NASLOVNICAŽUPANIJA

Na svečanoj sjednici Županijske skupštine, dodijeljena javna priznanja Virovitičko-podravske županije za 2023. godinu

Na svečanoj sjednici Županijske skupštine VPŽ, dodijeljena su javna priznanja za 2023. godina. Priznanja i nagrade, uz nazočnost, između ostalih, predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, dodijelili su predsjednik Skupštine Dinko Begović i župan Igor Andrović.

Najviši izraz priznanja, Zlatnu plaketu i to za izuzetne rezultate u očuvanju okoliša te zaštitu, održavanje i promicanja Parka prirode kao i ostvarena ulaganja u projekte kojima je cilj unapređenje turističke i druge ponude, primila je Javna ustanova Park prirode Papuk.

Godišnje nagrade primili su Degal tehnika iz Virovitice (za iznimne rezultate u korištenju i promociji obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti), Rajko Stilinović iz Pitomače (za izniman doprinos osnivanju i djelovanju Glazbenog festivala Pjesme Podravine i Podravlja Pitomača, a u prigodi 30 godina postojanja festivala), Borivoj Kocić iz Slatine (za iznimne rezultate i doprinos razvoju školskog sporta), Rukometni klub Orahovica (za iznimne rezultate ostvarene u športu u prigodi 50 godina postojanja) i OPG Luka Ivoš iz Gornjeg Bazja (za ostvarene rezultate u razvoju poljoprivrede na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu).

Povelja humanosti posthumno je dodijeljena Nedjeljki Pejanović primila je njena kćerka Maja Marušić Marić,, dok su godišnje nagrade dodijeljene Danijelu Pranjiću (promocija sporta), DVD-u Voćin (razvoj i zaštita zajednice koju provode već 130 godina) te Zvonku Špoljariću (već 50 godina u sportu).

U ime svih ovogodišnjih dobitnika, zahvalio je Alen Jurenac, ravnatelj Javne ustanove Park Prirode Papuk.

 • Čast mi je stajati i govoriti u ime ovih ljudi pored mene, jer je njihova izvrsnost svima nama primjer i oslonac. Svatko od njih u svom području, a ujedinjeni u zajedničkom cilju kreiraju uvjete za dobrobit naših žitelja, plemenito se služeći prirodnim resursima i poštujući ljudske potencijale. Tako zajednički pridonose tome da ova županija postaje mjesto gdje se dolazi, ostaje, vraća i napreduje  – rekao je Alen Jurenac.

Osvrnuo se na važnost potpore koju je Park prirode Papuk imao u prethodnom periodu, a u kojem su ovo područje u kratkom roku, kaže, iz turističkog potencijala pretvorili u vodeću destinaciju kontinentalnog turizma. Prije pet godina imali su, rekao je, 35.000 posjetitelja, prošle godine premašili su 90.000, ove godine očekuju preko 100.000 posjeta.

 • Primjer je to što se sve može zajedničkom sinergijom sredstava, podrškom nadležnih ministarstava i predanim radom svih zaposlenika – rekao je Jurenac.

Rajko Stilinović, dobitnik ovogodišnje nagrade, također je zahvalio na tome što su Festival i sve što je donio županiji prepoznali i sami sugrađani.

 • Privilegija je primiti ovu nagradu, kao jednom od osnivača Festivala i to u godini kada i Županija i Festival slave svoj trideseti rođendan. Priznanje je to i četvorici naših suosnivača koji više nisu s nama, kao i svim ljudima koji u ovih 30 godina volonterski rade na promicanju Festivala. Najvažnija je promocija pjesama Podravine i Podravlja, na potki tradicijske i kulturne baštine, a na kojoj se stvaraju nove pjesme. U ovih trideset godina Festival je iznjedrio više od 1000 pjesama i ponosan sam što mogu primiti ovu nagradu i posvetiti je svima koji su svoje umijeće i dar utkali u njega – rekao je Rajko Stilinović.
 • POVELJE ZAHVALNOSTI
 • Danijel Pranjić

On je u karijeri došao do vrha, promovirajući Orahovicu, Virovitičko-podravsku županiju i Hrvatsku, diljem svijeta. Igrao je za, Bayern, Sporting Lisabon, Panathinaikos, Dinamo Zagreb, Celtu Vigo, Heerenveen, Osijek… A počeci njegove značajnije karijere, bile su u NAŠK-u iz Našica i Papuku iz Orahovice. Danijel Pranjić je najznačajnije nogometno ime koje je došlo s prostora Virovitičko-podravske županije. Ovaj proslavljeni hrvatski reprezentativac, u svetom dresu je skupio 58 nastupa, a ove godine, oprostio se od aktivnog igranja. Tim povodom, virovitičko-podravski župan, Igor Andrović, uoči Danijelove posljednje igračke utakmice, uručio je „Povelju zahvalnosti Virovitičko-podravske županije“ – za osobit doprinos i iznimne rezultate u razvoju sporta.

 • DVD Voćin

Za njih znaju reći kako su „malo društvo, ali im je srce veliko kao Papuk“. Tu, podno Papuka, u Voćinu, već više od 130 godina djeluje Dobrovoljno vatrogasno društvo Voćin. A za to vrijeme prošli su i Domovinski rat u kojem im je u potpunosti uništena imovina, ali su sve izgradili iz pepela. Oni su danas primjer sloge, hrabrosti, humanosti, poštenja i ljudskosti uz agilnu predsjednicu Mateu Doner. Među prvima su koji se odazivaju kada je pomoć potrebna. Ove godine, povodom Dan vatrogastva i Dana svetog Florijana, DVD Voćin i zapovjednik Zdravko Ojkić, dobili su nagradu ”Za najpothvat u hrvatskom vatrogastvu” za intervenciju prilikom pada zrakoplova kod Voćina.

 • Zvonko Špoljarić

Gotovo 50 godina, Zvonko Špoljarić je uz sport, uz svoju Vukosavljevicu, Špišić Bukovicu, Virovitičko-podravsku županiju, a posebno uz sportsku rekreaciju na selu gdje je prepoznat na razini cijele Hrvatske. Iza njega je šest osvojenih naslova prvaka na hrvatskim festivalima sportske rekreacije, ali i brojni sjajni rezultati na raznim državnim i županijskim natjecanjima. Uvijek je promovirao sport i važnost rekreacije i zdravlja, pritom podižući svijest o dobrobiti samog sporta, ali i humanitarnog rada odnosno turističke promocije svoga kraja. I danas je aktivan i danas, savjetima i velikim iskustvom, potiče rad onih koji se žele i koji se bave sportskom rekreacijom na selu.

 • POVELJA HUMANOSTI
 • Nedeljka Pejanović

Svi su je znali i svu su za nju imali samo riječi hvale, zvali su je „dobri duh Voćina“. Više od 30 godina Nedeljka Pejanović radila je kao medicinska sestra nesebično skrbeći o pacijentima, brinući o njihovom zdravlju, ali često im pružajući toplu riječ. Obožavali su je u Voćinskom kraju. Nena, kako su je svi zvali, pružajući pomoć 83-godišnjoj ženi čiji je život visio o koncu, na svojoj je humanoj dužnosti žrtvovala i vlastiti život. Stradala je u vozilu hitne pomoći, jer im je put prepriječio vozač pod utjecajem alkohola. Preminula je od teških ozljeda u prometnoj nesreći, ostavljajući i svoju obitelj, ali i sve one koji su je znali, koji su za nju imali samo riječi hvale, u neizmjernoj tuzi.

 • GODIŠNJE NAGRADE
 • Degal tehnika iz Virovitice (Godišnja nagrada za iznimne rezultate u korištenju i promociji obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti)

Osnovani su 2010. u Virovitici, a do danas bilježe 111 završenih i 82 projekta koji su u pripremi ili se trenutno izvode. Bave se specijalnim radovima u građevini, prednapinjanjem armirano betonskih konstrukcija i radovi s hidraulikom. Ovo je tvrtka koja je, između ostalog, izgradila Sky walk na Biokovu ili Vijadukt Prapratno, sudjelovala u gradnji autoceste C5… Strateški su se pozicionirali na ugradnju fotonaponskih sustava. Na niz tvrtki u ovom dijelu Hrvatske postavili su brojne fotonaponske elektrane čime značajno pridonose smanjenju energetskih troškova korištenjem obnovljivih izvora energije i očuvanju okoliša. Trenutno u Slatini grade najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj, snage gotovo 10 megavata s 21.360 fotonaponskih modula.

 • OPG-u Luke Ivoša iz Gornjeg Bazja (za ostvarene rezultate u razvoju poljoprivrede na obiteljskom poljoprivrednog gospodarstvu)

Kažu da svako veliko putovanje počinje „prvim, uglavnom malim korakom“… I za OPG Luke Ivoša, sve je počelo baš tako. U godini Olimpijskih igara, 2008., Luka je posadio buče golice i ubrzo počeo s proizvodnjom bučinog ulja. Sedam godina kasnije, izgradio je uljaru u Gornjem Bazju. Danas proizvodi bučino ulje, toplim ili hladnim prešanjem, djevičansko ili ekstra djevičansko, pritom osvajajući brojne nagrade diljem Hrvatske. Njegovo „Virovitičko djevičansko bučino ulje“ i „Bazjansko hladno prešano bučino ulje“ nositelji su oznake Hrvatske kvalitete Hrvatske gospodarske komore. Proizvodi i ulja od: lana, crnog kima, sikavice, oraha, lješnjaka. On proizvodi zdrave proizvode koji uglavnom stanu „u jednu žličicu“.

 • Borivoje Kocić iz Slatine (za iznimne rezultate i doprinos razvoju školskog sporta)

Krajem travnja, u sportskoj dvorani Osnovne škole u Bujama, održano je prvenstvo Hrvatske u ženskom hrvanju u različitim kategorijama, a Hrvački klub Slatina, imao je devet prvakinja Hrvatske u različitim uzrastima, a u čemu se posebno ističe Veronika Vilk, europska i svjetska juniorska prvakinja u hrvanju. Prošle godine, hrvačice Osnovne škole Eugena Kumičića, bile su prvakinje Hrvatske Hrvatskog školskog sportskog saveza. Iza svih tih uspjeha, godinama stoji i potpis Borivoja Kocića, koji je uz hrvanje i sport već pet desetljeća. Prošle godine, Hrvatski školski sportski savez, dodijelio mu je Godišnju nagradu za doprinos školskom sportu – za sjajna dostignuća u hrvanju njegovih učenika.

 • Rajko Stilinović iz Pitomače (za izniman doprinos osnivanju i djelovanju Glazbenog festivala Pjesme Podravine i Podravlja Pitomača, a u prigodi 30 godina postojanja festivala)

On je jedan od petorice osnivača Festivala “Pjesme Podravine i Podravlja” u Pitomači. Festivala koji je nastao 1993. godine, kad je u okviru spomenute emisije “Tamburaško sijelo” organiziran Prvi festival pod nazivom “Podravino moja mila”. Godinu potom, definirano je kako će ubuduće, nit festivala biti rijeka Drava, kao spona koja će povezivati pjesmom od Čakovca do Aljmaša, od Mure do Dunava. Iako ovlašteni arhitekt, Rajko Stilinović je od 1986. godine u svijetu glazbe kao autor stihova, a najznačajniji doprinos dao je upravo Festivalu Pjesme Podravine i Podravlja čija je neizostavna sastavnica, kao osnivač ili dugogodišnji direktor, te kao tekstopisac i skladatelj. Dobitnik je diskografske nagrade Porin u kategoriji folklorne skladbe. Autor je gotovo 300 uglazbljenih stihova.

 • Rukometni klub Orahovica (za iznimne rezultate ostvarene u športu u prigodi 50 godina postojanja)

Virovitičko-podravska županija je poznata po rukometu, u kojem su igračice Gimnazije Petra Preradovića iz Virovitice, 2000. godine bile svjetske školske prvakinje, a i današnji seniorski izbornik reprezentacije Hrvatske, Goran Perkovac, dolazi iz Slatine. U toj rukometnoj priči, posebno poglavlje zauzima rukometni klub u Orahovici iza kojeg je više od pet desetljeća kontinuiranog rada. Sve je počelo 1972. godine, kada je održana osnivačka skupština i kada su prvi treneri bili Katica Garačić i Željko Filipović. Rukomet je u Orahovici, kroz sve ove godine, iznjedrio mnoge naraštaje vrsnih sportaša, među kojima se posebno izdvajaju, bivši reprezentativci Hrvatske, Tomislav Brož i Marija Popović.

 • ZLATNA PLAKETA
 • Park prirode Papuk

Papuk je prije 16 milijuna godina bio otok u Panonskom moru, tu su šetali dinosauri, da bi danas šetali turisti. Papuk je danas jedna od najposjećenijih destinacija kontinentalne Hrvatske i očekuje se, kako bi ove godine, po prvi puta, mogli dostići brojku od 100.000 posjetitelja. Park prirode Papuk je UNESCO svjetski geopark i predstavlja geološki najraznolikije područje u ovom dijelu Hrvatske. Na njegovom prostoru nalaze se ostaci sedam srednjovjekovnih gradova. Tu su brojne planinarske staze, ali i prvorazredne turističke destinacije kao što su – Geo info centra u Voćinu, Park šuma Jankovac, Ružica grad, Adrenalinski park u Dubokoj, Kuća panonskog mora u Velikoj… Zahvaljujući vrijednim djelatnicima Parka prirode Papuk, dobitnici su brojnih priznanja, među kojima se ističe nagrada Hrvatske turističke zajednice za održivi turizam, Zlatni suncokret ruralnog turizma, Simply the best. U budućnosti planiraju nova ulaganja u turističku infrastrukturu, a ističe se projekt Vrata Papuka u Slatinskom Drenovcu.
(www.icv.hr, www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button