DOGAĐANJANASLOVNICA

Na svečanoj sjednici slatinskog Gradskog vijeća laureatima uručena javna priznanja Grada Slatine

Na jučer održanoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Slatine u prigodi obilježavanja Dana grada Slatine i 726. obljetnice prvoga pisanog spomena imena Slatine zaslužnim pojedincima, udrugama i ustanovama dodijeljena su javna priznanja Grada Slatine, a ove ih je godine dodijeljeno ukupno 16, osam zahvalnica, jedna srebrna i sedam zlatnih plaketa.

Ovogodišnji laureati su:

Odlukom Gradskog vijeća Zahvalnicom Grada Slatine nagrađeni su:

 1. Tvrtka APOLONIA d.o.o., za  uspješno poslovanje, doprinos zapošljavanju i razvoju gospodarstva na području Grada Slatine, (Zahvalnicu je primio vlasnik tvrtke Nenad Bračun)
 2. Obrt SODA, vl. Cukor Davora, za uspješno poslovanje najstarije sodare, (Zahvalnica će biti naknadno uručena)
 3. Gradska razvojna agencija Slatine, za kontinuirani dugogodišnji doprinos cjelokupnom razvoju Grada Slatine i povećanju kvalitete života njegovih stanovnika, (Zahvalnicu je primio v.d. ravnatelja GRAS-a Jurica Culej)
 4. Gradsko amatersko kazalište Leo Srdoč Slatina, za izniman doprinos u promicanju amaterskog kazališta i kulturnog života Grada Slatine, (Zahvalnicu je primila tajnica GAK-a Svjetlana Carić)
 5. Udruga za obrazovanje i održivi razvoj – „UZOOR“, za zasluge na područjima društvenih i javnih djelatnosti od posebnog društvenog interesa za Grad Slatinu, posebice za djecu i mlade, (Zahvalnicu je u ime udruge primila Monika Kovač)
 6. Ženski rukometni klub Slatina, za poseban doprinos te poticanje razvoja športa među djecom i mladima, (Zahvalnicu je primio prof. Slobodan Filipović)
 7. Patricija Karaman, za nesebičan volonterski rad na području Grada Slatine,
 8. i Dragutin Fišli, za dugogodišnju medijsku promociju značajnu za ugled i promidžbu Grada Slatine.

Odlukom Gradskog vijeća, Srebrnom plaketom Grada Slatine ove godine su nagrađeni,

 1. Viktor i Biljana Frajhaut, za ustrajanost i predanost u sportskom radu i promicanju sportskih vrijednosti diljem Republike Hrvatske,

Odlukom Gradskog vijeća Grada Slatine, Zlatnom plaketom Grada Slatine ove su godine nagrađeni:

 1. Stjepan Sučić, za izniman doprinos čuvanju i promicanju kulturne baštine Grada Slatine,
 2. Slobodan Filipović, za dugogodišnji izniman doprinos razvitku rukometa te promicanje sportskih vrijednosti među mladima,
 3. Dragan Medvedović, posthumno, za dugogodišnji aktivan rad i poseban doprinos razvoju vatrogastva na području Grada Slatine,
 4. Fikret Balić, posthumno, za dugogodišnji aktivni rad i promicanje kulture na području Grada Slatine.
 5. Stjepan Venus, posthumno, za cjelokupan doprinos razvoju vatrogastva na području Grada Slatine i Virovitičko-podravske županije te Republike Hrvatske,
 6. Dušanka Jablanović, za izniman doprinos na polju kulture i promidžbu imena grada Slatine u Hrvatskoj i svijetu.
 7. i Agencija za zastupanje u osiguranju „Paun“ Slatina, za dugogodišnje uspješno poslovanje i doprinos razvoju i promidžbi Grada Slatine.

Priznanja su ovogodišnjim laureatima uručili predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Tomo Tomić i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić, a u ime svih nagrađenih zahvalio se jedan od dobitnika Zlatne plakete, g. Stjepan Sučić.

 

 

Srebrna plaketa:

Viktor i Biljana Frajhaut, za ustrajanost i predanost u sportskom radu i promicanju sportskih vrijednosti diljem Republike Hrvatske,

Biljana i Viktor Frajhaut treneri su tzv. „zlatne rukometne generacije“ koju odgajaju i treniraju od malih nogu i zahvaljujući predanom radu nanizali su brojne uspjehe u Rukometnom klubu Slatina, sportskom kolektivu osnovanom prije više od 60 godina.

Kada si trener, kada odgovaraš za nečiji sportski performans, svakodnevni cilj ti je pripremiti trening koji se nadovezuje na prošli, uvod je u sljedeći, a ujedno i priprema za utakmicu koja slijedi. Na papiru to izgleda vrlo jednostavno, ali, prema riječima njihovog sina Lovre koji je ujedno i vratar RK Slatine, kada malo bolje razmislite, trenerski „posao“ istovjetan je umjetničkom, iako rade s najzahtjevnijim materijalom, ljudima.

No autoritet znanja, posvećenost, toplina i razgovor vrlo brzo pretvaraju ljudske resurse u najzahvalniji materijal na svijetu te se rodila uzajamna ljubav i vrhunski rezultati.

Uz sve to, trenerski i životni tandem Frajhauta, Biba i Viktor godinama je odgajao dobre ljude i spomenutu su rukometnu selekciju doveli do savršenstva,  te zajedno s njima rade čuda i žive najljepše sportske dane u najdražem im gradu.

Kroz rad s mlađim uzrasnim kategorijama, Biljana i Viktor Frajhaut, izborili su dvije završnice rukometnog prvenstva za mlađe kadete, uveli svoju ekipu u jedinstvenu državnu kadetsku ligu, a iste te mladiće koji tu rukometnu golobradost polako gube, u seniorskoj kategoriji odveli do 1. HRL Sjever i četvrtfinala rukometnog kupa. Nebeski je uspjeh ono što je tek uslijedilo, a niti najljepši snovi nisu to pokazivali. Naime kroz proteklu sezonu, RK Slatina, čijim kormilom su baš oni upravljali, izborila je kvalifikacije za Paket24 Premijer ligu, najjači rukometni rang natjecanja u Hrvatskoj. Nažalost, zadnji korak je bio prekratak, ali na sreću, Bibi i Viktoru preostaje još inspiracije, žara, volje i ljubavi da se ovome posvete još više i pokušaju ostvariti nešto što se do sada činilo neostvarivim. Vi ste naš ponos i zato vam hvala.

Zlatne plakete:

Stjepan Sučić, za izniman doprinos čuvanju i promicanju kulturne baštine Grada Slatine,

Stjepan Sučić rođen je u Čađavici 1948. godine. Svojim marljivim radom ističe se kroz cijelo školovanje, osobito kao urednik Studentskoga lista zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva, te kao sudionik Hrvatskoga proljeća što mu je obilježilo cijeli život.

1971. bio je sudionik i Osnivačke skupštine Matice hrvatske u kojoj je obnašao i još uvijek obnaša niz funkcija.

Bio je progonjen i zatvoren, no postao je čovjek golema znanja poznat po neumornom i nesebičnom radu na brojnim projektima ogranaka Matice hrvatske diljem Hrvatske i Republike BiH, napose slatinskog Ogranka, čija je stručna i moralna potpora svih ovih 50 slatinskih Matičinih godina.

Između ostaloga, priređivač je i urednik niza antologija i monografija o hrvatskoj književnoj i kulturnoj baštini.

Tijekom protekle 32 godine, intenzivno promovira bogatu kulturnu i povijesnu baštinu našega grada u Hrvatskoj i u inozemstvu, a posebno je aktivan u izdavačkoj djelatnosti, te valja napomenuti da je sav taj golemi posao Stjepan Sučić radio besplatno! Isto tako odani je suradnik brojnih institucija u Slatini, osobito Srednje škole Marka Marulića i Zavičajnog muzeja.

Bio je i ostao vjeran svome zavičaju prisutan u svim segmentima njegova bića, čuvajući jezik i književnost te šireći duh kulture hrvatskoga naroda.

Slatinu nikada nije zaboravio i uvijek joj se ponovo vraća, stoga mu Grad Slatina Zlatnom plaketom želi reći jedno veliko hvala.

Slobodan Filipović, za dugogodišnji izniman doprinos razvitku rukometa te promicanje sportskih vrijednosti među mladima,

Slobodan Filipović, iako rođen u Zagrebu 1944., živi s obitelji u Slatini od 1945. godine. Polaskom u školu započinje njegovo bavljenje sportom, ponajviše rukometom što ga u 4. razredu srednje škole u Bjelovaru dovodi u tim rukometnog prvoligaša. Nakon studentskih dana u Zagrebu i Sarajevu te kratkog zaposlenja u Našicama, 1972. godine vraća se u Slatinu gdje do umirovljenja 2009. godine radi kao profesor tjelesnog odgoja u srednjoškolskom centru.

Tijekom cijelog radnog vijeka uz profesorski posao igrao je rukomet za RK Slatina, a u jednom trenutku osim igrača postaje i trener.

Osnivač je Školskog sportskog kluba Marul u kojemu je osim rukometa vodio košarkašku i odbojkašku ekipu. Osim toga godinama provodi program Sportom protiv ovisnosti, a svojim predanim radom ovaj neumorni sportski djelatnik i trener, kojemu je rukomet i danas, i doručak i ručak i večera, zaslužio je niz visokih gradskih i državnih priznanja.

1996. godine osnovao je Ženski rukometni klub Slatina u sklopu kojega vodi tri ekipe (seniorke, kadetkinje i mlađe kadetkinje) te rukometnu školu djevojčica.

Danas sa 79 godina još uvijek mu taj rad donosi puno zadovoljstva i, kako kaže, uživa pratiti napredak djevojčica koje od prvih nesigurnih sportskih koraka postaju prave rukometašice.

Takvih je entuzijasta zaista malo, stoga mu Grad Slatina Zlatnom plaketom želi reći hvala.

Dragan Medvedović, posthumno, za dugogodišnji aktivan rad i poseban doprinos razvoju vatrogastva na području Grada Slatine,

Dragan Medvedović bio je predsjednik DVD-a Slatina u više mandata od 2002. do 2022. godine, te pokretač razvoja društva zadnjih 20 godina, a s obzirom na svoje iskustvo u društvenom radu i stručnim znanjem magistra politologije s lakoćom ga je vodio.

Uz sav svoj rad posvećen vatrogastvu Dragan Medvedović bio je i nastavnik, potom prelazi na vodeće funkcije Općinske uprave Slatina i Sekretarijata za narodnu obranu, a kao dragovoljac Zbora narodne garde Hrvatske vojske postaje načelnik Stožera civilne zaštite i tu funkciju obavlja tijekom Domovinskog rata kao i člana Kriznog štaba općine Slatina, a kasnije dužnost predstojnika Ureda za obranu Slatina, a potom i Ureda za obranu Virovitica sve do umirovljenja 2006. godine.

Za svoj samoprijegorni rad odlikovan je nizom spomenica i odlikovanja Domovinskog rata, kao i vatrogasnih odličja, a osim dužnosti predsjednika DVD-a Slatina koju je obnašao do posljednjeg dana svoga života obnašao je i druge visoke dužnosti u vatrogastvu.

Bio je i uzoran suprug, ponosan otac i djed, a Zlatnu plaketu posthumno dodijeljenu Draganu Medvedoviću primila je njegova supruga Eva Medvedović.

Fikret Balić, posthumno, za dugogodišnji aktivni rad i promicanje kulture na području Grada Slatine.

Slatinski umjetnik, član Hrvatskog društva likovnih umjetnika, Fikret Balić napustio nas je 2022. godine nakon iznenadne i kratke bolesti u 71. godini života.

Posljednji event po kojemu će ga Slatina pamtiti izložba je pod nazivom „SLATINA i SLATINČANI“, a portreti Fikreta Balića iz ciklusa „Portret grada“ bili su dar njemu dragim ljudima.

– To su ljudi s kojima sam se družio i surađivao od svog dolaska u Slatinu 70-ih godina. To su ljudi koje ja jako dobro znam i cijenim, i meni su osobito dragi, – rekao je tada Fikret.

Bio je sveprisutan u našemu gradu, od svoje ritualne prve jutarnje kave, boravka na klupi središnjeg gradskog parka promatrajući ljude kao inspiraciju za neko svoje novo djelo, do svih kulturnih i drugih događanja, a mnoge evente obogatio je i svojom glazbom.

Fikret nije bio samo „likovnjak“ bio je i glazbenik, umjetnik u svakom smislu, no prije svega bio je čovjek, suprug i otac, prijatelj…, zaljubljenik u prirodu.

Imao je 15-ak samostalnih i sedam skupnih izložbi, a iza njega su ostala brojna djela u privatnom fundusu ljudi koji su cijenili njegovu umjetnost i divili se njegovim djelima.

Svojom umjetnošću Fikret Balić zadužio je Slatinu, a priznanje koje mu Grad Slatina dodjeljuje posthumno, za dugogodišnji aktivni rad i promicanje kulture na području Grada Slatine primila je njegova kći Edina Balić.

Stjepan Venus, posthumno, za cjelokupan doprinos razvoju vatrogastva  na području Grada Slatine i Virovitičko-podravske županije te Republike Hrvatske,

Stjepan Venus je bio desetogodišnji županijski vatrogasni zapovjednik Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Slatine više od 20 godina, jedan od osnivača Udruge profesionalnih vatrogasaca Republike Hrvatske. Istodobno je bio počasni član nekoliko dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi s područja naše županije, inicijator međunarodne suradnje vatrogasaca Republike Hrvatske i pokrajine Tirol iz Austrije, vatrogasni časnik 1. klase…

Od učlanjenja u DVD Slatina 1979. godine vatrogastvo je bilo njegov poziv u kojemu konstantno napredovao, a kroz svoje djelovanje unutar vatrogasne struke dao je veliki doprinos u obuci, opremanju i pozitivnoj percepciji vatrogastva Republike Hrvatske.

U svojem dugogodišnjem vatrogasnom stažu odlikovan je brojnim vatrogasnim odlikovanjima i priznanjima, kao i najvišim vatrogasnim odlikovanjem za životno djelo Poveljom i plaketom s likom Mirka Kolarića.

Ove je godine posthumno odlikovan Redom hrvatskog pletera za osobit doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobit njezinih građana koju je njegovim sinovima uručio predsjednik Republike, Zoran Milanović.

Također, postuhmno je odlikovan za životno djelo u vatrogastvu Poveljom i plaketom s likom Gjure Stjepana Deželića.

Zlatna plaketa Grada Slatine obitelji će biti uručena naknadno.

Dušanka Jablanović, za izniman doprinos na polju kulture i promidžbu imena grada Slatine u Hrvatskoj i svijetu.

Dušanka Jablanović je rođena je 1932. godine u uglednoj slatinskoj obitelji Jankovića; trgovaca i obrtnika. U svom rodnom gradu pohađala je školu i stekla trajne prijateljske veze sa Slatinom i Slatinčanima. Iako ju životni put odvodi van Slatine i u konačnici Hrvatske, nikada ne raskida veze s ovim prostorom.

Po svom primarnom zanimanju kemičarka, okreće se svojoj prvoj ljubavi slikarstvu kojem se u potpunosti posvećuje i nadograđuje daljnjim školovanjem.

Članica je brojnih umjetničkih društava, a svoja likovna djela izlagala je na 37 samostalnih, te na više od 70 skupnih izložbi.

Uz likovni i impresivan izlagački rad, Dušanka Jablanović autorica je biografskog romana pod naslovom: Žudnja, iskustvo, sudbina.

Kao slatinska autorica publici se predstavila 7 puta izložbama u Zavičajnom muzeju Slatina.

Za svoje stvaralaštvo Dušanka kaže: Sav moja rad je moja autobiografija. Jer slikar raste i nastaje iznutra. I u toj borbi (ili igri) osjećam svoju slobodu stvaranja, koja me ispunjava zadovoljstvom. Zato ako se netko zaustavi pred mojoj slikom, osjetim zahvalnost.

Stoga svoju zahvalnost prema ovoj umjetnici koja je svojim stvaranjem sve nas zadužila i svom rodnom gradu ostavila preko 130 svojih autorskih radova recimo veliko hvala Zlatnom plaketom Grada Slatine. 

Agencija za zastupanje u osiguranju „Paun“ Slatina, za dugogodišnje uspješno poslovanje i doprinos razvoju i promidžbi Grada Slatine,

PAUN Agencija za zastupanje u osiguranju osnovana je 5. svibnja 1992. godine.

Agencija ima urede u Slatini i Virovitici, a najveći broj klijenata s područja Virovitičko-podravske županije, iako radi na području cijele RH.

Agencija Paun trenutačno zapošljava 8 djelatnika koji su u protekle 32 godine zadobili su povjerenje velikog broja klijenata, a preferirani osigurateljni partner im je UNIQA osiguranje d.d., te zajedničkim snagama nastoje pružiti najbolju osigurateljnu podršku, osobito u slučaju šteta.

U ovoj godini portfelj Agencije PAUN dostići će približno 3.000.000,00 EUR premije i cca 3.500 klijenata.

Agencija Paun svime navedenim radi i na proširenju osigurateljnog znanja klijenata i jačanju financijske pismenosti, a tijekom svog rada agencija Paun je uvijek nastojala širiti svoje društveno odgovorno poslovanje sponzorirajući rad sportskih klubova te pružajući podršku organizaciji niza zdravstvenih, kulturnih i sličnih manifestacija.

Tijekom prošle godine povodom obilježavanja 30. godina rada, agencija Paun odlučila je donirati vanjski elektrostimulator srca za potrebe Odjela anestezije, reanimatologije i intenzivne medicine u Općoj bolnici Virovitica koji će biti na dobrobit svim stanovnicima naše lokalne zajednice.

Zlatnu plaketu Grada Slatine preuzeo je vlasnik Agencije Paun, Zdenko Paunović.

(Mihaela Feldi/Foto: Robert Turkalj)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button