa sladoleda, voća i preljeva kako bi izrazili svoju kreativnost i stvorili jedinstvene sladoledne kupove. Nakon što su svi bili zadovoljni svojim sladolednim kreacijama, vrijeme je došlo za drugi dio večeri – KARAOKE! Parovi su se formirali između članova Udruge i volontera te su se jedan po jedan usudili stati pred mikrofon i zapjevati omiljene pjesme. Bez obzira na to je li netko bio izvrstan pjevač ili samo uživao u trenutku, svi su se osjećali prihvaćeno i podržano. Ova aktivnost omogućila je svima da se izraze na svoj način, bez osuđivanja ili pritiska.

Vretenci i volonteri ovim druženjem, zapisali su još jedan poseban zajednički trenutak, u kojem su mogli biti autentični, dijeliti smijeh i ostvariti vrijedne veze. Ovakve aktivnosti ne samo da pružaju radost i zabavu, već promiču inkluziju i prihvaćanje među svima nama!
(mf/Izvor: UOSIT Vretenac Slatina)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button