NASLOVNICAOPĆINEUDRUGE

NA ZAGORSKIM JESENIMA U JOSIPOVU: Udruge žena predstavile očuvanu baštinu

Na tradicionalnoj, vrlo posjećenoj folklornoj manifestaciji Udruge žena Josipovo Zagorske jeseni svojim radovima predstavilo se nekoliko udruga koje se bave kreativnom ručnom izradom različitih ukrasnih i uporabnih predmeta u skladu s tradicijom i narodnim običajima svoga kraja.

Udruga Rukotvorine iz Zdenaca, koja provodi višegodišnji projekt „Od zrna lana haljina tkana“, predstavila se ručno izrađenim podmetačima, koji su zaštitni suvenir udruge, tkanim ručnicima, bocama sa zlatovezom i bocama opletenim na razne načine, a prema riječima predsjednice Rajke Abramović, svi ručni radovi svode se na tkanje. Žena u udruzi koriste tehniku koju znaju, a tkanjem se najviše bave Marija Rončević, Margita Mikić, Ruža Zvonarić i Katica Tajz. – Susreti kakav organizira Udruga žena u Josipovu služe očuvanju tradicije starinskih običaja i prenošenju tih običaja na mlade. Njih, nažalost, takve stvari slabo zanimanju, oni dođu, pogledaju, i odu. – kaže predsjednica Rukotvorina. Članice udruge organizirale su tombolu po simboličnih deset kuna, u kojoj su nagrade bile njihovi radovi, opletene bočice, privjesci, tabletići, nakit, a svaka je tombola bila dobitna.

Među udrugama koje su se predstavile u Josipovu bila je i slatinska Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac. – Drago nam je što je udruga pozvana da predstavi radove naše djece i njihovih mama. Prodajom tih radova skupljamo novac, a onda se dogovaramo kako bi djeca htjela da utrošimo taj novac. Dio ostavljamo za nove materijale, a ostatak trošimo kako djeca hoće. Neki bi htjeli na pizzu, neki na sladoled, a neki na kupanje. Naš je bedž vretenac, njega izrađujemo uz ostale stvari vezane za starinu, da se mladi sjete da je u prošlosti bilo i nešto lijepo, da se može igrati krpenim lutkicama, bebicama, jastučićima, mirisnim stvarima… ispričala nam je Jelica Hržina, koordinator roditelja u Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama.

Udruga Poklonček iz Koprivnice ima samo desetak članica, ali one vole ručni rad pa izrađuju zanimljive sitnice koje su, kako i samo ime udruge kaže, pogodne za poklone dragim osobama, premda nemaju svoje autohtone suvenire. Članica udruge Jasna Rudec kaže da Poklonček već treći puta sudjeluje na Zagorskim jesenima u Josipovu. – Baš nam je lijepo ovdje, uvijek nas lijepo ugoste, a na velikim manifestacijama nije tako ugodno ozračje kao ovdje.      

U Josipovu se predstavilo još nekoliko udruga, među njima i Udruga Cer iz Crnca. Sve su one pokazale kako se može ugodno i korisno iskoristiti slobodno vrijeme te druženjem i s malo napora u vrijeme ubrzanog tehnološkog napretka očuvati kulturnu baštinu svoje sredine.     
(Petar Žarković, Glas Slavonije/Fotografije snimio Petar Žarković)

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button