DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Na Višnjici održana radionica za udruge članice Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize i Saveza društava distrofičara Hrvatske

Danas (13. lipnja) je na pustari Višnjica održana Skupna regionalna radionica za udruge članice Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize i Saveza društava distrofičara Hrvatske s područja istočne Hrvatske. Jedan od domaćina radionice bila je Udruga osoba s invaliditetom Slatina čija je predsjednica Diana Zelenka također aktivno sudjelovala u radu iste.

Voditeljica radionice, ujedno i jedna od najzaslužnijih osoba u Hrvatskoj za pokretanje brojnih pozitivnih promjena u smjeru poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom, bila je Marica Mirić, predsjednica Saveza društava distrofičara Hrvatske – SDDH

“Mi ovu današnju radionicu održavamo u sklopu provedbe Nacionalne sustavne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, a kojom kojim imamo za obvezu osnažiti lokalne udruge članica dva saveza organizatora. Tematska područja radionice su na koji način bolje funkcionirati, na koji način se udruge mogu povezati i vertikalno i horizontalno, suradnja s lokalnom zajednicom u cilju provođenja Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, kakvi izazovi stoje pred udrugama u narednom razdoblju i kako uopće zagovarati pitanja osoba s invaliditetom da bi bili što efikasniji kako na lokalnoj, a tako i na nacionalnoj razini. Važno nam je stvarati tzv. ‘koalicije’ sa svim udrugama civilnog društva, da sa njima što uže surađujemo jer pitanja koja se pojavljuju poput siromaštva, zelene Hrvatske, solidarne te održive Hrvatske su i pitanja koja se itekako tiču udruga osoba s invaliditetom, ali i svih stanovnika Hrvatske. I upravo u tom smjeru pokušavamo osnažiti kapacitete naših udruga da bi što snažnije djelovali” – rekla je Marica Mirić.

Na pitanje kakav je danas u Hrvatskoj status i položaj osobe s invaliditetom Mirić spremno odgovara – “Po prvi puta nakon dugo godina mogu konačno reći da sam zadovoljna. S obzirom da konstantno pratite naš rad poznato vam je da osobe s invaliditetom nisu imale prava koja danas imaju. Promijenjen je Zakon o socijalnoj skrbi. Više osobe koje imaju veća primanja, koje rade, ne ovisi im inkluzivni dodatak koji će sada dobivati bez obzira na primanja ili imovinu.  Inkluzivni dodatak je nešto novo, to je nadoknada za troškove invaliditeta i on je danas zavisno o stupnju invaliditeta od 138 do 720 eura. To je značajan novac za te osobe s kojim mogu pokriti troškove gdje društvo još nije učinilo sve ono što treba. Također donesen je Zakon o osobnoj asistenciji koji pruža osobama s invaliditetom da se lakše uključe u društvo, da žive kvalitetnije, da vode što samostalniji što neovisniji život. Tu je i itekako značajan projekt Zaželi kojim je premrežena cijela Hrvatska. Ove godine dobili smo i nove iskaznice za osobe s invaliditetom, nacionalnu i europsku, koje im daju prava ne samo u Hrvatskoj već i u cijeloj Europi. Izmijenjena je parkirališna kartica kao i sustav naplate cestarina koji više nije vezan za posjedovanje vozila nego za samu osobu s invaliditetom više od 80 posto na donje ekstremitete. Sve navedeno, sve te pozitivne promjene, čine jednu zadovoljavajuću osobnu razinu za osobe s invaliditetom. Ono što nas posebno čini sretnima je to što smo dobili sustavno financiranje udruga osoba s invaliditetom. Prije nekoliko dana, 7. lipnja, donesena je odluka o odobrenju za 80 projekata koje će udruge provoditi naredne tri godine nakon čega ulaze u program kontinuiranog financiranja. Ako me pitate gdje još ima mjesta za dodatan iskorak i poboljšanje to je rana intervencija, prijevoz osoba s invaliditetom, socijalno stanovanje i uopće položaj osoba s invaliditetom u odnosu na postojeći pravilnik o ortopedskim i drugim pomagalima iz razloga što je taj pravilnik zastario. Moram spomenuti da je osobama s invaliditetom zahvaljujući napretku tehnologije, digitalizacije i umjetne inteligencije, uvelike olakšan život” – zaključila je Mirić.

Osim nje gost radionice bio je i Ivica Bašić, predsjednik Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize koji je između ostalog govorio sudionicima radionice o konkretnom primjeru odlične suradnje udruge i lokalne zajednice kao što je suradnja Udruge Toms iz Trogira čiji je i predsjednik, i tamošnje lokalne zajednice.

Na radionici na Višnjici sudjelovali su predstavnici udruga iz Požege, Daruvara, Virovitice, Slavonskog Broda i naravno Slatine.

U popodnevnim satima na istom mjestu održat će se i stručna edukacija osposobljavanja osobnih asistenata za rad s korisnicima s invaliditetom.

Diana Zelenka, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Slatina, Ivica Bašić, predsjednik Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize i Marica Mirić, predsjednica Savez društava distrofičara Hrvatske

Damir Jukić

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button