DOGAĐANJANASLOVNICA

NA USKRSNI PONEDJELJAK: Biskup Škvorčević krstio šesto i četvrto dijete u obiteljima Vašiček i Grgić

„Isusov pobjednički život naša je nada da ljudska sudbina u Hrvatskoj neće biti izgubljena.„


Na Uskrsni ponedjeljak, 18. travnja, požeški biskup msgr. Antun Škvorčević pohodio je Župu bl. Ivana Merza u Slatini te predvodio središnje župno euharistijsko slavlje, tijekom kojega je krstio Mariju, šesto dijete u obitelji Vašiček, te Nou, četvrto dijete u obitelji Grgić. Dobrodošlicu su mu poželjeli i zahvalnost za dolazak izrazili Anđela Vašiček, najstarija sestra male Marije, i župnik preč. Nikola Jušić.

„Ako vjerom razumijemo pobjedu života nad smrću, Uskrs je doista dan kada Bogu treba zahvaljivati svim srcem što nas nije pustio našim lutanjima, nemoćima i neistinama… Ovi roditelji sa šestim i četvrtim djetetom imaju iskustvo života daleko veće od onih koji svojom sebičnošću ne žele prinijeti žrtvu ljubavi da bi imali iskustvo što je to život u njegovoj dubini i zamršenosti,“ rekao je biskup u svojoj propovijedi.

Pojasnio je biskup Škvorčević kako je Isus žrtvom svojom na križu, žrtvom ljubavi, pobijedio smrt te ustvrdio kako neće peto ili šesto dijete prihvatiti u svoj život oni koji nisu razumjeli istinu o ljubavi. Ljubav pobjeđuje kad se netko žrtvuje, kad je spreman umirati. Uvijek se život rađa kroz nečije umiranje, kad je netko u braku spreman položiti sebe za suprugu, za supruga, položiti sebe za djecu. Ako nema takvih, nema života, rekao je biskup u nadahnutoj propovijedi i dodao kako je Isus prihvatio živjeti ljudsku ljubav na taj način da je prihvatio i umiranje. Prihvatio je umiranje da bi život pobijedio.

„Dragi roditelji ove male djece, dok vam još jedanput čestitam Uskrs, čestitam vam na pobjedi života iz vaših roditeljskih umiranja, iz vaše ljubavi koja se žrtvuje za život, za djecu. Vi ste zato posebni svjedoci što se u Hrvatskoj može dogoditi kad se vjeruje Isusu Kristu, onome koji je položio za nas život da bi života bilo. Tko u Hrvatskoj misli da će drugim putem više životu pridonijeti, nego tim Isusovim putem, umirući i polažući sebe za drugoga, za život, taj se zavarava, jer sebičnošću se ništa ne može postići.“

Prema riječima biskupa Škvorčevića, krštenje je u davno doba bilo na svoj način znakovitije, jer se sastojalo u uranjanju u vodu i izranjanja iz vode pa  je pojasnio značenje vode u prirodi, u čovjekovu životu i u krštenju.

„Neki to pokušavaju i danas činiti, pokatkad vrlo nespretno, i nije u tome krštenje, ali je neki znak tu prisutan. Voda je znak života, bez nje neće isklijati sjemenka i rasti stabljika, bez vode nema života u prirodi. Voda ima to snažno, životno značenje, ali mi dobro znamo što su to poplave, pa je na svoj način i protuživotni element. Ali voda i čisti, iz nje izlazimo očišćeni. Ova mala djeca baš tim putem, kroz vodu koja ih dotiče u krštenju postaju dionici Isusovoga djela, njegova uskrsnuća i pobjede života kroz umiranje. Neka upravo taj Isusov pobjednički život raste i djeluje u Hrvatskoj, jer to je naša nada da naša ljudska sudbina u Hrvatskoj neće biti izgubljena. U tom svjetlu umiranja, u kojem pobjeđuje život, gledamo i patnje onih koji su u Ukrajini, koji ovih dana umiru zbog toga što im je netko dodijelio zbog svoje sebičnosti i svojih interesa sudbinu bezvrijednosti… Mi u Isusu Kristu vidimo svjetlo i u patnjama, osobito onih koji su nedužni.“            

Na kraju euharistijskog slavlja biskup je roditeljima krštene djece još jednom čestitao i zahvalio što je i po tim rođenjima naša Hrvatska postala bogatija. Biljana i Dario Vašiček ponosni su roditelji Anđele, Jakova, Marte, Josipa i Ane, a sada im se pridružila i mala Marija, dok roditelji Martina i Ivo Grgić imaju tri djevojčice, a sada su Nika, Mia i Iva dobile brata i sigurno će mali Noa biti mezimac cijele obitelji. Nakon svete mise biskup je djeci obitelji Vašiček i Grgić uručio darove, a roditeljima novčani prilog Požeške biskupije.
(Petar Žarković, Glas Slavonije)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button