DOGAĐANJANASLOVNICA

Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja obilježen i u OŠ Eugena Kumičića Slatina

Dan ružičastih majica obilježava se kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, a obilježavanje je započelo u Kanadi kao znak podrške dječaku koji je trpio vršnjačko nasilje u školi samo zato što je bio odjeven u ružičastu majicu. Njegova je ružičasta majica simbolizirala  potporu teško bolesnoj majci.

Osnovna škola Eugena Kumičića Slatina također se danas priključila ovoj akciji nošenjem ružičastih majica čime su željeli pokazati da su svi u školi tolerantni jedni prema drugima i da žele izbaciti nasilje između različitosti.
Tim povodom u školi je jučer održan sastanak Vijeća roditelja, na kojemu su sudjelovali kontakt policajci Policijske postaje Slatina Željko Lukaček i Stjepan Srednoselac koji su održali predavanje o cyber bullyingu, te ukazali na određene situacije i poteškoće u kojima se djeca mogu naći a da roditelji toga nisu svjesni.
Pedagoginja škole Andrea Grahovac iznijela je roditeljima školske aktivnosti koje se provode kako bi se suzbilo nasilje.
Škola ima i dječje web detektive s posebnim licencama, a koje je prošle godine u svoj program uključio Centar za nestalu i nezbrinutu djecu Osijek, kako bi pratili društvene mreže na internetu i u slučaju pronalaska neprimjerenih sadržaja za njihovu dob alarmirali Centar u Osijeku.

Na sastanku je donesen zaključak kako će se na inicijativu Vijeća roditelja krenuti s anketom prema roditeljima da se djeci zabrani nošenje mobitela u školu, budući nema gotovo nikakve komunikacije među djecom osim putem mobitela i to se smatra jednom vrstom ovisnosti.

“Djeca su upoznata s informacijom da ih se prati na društvenim mrežama i nadamo se da će to utjecati na njih kako bi se i cyber nasilje smanjilo kao što se dogodilo s fizičkim nasiljem u školi kojega sada gotovo više i nema.”- rekla je ravnateljica Božica Majhen te uputila poruku djeci i roditeljima koja glasi: “Djeco pustite mobitele iz ruke, igrajte se društvenim igrama poput, čovječe ne ljuti se, šaha, mlina, kartanja … družite se, idite na snijeg dok ga ima. A roditelje upozoravam da moraju kontrolirati svoju djecu budući opasnosti vrebaju i nikada ne možete biti sigurni da se nasilje neće dogoditi i vašem djetetu.”(mf/Foto:Robert Turkalj)


 

 

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button